Anonymous навлизат и в музикалния бизнес | webcafe.bg
Musiccafe

Anonymous навлизат и в музикалния бизнес

Webcafe.bg , По сп. Wired
22.04.2012, 14:32 (обновена 25.04.2012, 07:33)

В ход, който със сигурност ще привлече вниманието на музикалния бизнес, малка група програмисти, които твърдят, че са част от интернет групировката Anonymous, подготвя нова социална музикална платформа. Амбициозната им цел е да създадат услуга, която изтегля музика от Интернет напълно незабелязано.

Проектът, наречен Anontune, все още е в процес на разработване, а неговата идея е да тегли музика от външни източници като YouTube и да дава възможност на анонимните потребители да я организират в плейлисти, които да споделят, като междувременно пречат на представителите на музикалния бизнес да блокират дейността им.

Един от създателите на Anontune споделя, че проектът е бил стартиран от група членове на Anonymous, които се запознават онлайн преди шест години чрез ъндърграунд хакерски сайт. Групата, която по онова време се занимавала предимно с "кракване", случайно започва да обсъжда музика, любимите си изпълнители и какво биха направили, за да подобрят настоящите бизнес-модели.

"Тогава дискутирахме неща като това, че хората използват YouTube за музикален плеър, макар че услугата не струва за точно такова приложение, защото не е достатъчно добре организирана," споделя анонимният потребител. "След което стана въпрос, че YouTube наистина е добър музикален плеър, само че чрез него не можем да чуем всички песни, които искаме, защото по-неизвестните от тях не се качват на сайта. Най-накрая стигнахме и до идеята да комбинираме музикални уебсайтове като MySpace, Yahoo, YouTube и други".

Търсачката за музика, която гарантирано ще вбеси RIAA

В постоянно разрастващия се Интернет, музиката може да изскочи отвсякъде - Tumblr страници, блогове, The Hype Machine и още безброй източници. Почти всяка песен е достъпна по всяко време, независимо дали е публикувана от законен източник, или пък от фенове или пирати, а услугата Anontune би търсила в това безкрайно онлайн хранилище.

Това не е първият път, в който Anonymous влизат в пряк конфликт с интересите на звукозаписния бизнес. Когато известният сайт за споделяне на файлове Megaupload бе затворен от Министерството на правосъдието в САЩ през януари, Anonymous отвърнаха на "удара", като атакуваха уебсайтовете на Американската звукозаписна асоциация и Министерството на правосъдието на САЩ. Атаките за отказ на услугата са отличен пример за способностите на Anonymous, ала ако създателите на Anontune успеят с проекта си, те биха създали нещо много по-опасно за музикалната индустрия.

Концепцията за Anontune си остава просто идея до един декемврийски ден, в който анонимен потребител публикува линк към Anontune и заявява, че планира да превърне идеята в реалност. Другите членове на групата преглеждат сайта и макар че не е много добър, работещият прототип на платформата успява да заинтригува достатъчно много хора. за да бъде "организиран цял екип от доброволци, които да се занимават с проекта," обяснява вътрешен източник.

Платформата е в процес на развитие от няколко месеца. Въпреки че Anontune все още има много неосъвършенстван вид, услугата има за цел да подобри начина, по който хората слушат музика онлайн. "Прави ни впечатление, че онлайн музиката умишлено се саботира от дебелите алчни ръце на музикалната индустрия," се казва в промо-видеото на услугата Anontune. "Тези промени са довели до един свят, в който вашето удоволствие от музиката е контролирано и таксувано на всяка минута".

До каква степен подобен сайт може да оцелее във враждебната политическа среда

Въпреки че сайтът все още е незавършен и с неясен произход, идеята на Anonymous - дори това да са малко на брой и разпръснати членове на групата - да се захванат с онлайн музиката изглежда пленителна. Ала Anontune би могъл да е под прицел още от мига на раждането си, въпреки че работи, използвайки напълно законни методи, коментира адвокатът на фондация Electronic Frontier Корин МакШери.

"Тук имаме ситуация, в която правителството се намесва много повече под формата на принудителни мерки, а и без това е ясно, че американското правителство не харесва Anonymous по начало." обяснява МакШери. Другите музикални услуги могат да опитат да прекратят сделките си с музикалните лейбъли, за да избегнат правните проблеми, но в случая няма такава опция.

"Мисля че собствениците на съдържание, ако наистина смятат, че този уебсайт има сериозни шансове, ще бъдат много обезпокоени от неговата поява," прогнозира МакШери. "Това е така защото на тях им се иска да има хора, с които да могат да сключват сделки, а в тази ситуация просто няма такива".

Създателите на Anontune се надяват завършената версия на платформата - в момента са налице само около 20% от нея според вътрешен източник - да подобри начина, по който хората възприемат музиката. "Имаме големи планове за това," споделя един от създателите на Anontune. "Разработка на софтуер за върхово музикално изживяване, разясняване на функциите и ролята на музиката, психометрични тестове на база музикални вкусове и така нататък. Всичко това е налице - и това вероятно ще е най-интересната част от целия проект."

Техническите аспекти на Anontune могат да бъдат прегледани онлайн, а притежателите на сайта приемат дарения. Въпреки че все още се правят бързи опити услугата да заработи публично на достатъчно добро ниво, сайтът е с мащабни цели. Достатъчно е само да погледнем заключителният коментар в клипа-анонс в YouTube, за да придобием представа за амбициите му. "Нужно е да мислим по-мащабно," гласи той. "Това е "Операция Моцарт"."

Oще: anonymous  търсачка 


Още от Musiccafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.04.2012, 06:07

13 Xristo Peichev | 26.04.201206:10

що спорите аз мога да направя софтуер кадето всеки ще дарпа но рано или касно ще го хакнат
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.12.2010, 15:25

12 Илия Илиев | 25.04.201216:21

Като проекта NAPSTER преди години,защото Anonimus-каква е тази музика за Анонимни?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

11 MacAllister | 24.04.201217:15

Добре го е казал адвокатът - те искат да има с кого да сключват сделки, потребителя, крайния консуматор, за когото уж е всичко всъщност няма значение. Жалко, че хакерите най-често са гола вода като стане реч за създаване, а не за чупене, но все пак успех да им пожелаем - начинанието си е повече от нужно, а софтуерът най-често се движи от мода, а не от качество, тъй че дори и говно да е поне ще лети в правилната посока...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

10 Rodrigo Diaz de Vivar | 24.04.201208:32

The Very Beta е, повече от ясно е написано.
А и клиповете не са "техни".
Това че са блокирани не зависи от тях, а от платформата където ги открила търсачката. Предполагам, че в следващ етап търсачката им ще филтрира.
А и OMG ... има и български език, намерило се е кой да преведе.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

9 dedogo6 | 23.04.201221:58

@Пепо, то пише ,че още е в процес на разработка, поне в статията де.Аз не съм влизал в сайта де, че нямах време днес.До колкото разбирам, като го направят както хората, ще бъде много добър.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.08.2011, 18:33

8 Пепо | 23.04.201221:09

Малко куца работа- половината клипове са им блокирани за показване в сайта
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

7 Rodrigo Diaz de Vivar | 23.04.201220:39

Ако беше изказал мнение различно от dedogo6 щяхме да се замислим дали си тъпак.
Но понеже ти си изказЪл мнение, се уверихме, че освен тъпак си и неграмотен тъпак.
Страшни студенти имаме.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

6 dedogo6 | 23.04.201216:27

Тъпак си мойто момче.Да ти обясня що - заради такива като теб ще ни наложат АСТА ,СОПА,ПИПА и други подобни.Тогава няма да можеш дори снимки във фейсбука да си качваш ,понеже ще са обект на нечие авторско право.
Анонимните са хората, които показват на когото трябва , че цензурата вече е капут.
Иначе си приказвай, не ми пречиш...
   

оценка

+4 -1

Регистриран на: 23.04.2012, 11:50

5 9876 | 23.04.201216:14

До dedogo6
Това че съм изказъл мнение различно от твоето не значи че съм тъпак.
А Anonymous трябва да са по затворите.
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 23.04.2012, 11:50

4 9876 | 23.04.201216:10

Anonymous са страхливци които се крият зад грозни маски .
   

оценка

+0 -3

Най-коментирани