Как да отидем на фест с децата си | webcafe.bg
Musiccafe

С деца на фест

Musiccafe , по Guardian
19.07.2011, 13:13 (обновена 05.06.2012, 14:21)
Тошо

И децата може да купонясват с вас на феста...

Много родители водят малките си деца заедно с тях на различни музикални концерти и фестивали. Дали е разумно решение? В случай че е така, как можем да ги накараме да седят, но и да не се притесняваме, докато представлението е в разгара си...

Журналистът Майкъл Хан от "Гардиън" споделя своя опит от преживяванията с деца на фест.

На фестивала End of the Road групата The Broken Family Band тъкмо беше излязла на сцената, когато петгодишният ми син изведнъж ме сграбчи за крака и започна да крещи: "Не! Не! Не!"

Това е едно от нещата, които биха обезкуражили всеки родител, заразен от идеята да заведе децата си на музикален фестивал. Въпреки това проучванията показват, че 20% от родителите в днешно време водят малките си деца си с тях по такива събития.

Въпреки някои неприятни моменти като цяло изживяването беше хубаво за всички. Дъщеря ми, която беше на девет, направи цяло състояние от депозитите за пластмасовите очила, които беше намерила по време на концерта, а синът ми се беше забавлявал с цирковите артисти наоколо и се беше размотавал в близките горички.

Със сигурност беше по-успешно от фестивала Latitude преди няколко години, когато ми се наложи да се разправям с пиян тинейджър, който се опитваше да ни избута от местата ни пред сцената.

Винаги съм имал противоречиви чувства спрямо тази идея. От една страна, знам какви неща могат да се случат по тези места, но от друга, хората, които познавам, редовно водят децата си по такива събития и до този момент изглежда, че децата нямат никакъв проблем с това.

За тези, които никога не са водили децата си на музикален фестивал и биха искали да го направят, някои съвети няма да са излишни.

1. По-малкото е по-добре

Колкото по голяма е тълпата, толкова по-голям е страхът да не изчезне някое от децата ви. Добре е да си изберете определено място, от което да гледате, за да може да ги оставите да се разхождат в малък радиус и да могат да ви намерят веднага, когато поискат.

2. Отидете заедно с още едно семейство

Има доста голям шанс петгодишният ви син или дъщеря да се отегчи от изпълнението на брадясал чужденец с китара, който пее крайно неразбираеми за него/нея неща. Децата най-вероятно ще намерят с какво да се забавляват, но няма да е свързано с музиката, а с нещо от заобикалящата ги среда.

Затова нелоша идея би било да отидете заедно с друго семейство и да се редувате. Докато вие се наслаждавате на представлението, те ще наглеждат децата - и обратното.

3. Не бъдете обсебени от предпазливостта

На голям фестивал хората са навсякъде и са толкова много, че със сигурност децата ви ще чуят думи и изрази, които не бихте искали да знаят. Но в действителност няма какво да направите по въпроса, защото в такава огромна тълпа никой не се интересува от вашите родителски задължения и интереси.

Не се опитвайте да си създадете собствено място покрай сцената и да игнорирате света около вас- това няма да се хареса на другите, а и на самите вас.

4. Погрижете се децата ви да не нарушават реда наоколо

Това, че сте отишли на фестивал, не значи че дошъл моментът, когато ще се забавлявате, без да ви е грижа за останалите. Гледайте децата ви да не пречат на останалите, докато си играят, както и да не тормозят чуждите деца, както и че конструкциите наоколо не са площадки за игра.

5. Изберете фестивал, който е на леснодостъпно място

Заведенията и магазинчетата на фестивалите обикновено са претъпкани и ще се налага да чакате, когато искате да им осигурите нещо. Затова е добре фестивалът да се намира в близост до цивилизацията - за да можете бързо да се приберете от него, а не да ходите часове пеша докато стигнете до колата си. Ако децата ви са щастливи от условията, които предлага почивката, ще се държат много по-добре когато започне самото представление.

6. Мястото, където ще пренощувате е от значение

След като свършат всички изпълнения за вечерта, би трябвало да не сте пили алкохол и да можете да закарате семейството до мястото, където ще преспите. Децата ви имат нужда от добър сън, за да са свежи на следващия ден и да не ви създават проблеми затова е по-добре да изберете някой хотел или квартира, вместо къмпинг с палатки... Макар че така биха постъпили хората, които поддържат духа на фестивала. На децата ви няма да им хареса, ако някакви шумни съседи решат да правят купон след полунощ.

Oще: деца  родители  фестивал 


Още от Musiccafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани