Промоцията е на 20 май в Sofia Live Club | webcafe.bg
Musiccafe

ФСБ размислиха: издават на диск новия албум

Musiccafe
17.05.2010, 15:34 (обновена 18.08.2011, 12:27)
ФСБ

Снимка: © ФСБ

ФСБ все пак ще издадат новия си албум „FSB." на диск

Популярната българска група ФСБ все пак ще издаде новия си албум „FSB." на диск.

Това бе съобщено официално днес от групата в прес съобщение до медиите.

Константин Щерев от Варна, който от години живее в Англия, е дарил безвъзмездно средства за тиражирането на 5000 бройки. Още 1000 диска са финасирани от фенове на групата, които предварително платиха, за да получат копие на новия албум, съобщава групата, която благодари и на други фирми и лица, подпомогнали издаването на албума.

Първоначално ФСБ обявиха, че 9 месеца не могат да намерят издател и пускат безплатно новия си албум в Интернет в знак на протест. Оказа се, че групата всъщност е пуснала за безплатно теглене не целия албум, а 10 песни от него. По късно ФСБ дадоха възможност на феновете да слушат на сайта им и останалите 5 песни в стрийминг формат.

2 718 328 души са посетили сайта ни, чули и изтеглили новите ни песни, обяви днес групата. По всяка вероятност обаче цитираната бройка показва броя на посещенията, а не на уникалните посетители или тегленията.

Групата ще направи и промоция на диска си в Sofia Live Club на 20 май от 18 часа. Тя включва премиера на два клипа към новите песни, както и мултимедийно представяне на новия материал, но явно няма да има изпълнения на живо.

Преди месец на специална пресконференция ФСБ обявиха, че са записали нов албум за пръв път след 21 години мълчание. Тогава групата обяви, че подготвя и концертно турне наесен.

Oще: нов албум  фсб 


Още от Musiccafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.05.2010, 03:20

3 producer | 20.05.201005:06

Изключително слаб албум, за съжаление. Безумно остарял саунд, скучни до побъркване аранжименти, никакъв хит, псевдопретенциозна "дълбочина" на цялостната концепция... този албум може би по-добре да го нямаше.
Но както и да е, все пак те са една легенда, закърмен съм с песните им, не мога да кажа нищо повече. Освен едно - целият този шум около "ненамирането на издател" започна подозрително да ми прилича на някакъв евтин ПР-трик за събиране на средства и за привличане на вниманието.
И защо го казвам - защото аз самият участвах в издаването на албум на популярна (актуална) поп певица през 2009 г. и знам прекрасно колко малко струва издаването на един албум. Тя не търсеше "издател", напротив, самопродуцира се. Всичко опира до няколко хиляди лева. Цифром и словом. Като в тази сума включвам дизайна, предпечатната подготовка и всичко друго след това. И издаването в 5000 бройки. А те дори не са направили и един клип от този албум. (а самият аз продуцирах 4 клипа през 2009 г. със собствени средства).
Както писа някой преди мен, ФСБ "опищяха орталъка" и се изкараха многострадалци за няколко хиляди лева. Които не вярвам да нямат (всеки от тях просто може да даде 1000 лева, ако иска (ако толкова опират до пари нещата). Може би принципно са прави и въпросът опира по-скоро до гордост, произтичаща от факта, че са легенди (отдавам им напълно заслуженото и ценя творчеството им) и едно от най-големите имена в българската музика през 70-те и 80-те години на 20-ти век и че все пак им е "под достойнството" да се самопродуцират и да дадат от себе си по 1000 лева за издаването на албум. Но трябваше да го кажат направо и да обявят нещата както са. Все пак днес живеем в условия на пазарна икономика.
Не искам да звуча цинично, но имайки пред вид колко архаично звучат аранжиментите и изобщо композициите в новия им албум, започвам да си мисля, че всичко е било просто обмислен ПР-ход и трогателното "безплатно" предоставяне на албума всъщност е била и единствената възможност за привличане на вниманието. Днес всеки може да гледа и слуша безплатно музика, най-малкото в сайтове като Youtube или vbox7.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.04.2010, 07:34

2 Public Image | 18.05.201018:44

Опишяха орталъка и най-после си намериха издател. Преди това дадоха "джънк фууд" на феновете си.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

1 MacAllister | 17.05.201017:58

Не ви ли кара това да се замислите за оня спор за авторските права и "пиратството" по мрежата? Щом дори група почитана от поколения българи не може да намери издател или поне продавач на дребно ... ъъъ за какви загуби говорят онези, които не искат или не могат да си вършат работата?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани