Музиката в Нигерия била прекалено порнографска | webcafe.bg
Musiccafe

Музиката в Нигерия била прекалено порнографска

Webcafe.bg, по Guardian
10.09.2013, 17:59 (обновена 10.09.2013, 18:02)
p square

Близнаците от P Square биват цензурирани и забранявани в родината си

Разцъфтяващата поп музика в Нигерия получава все по-сериозни обвинения, че промотира порнографско съдържание, което развращава обществото.

Недоволството сред религиозни фигури и големите нигерийски медии се увеличава, въпреки че развлекателната индустрия в страната е една от най-влиятелните в Африка.

В резултат песни и клипове на някои от най-популярните изпълнители в Нигерия биват забранявани от цензорите. Редовно под прицел попада и кино индустрията в страната, която продуцира все повече еротични филми.

Сред жертвите на държавните цензори е популярният певец Iyanya и дуетът близнаци P Square, които имат договор с американската звезда Akon и чиито хит Alingo беше цензуриран за нигерийския ТВ ефир.

Майкъл Угву, шеф на онлайн центъра за афробийт и нигерийска музика Iroking.com, признава, че все повече музикални клипове в страната се спират от излъчване.

„Изпълнителите вече правят видео единствено за интернет, където заобикалят цензорите. Наистина и във филмите, и в музиката съдържанието става все по-цветисто".

В църквата са най-възмутени

Религиозните дейци в Нигерия са сред най-яростните критици на новите тенденции.

„Често можеш да видиш деца на по пет години, облечени в тесни дрехи и с блестящи от грим лица, да танцуват сластно на модерни песни с нецензурни текстове", възмути се наскоро Годсдей Орубебе, министър от нигерийското правителство и старши свещеник на един от големите Християнски центрове в страната.

Други по неговия пример също недоволстват, че забелязват упадък на нравите, който според тях е тясно свързан конкретно с развлекателната индустрия в страната.

Ноливуд също преоткрива секса

Във филмовата индустрия на Нигерия, известна като „Ноливуд", еротичната тематика също процъфтява. Произвеждат се филми като например Bold 5 Babes, в който „група жени използват свръхестествените си способности, за да прелъстяват мъже и да ги превръщат в смартфони BlackBerry Bold 5", както гласи синопсисът му.

Други заглавия от скорошния афиш са „Спах с жената на шефа" и „Влюбени стриптизьорки".

Хора от индустрията казват, че все по-сексуалното съдържание е неизбежно, ако искаш да си конкурентен на този наситен пазар и да си в крак със световните тенденции.

„Има напрежение между традиционната африканска култура и тази нова вълна от съвременност и голи тела", казва Майкъл Угву. „Границите се нарушават, но не само в Нигерия, а навсякъде. Такова съдържание се излъчва по MTV от 80-те".

„Филмите и музикалните клипове в Нигерия биха се счели за нормални в САЩ или Великобритания", добавя ганайският музикален мениджър Тони Тагое. „Просто в по-религиозните страни, където църквите и имамите имат голямо влияние, такива неща се забелязват повече".

Oще: африка  кино  музикална индустрия  нигерия  ноливуд  поп музика  порнография  религия  цензура 


Още от Musiccafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани