Пиано мания обзе Китай | webcafe.bg
Musiccafe

Пиано мания обзе Китай

Musiccafe, по BBC
03.12.2013, 17:37 (обновена 05.12.2013, 12:45)

1 от 2 снимки Назад Напред

пиано мания в китай

Снимка: © Getty Images

Китай вече е водещият световен производител, купувач и потребител на пиана

Кенг Жу е декан на Международната академия по пиано в Консерваторията в Шанхай. Но преди 40 години той се е учил да свири не на сияен роял, а на останките от счупен инструмент.

Причината е, че по времето на Мао западната класическа музика се приемала като империалистическа пропаганда и пианото е било омразен символ на буржоазията.

Както много интелектуалци по онова време, така и бащата на Кенг - свещеник, получил пианото си като подарък от американец - е бил запратен в дълбоката провинция да полага тежък селскостопански труд. Като се върнал в града, бил решен да направи музиката част от живота на децата си.

"Той казваше, че е най-добре всеки да се спре на един инструмент: сестра ми започна да учи пеене, баща ми цигулка, а аз подех пианото", спомня си Кенг, днес на 51 г.

Имало само един проблем: по време на Културната революция нотите със западна музика се унищожавали.

Бащата на Кенг обаче не се отказал и изнамерил няколко оцелели листа при свой приятел. Преписвал ги на ръка - едно произведение му отнемало около седмица.

Четири десетилетия по-късно ситуацията е коренно различна: днес Китай е луд по пианото и близо 40 милиона деца усилено се учат да свирят. Инструментът е все по-моден сред процъфтяващата средна класа, която може да си позволи да вземе пиано вкъщи и да плаща скъпоструващите уроци.

Манията се подсилва от удивителния успех на китайските пианисти-суперзвезди Ланг Ланг и Ли Юнди, като вторият неотдавна завърши турне из 30 града с напълно разпродадени навсякъде билети. Пропуските за концерта му в Пекин бяха разграбени за минути.

„Толкова много родители казват: „Нямах възможност да свиря като малък, но моите деца трябва да се научат", отбелязва Кенг Жу. „Сега е много по-лесно за хората, нужно е само да можеш да си го позволиш финансово".

Център на пиано индустрията

Докато европейският пазар за пиана се свива, този в Китай направо се е взривил. Страната вече е едновременно най-големият производител, купувач и потребител на пиана по данни на анализатора ResearchMoz.

Ролс-Ройсът на пианата „Стейнуей" издава висок културен и социален статус и вече е символна вещ в много домове. Цените клонят към екстремизъм: миналата година специално „Стейнуей" пиано с възпоменателна стойност, кръстено „Чарът на дракона", се продаде за 6.9 милиона китайски юана - около 1.1 милиона долара.

А главозамайващи успехи като този на Ланг Ланг са допълнително вдъхновение за амбициозни родители и малчугани. Феноменалният пианист се е учил да свири докато е раснал в бедност, споделяйки обща тоалетна и баня с пет други семейства в Пекин.

Днес Ланг Ланг е интернационална звезда с рокендрол статус, свирил на най-престижните подиуми, включително и в Белия дом при Барак Обама.

Наблягат на зубренето

Въпреки популярността на пианото, предизвикателствата пред инструмента и свирещите на него тепърва предстоят.

Скандали с подкупи и корупция плъзнаха в някои китайски музикални академии. А критици на преподавателските методи твърдят, че в Китай се набляга твърде много на механичното наизустяване на произведения, без да се дава възможност за творчество.

„Китайците искат да принудят децата си да свирят", отбелязва друг проблем Кенг. „Това е прекалено стар метод, трябва да се акцентира повече върху удоволствието от свиренето".

Все пак Кенг не забравя, че класическата музика в страната се е развила неимоверно много от времето, когато той се е учил на първото си счупено пиано.

„Преди родителите искаха децата им да станат Ланг Ланг или Юнди, да станат суперзвезди. Сега те имат други идеи.

Сега искат децата им да познават класическата музика и пианото да бъде част от живота им. Надявам се все повече деца да го заобичат и да свирят от сърце".

Oще: декан  китай  класическа музика  консерватория  ланг ланг  мания  мао  пиано  роял  стейнуей  уроци 


Още от Musiccafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.