Дисекция на една песен | webcafe.bg
Musiccafe

Дисекция на една песен

Димана Донева
31.12.2012, 20:29 (обновена 03.01.2013, 16:41)
Криско

Снимка: © Krisko.bg

Протагонистът на песента "Почивни дни" е ведър момък, устремен към завършването на своето висше образование

Смятах да правя дисекция на една част от днешната действителност. Това обаче щеше да е безсмислено трудно и разточително, предвид факта, че тази действителност може да бъде лесно онагледена с помощта на музикални творби, както от България, така и от чужбина.

Аз си избрах една определена песен, защото е родна, а и особено красноречива. Та, нека се захващаме с процедурата, колкото и смрадлива да е тя.

Става въпрос за летния хит "Почивни дни" на Криско. Една иначе мелодична песен, която обаче си има леки недостатъци, предимно от литературно естество. Все пак има разпускарски песни, които не извикват у себеуважаващите се текстописци мисълта за самоубийство.

За какво точно говоря ли? Ето за какво: протагонистът на песента е ведър момък, устремен към завършването на своето висше образование. Макар че неговите думи явно са предназначени за възхвала на младостта, морските почивки, приятелството и забавленията, на мен някак ми лъхат на нелегални удоволствия, сексизъм и деградация.

Особено чаровна е непоследователността на лирическия герой в "Почивни дни", когото от тук до края на публикацията ще идентифицирам с певеца и към когото ще се обръщам във второ лице ед. число.

Криско, според теб почивните дни са особено ценни, но същевременно твърдиш, че всяка събота ти е като Осми декември? Честите ти забавления могат да се усетят и от факта, че твой събрат всяка сутрин е на земята, нуждаещ се от спешна помощ, вероятно, както самият ти предполагаш, поради употребата на забранени субстанции?

В същото време животът ти е "наеми и нерви", както и притеснения за изпитите, които имаш да вземаш, които притеснения те принуждават да поливаш предварително? Последно, имаш ли почивни дни или не? Или пък всички дни са ти почивни, тогава какво точно възпяваш?

Първоначално порицаваш някого, избрал алкохола и нощния живот пред учението. ("Помисли за тия изпити, време немаш. Колко имаш да вземаш?! Цяла вечер по барове салфетки меташ...") След това обаче изразяваш гордост от своя явно много издръжлив черен дроб.

Чакай сега, Криско, осмиваш ли твърде редовно купонясващите студенти или се наслаждаваш на дискотеките също толкова често, колкото и те? А може би и двете едновременно? Да оставим отговорите на тези въпроси за накрая...

А сега да се насочим към особено "любимия" ми цитат от песента (уф, чак се срамувам да го напиша), "бременно момиче, как ухаеш на аборт." Тази крилата фраза вероятно гордо се мъдри на фейсбук стените на доста седмокласници, но едва ли поваля от смях момиче, което носи нежелано бебе и е изправено пред тежкия избор дали да го задържи или не.

Ако трябва да бъда нечовешки великодушна, мога да защитя текстописеца, като предположа, че този ред от песента е написан с цел да порицае "глупостите," които някои млади жени правят по курортите с "типовете" с "големи портофейли и малки слипове " . Тогава обаче остава отворен въпросът, защо по-нататък в песента се възхваляват ежегодните попълнения от секс с все нови жени, или, за да бъдем коректни към точните изрази, "блъскане" на "мръсни маймуни."

А пък и дали е OK да се правят препратки към други песни , особено към такива, на чиито авторите едва ли биха подскочили от възторг при мисълта за сравнение на своето произведение с "Почивни дни"? Е, сигурно все пак има легално пълномощие, щом по-нататък в песента отново се среща вещо видоизменен текст на хитова балада от близкото минало.

Чудя се дали преди 10 години на хората, разделени от своите любими, им е липсвал начинът, по който техният възлюбен нежно ги обича, а пък днес им липсват уменията на половинките им чевръсто да наливат алкохол в чаша?

"В бъдеще всеки ще има своите 15 минути слава". Анди Уорхол е бил съвсем прав. И 2 786 655-те гледания на въпросната песен в YouTube го потвърждават. Само трябва да внимаваме да не би тeзи 15 минути слава, осигурени ни от умението да напипаме "готиното " и "модерното," това, на което бъдещите, настоящите или пък вечните студенти се кефят, няма да доведат до доживотен срам след това...

Обещах да преценя дали песента е подигравка с наркотиците, меркантилността, алкохола и случайния секс - или пък е техен химн. Май по-скоро е второто, с елементи на измиване на ръцете, ама не като Пилат Понтийски с вода.

Есенцията е в ето това изказване: "Откакто си се родил все бай Ганьо си бил - пълен дебил". За себе си ли говориш, Криско? Ако да- евалла за развитото чувство на самоирония, пък била тя и трудно разбираема за повечето от слушателите/ слушателчетата ти. Ако пък не, имам лоши новини за теб- да беше жив днес, Алеко вероятно би написал някой ред и в твоя чест.

Бележки на автора:
* За повече красноречивост се обръщам лично към Криско, но в действителност се обръщам към всеки, който пише, пее или допринася за подобни текстове.
**Всеки, който смята да ме заклейми като човек с остарели разбирания, неспособен да оцени (лекия) хумор на песента, има пълното право да го направи. Все пак нека има предвид, че певецът е на 24, пък аз съм на 21.

Oще: алкохол  криско  наркотици  песен  почивни дни  студенти  текст 


Още от Musiccafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.02.2011, 02:08

17 Gastaroll | 12.01.201323:39

Самата идея да се пише някакъв текст свързан с лица като този изпълнител е нонсенс. Съжалявам, че се полъгах да коментирам.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2012, 14:34

16 Bambo Leyro | 03.01.201316:16

Много слаба статия. Даже адски слаба. Пълна какафония. Абсолютно нищо не разбрах. Поне текста на коментираното парче да бяха предложили, за да може читателя, който не се интересува от Криско да си направи сам преценка. Да, аз не го знам кой е този тип, нито пък въпросният хит на лятото.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

15 Manuela Gerenova | 02.01.201323:18

Ало, пенсията, как е (цитирайки Тони Филипов)? Девствени до 540956896906 години, никво пиене до още толкова, полата зашита с корда да не вземе да ни се случи нещичко, дюкянът на ергените - с катинар? Купоните са за деградетата, 8-ми декември го обявяваме за национален празник на четенето, студентите да си седят на ушите и да не излизат от кутийките, наречени общежитие.
Като ви чета и наистина почвам да се убеждавам, че някаква част от по-възрастните трябва да спрат да се обаждат...

П.П.: Пропускам пълната неадкеватност на езиковия анализ. Обидно е човек да е толкова незапознат с речта си и езиковите й средства, а да претендира за морален стожер.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

14 Божидар Гюлмезов | 02.01.201317:34

Who the fuck was drisko agian?

Ако не бяха разни тъпи реклами по Босфр ТВ, и разни статии из нета нямаше и да съм го чул че съществува.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

13 Dimitar Stamboliyski | 02.01.201316:13

Хаха, д(р)исекция на Дриско. Тоа Пеню що си не пее на гълубите от балкончЕто в родния град, колко требе да си зуе тва да го бъркаш с Музика!?!?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.10.2011, 18:45

12 Ben Dover | 02.01.201315:55

Много ви отбират главите хейтърски от музика.Точно пък Криско е глътката свеж въздух след като Ъпсурд изчезнаха някъде.Малко се комерсиализира,но пак има свежарски парчета.По-старите му песни са адски забавни.Препоръчавам ви
Тя е кучка,Щото е маймуна,Бело Белисимо и песента му с Килата Млади Булки.
А новата на Килата "Аз съм 6" кърти мивки.Вярно,че и клипа и музиката са яко крадени ама не ми пречи да ме радва.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 21.02.2012, 14:03

11 delight | 02.01.201315:24

Умилих се от тази дисекция. То едно е да пишеш на матура, друго е да анализираш текста на Криско. Ако аз седна да пиша (пази Боже) подобен анализ, той ще се състои от 2 точки.
1 - Няма смисъл да търсиш смисъл в текста на Криско
2 - Дисекцията сама по себе си е безсмислена, поради точка 1.

Но ако девойката иска да тренира писането си нека се пробва върху текста на Били Хлапето и Димчо. Пък и те имат повече гледания в тубата muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.01.2013, 15:11

10 Ivet Tileva | 02.01.201315:15

Хареса ми статийката! Не мисля, че разбиранията са остарели... Аз също съм на 21г. и мисля, че си много права! Не само за противоречията в текста, но и затова, че такива текстове на песни карат малките да деградират още повече (то дори не знам има ли накъде повече)! Точно затова се опитвам чрез блога си да ги накарам малко да се поинтересуват от изкуство и театър, защото след още няколко годинки всички ние ще патим от това "възпитание"! А който иска може да хвърли едно око... Но само едно, че все пак имаме само по 2! Много щастлив
http://ivtileva.wordpress.com/
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2010, 10:06

9 vanko1 | 02.01.201314:04

Много щастлив Много щастлив свежо, браво на девойката, добре се е справила Удивителна
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 08.05.2011, 14:05

8 YOLE | 02.01.201313:54

Щото не ми се чете, а май нема и нужда, единият коментар на Накъдетака да се счита и за мой. Смее се
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани