Уморени ли са R.E.M.? | webcafe.bg
Musiccafe

Уморени ли са R.E.M.?

MusicCafe.bg , по чуждия печат
30.03.2011, 11:37 (обновена 04.04.2011, 14:47)
rem

R.E.M. днес - Майк Милс (вляво), Майкъл Стайп (в средата) и Бил Бери (вдясно)

Басистът на легендарните R.E.M. - Майк Милс, даде интервю пред iheartradio за новия им албум Colapse Into Now, който излезе на 8 март.

В наши дни вече правим така - разделяме записите на албума между градовете, в които бихме искали да прекараме времето си. Направихме демо-тата в Портлънд, който е най-готиният град в Америка в момента. После имахме 3-седмични сесии в Ню Орлиънс, който е музикалното сърце на Америка. Той от години е и един от любимите ни градове. А после изкарахме три седмици в Берлин в „Ханза Студиос", което е много известно старо рок студио. Тук през годините са работили страшно много известни хора. Завършихме с 3 седмици в Нешвил - град, с който ни свързва дълга история.

Избрахте да наемете пак Джакнайф Лий за продуцент на новия ви албум. Какво в работата му по предния ви албум Accelerate ви накара пак да го вземете?

Доброто при Джакнайф ние го усетихме още в първия миг като го срещнахме - той мисли по същия начин като нас, когато става дума за това как да работим. Той каза, че иска да направим един вълнуващ албум. И ние си казахме - е как да не сме съгласни с това. Харесваме го как работи. Той е положителна личност. Може и да има лош ден, но ти никога няма да узнаеш за това. Той те кара да се чувстваш добре с музиката, която правиш. Кара те да искаш да идеш там в студиото и да правиш още по-добра музика. Той и екипът му вадят страхотен звук. Можеш да си спокоен, че когато си направил своята част от работата, те също ще свършат своята добре.

Казвали сте, че искате да направите новия си албум по-разнообразен. В много от големите албуми на R.E.M. има усещане за широта и разнообразие на звука. Смятате ли, че това е характерно за големите ви албуми?

Мисля, че ние сме големи късметлии, дето Питър и аз пишем музика в такива различни форми, а Майкъл успява да се справи с това. Той може да напише текст на каквото и да му дадем. Харесвам разнообразието в един албум. С Accelerate ние някак направихме един по-фокусиран албум. Искахме основно къси, силни и шумни песни. Сметнахме, че така е необходимо в онзи момент от кариерата ни. А в новия албум искахме да не мислим за някакъв конкретен тип песни. Искахме да вземем най-добрите, които сме написали, да ги дадем на Майкъл и да му кажем „вземи онова, което те вдъхновява и дай най-доброто от себе си". Мисля, че това качество го има в най-добрите албуми на R.E.M. Можем да правим бавни, бързи или със средно темпо парчета, но всички те съдържат тази есенция.

Изглежда сякаш има някакво повествование в този албум. Усещането е за промяна, обновление и цел. Това ли са основните теми в Collapse Into Now?

Мисля, че много от лирическите герои в този албум минават или са минали през голяма промяна или някаква травма. Много от песните са за това как те се справят с нея. Обикновено е така в текстовете на Майкъл, понеже ние хората сме така - опитваш се да се справиш с нещата, които животът ти поднася и се надяваш на едно по-добро бъдеще. Знаеш, че ако упорстваш, резултатът ще бъде добър. Не искам да звуча като проповедник, но знаеш, че ако ти лично се напънеш и дадеш най-доброто от себе, може да се надяваш, че доброто ще ти се върне. Ще ти се случат добри неща. Ще изплуваш от това, което преживяваш, ако не по-добър човек, то поне цял човек, тоест ще оцелееш.

Как решихте да не правите турне за този албум?

Ние ходим на турнета, защото искаме да свирим. Не концертираме за да подкрепим някой албум или да си видим имената някъде - правим го само защото ни се свири. Да свирим, когато сърцето ни не ще това, би било наистина голяма грешка за нас. 2008-а беше за нас дълга и тежка година на път и в момента просто не ни се правят пак такива неща. Следваме инстинкта си. Не сме правили турнета точно за двата ни най-продавани албума. Може пък тази магия да проработи и за новия албум.

Договорът ви с „Уорнър Брадърс" изтича скоро. Почнахте ли да мислите за бъдещето на R.E.M.?

Определено мислихме. Времето е странно в музикалния свят. Индустрията, каквато я познавахме, си отиде. Правилата се смениха. Договорът ни наистина изтича скоро. Имаме всякакви опции. Можем да направим всичко или нищо да не правим. Точно в момента сме съсредоточени върху този албум и да му помогнем да постигне това, което може и после ще видим накъде ще тръгнем. Наистина не знаем в момента.

Oще: rem  майк милс  майкъл стайп  нов албум 


Още от Musiccafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани