Путин, Чайковски и хомофобията | webcafe.bg
Musiccafe

Путин, Чайковски и хомофобията

Webcafe.bg, по BBC.co.uk, Джейсън Фараго
11.09.2013, 18:15 (обновена 03.10.2013, 15:04)
Владимир Путин

Странна ирония е путинисти да изпълняват „Евгений Онегин"

Миналата седмица Владимир Путин говори пред журналисти за правата на гейовете и лесбийките в Русия. Откакто беше приет дискриминационният закон срещу гей пропагандата преди няколко месеца, те са жертви на сериозни репресивни мерки.

Путин защити закона, но подчерта, че няма проблем с гейовете и си послужи с изненадващ пример, за да го докаже. „Казват, че Пьотър Илич Чайковски е бил хомосексуален. Истината е, че не го обичаме заради това, а защото е бил велик музикант и обичаме музиката му", каза руският президент.

Слаба утеха е да чуем, че композиторът на „Лебедово езеро" и „Лешникотрошачката" не получава осъдително отношение от президента.

Защото Чайковски - който е признавал в писма до брат си своята сексуална ориентация, и който така се влюбил в собствения си племенник, че написал болезнената си Симфония номер 6 за него - по някакъв начин също се превърна в жертва на новите репресии в Русия.

В момента в страната се снима биографичен филм за живота на Чайковски, който го представя като хетеросексуален мъж с разбито сърце. Според репортер от в. „Новая газета" в по-ранна версия на сценария е присъствала любовта му към мъже, но сега сценаристът твърди, че „само филистерите" вярват на купищата доказателства за хомосексуалността на композитора.

Изпълняван от путинисти

А в Ню Йорк Чайковски е в центъра на друга полемика. На 23 септември най-известната опера в САЩ „Метрополитън" открива новия си сезон с гала премиера на великата опера на композитора „Евгений Онегин".

Естествено, оперите планират програмите си с години напред, но по стечение на обстоятелствата сега изведнъж „Метрополитън" се оказва в подготовка на продукция от руски гей композитор, в която участват поне двама изявени поддръжници на Путин.

Анна Нетребко, сопранът, който изпълнява ролята на Татяна, подкрепи завръщането на Путин на президентския пост миналата година. А диригентът Валери Гергиев е даже още по-голям фен на Путин.

Хор от неодобрение

Така операта се озова в деликатна позиция. Облаците се сгъстиха, след като над 7500 души се подписаха в онлайн петиция, призоваваща „Метрополитън" да посвети предстоящата премиера специално на гей правата.

Петицията не постигна успех, но все пак оказа някакво влияние. Нетребко, която за трети пореден път оглавява откриващата вечер на „Метрополитън опера" (и която може да брои и самия Путин сред феновете си), се обяви срещу дискриминацията и за толерантността във Facebook пост.

Но Гергиев запази мълчание. Той наистина е заклет Путинист, говори за президента като за новия Петър Велики, и именно близостта с държавния глава му помогна да построи мащабния нов Мариински театър в Санкт Петербург, отворил врати през тази година.

Гергиев, който е най-богатият музикант в Русия в който и да е жанр, не се свени да разгласява политическите си нагласи. Той направи концерт в чест на бруталната военна кампания на Русия в Южна Осетия и се обяви в подкрепа на решението радикалните феминистки от Пуси Райът да бъдат вкарани в затвора.

Гергиев е и посланик на Зимните олимпийски игри в Сочи догодина, срещу които също вече има организирани протести. А през пролетта Путин го награди с наскоро върнатото от комунизма звание Герой на труда.

Между чука и наковалнята

Та какво се очаква от „Метрополитън" в тази ситуация? След като отхвърли онлайн петицията, в която се подписаха и някои водещи фигури от редиците на операта, нейният главен мениджър Питър Гелб предприе защитна тактика тип „и аз имам гей приятели".

Той припомни, че в „Метрополитън" са се изявявали много хомосексуални творци, но „при положение, че мисията ни е артистична, не е уместно представленията ни да бъдат използвани за политически цели, колкото и благородна да е каузата".

Само че артистичната мисия никога не е изключвала политическа обвързаност. Точно обратното: арт организациите редовно се забъркват в политиката и така и трябва.

Никой не го счете за неуместно, когато куп световни музеи агитираха за освобождаването от затвора на китайския художник Ай Вейвей. А няколко опери, включително такива в Мюнхен и Амстердам, издават списания, които пишат за политика.

Когато Мюнхенската опера започна да изнася „Борис Годунов" тази пролет, тя използва случая, за да се обяви в подкрепа на Пуси Райът. (Трябва да се отбележи и че всички гореизброени институции са с държавно финансиране).

Няма интерес от политически конфликти

„Метрополитън опера" би могла да поеме по някой от тези пътища, но тя няма художествен директор, който може да я поведе към политическа активност. А американският модел на финансиране я прави зависима от свръхбогати благодетели, които нямат интерес от политически конфликти и затова е трудно да се очаква каквато и да е промяна.

Но има и нещо полезно около врявата покрай задаващия се „Онегин" в „Метрополитън": поне привлича общественото внимание към хомосексуалността на Чайковски, който също като много други големи фигури от руската култура - да речем Николай Гогол и Сергей Дягилев - вероятно биха били арестувани в днешна Москва или Петербург.

А любовта и копнежа на композитора не могат да бъдат заличени от музиката му: те са си там и са основна част от неговите творби.

Oще: анна нетребко  валери гергиев  гей  диригент  евгений онегин  метрополитън  ню йорк  опера  путин  путинист  русия  хомофобия  чайковски 


Още от Musiccafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

26 Mile Manolov | 15.09.201322:30

ма треа да дойдеш да ми го сглобиш тоя син.. демек боли ме и за него ;)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

25 Harry | 15.09.201318:44

Ще те заболи и тебе, когато сина ти ти доведе зет!
Българите съжаляват винаги късно.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

24 Mile Manolov | 15.09.201312:00

кой го боли уя за сканди отрепките с носимост около 200гр водка?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

23 Harry | 15.09.201310:35

Схемата е вече отрепетирана в Скандинавия, там децата до 7ми клас не учат почти нищо, но на 11г. в училище ги учат да мастурбират.

Който се противопостави му лепват етикет на "мразещ" и му взимат децата, в Швеция се хвалят че са отнели над 300 000 деца, изключително на бели родители, цветнокожите не ги закачат.

Процесите се ръководят предимно от местни и придошли евреи, като шефката на фондация "Пайдея", Барбара Лърнър Спектър.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

22 Harry | 15.09.201310:18

"Хомосексуална пропаганда и разврат влизат в школото с учебник"

http://frognews.bg/news_58756/Homoseksualna_propaganda_i_razvrat_vlizat_v_shkoloto_s_uchebnik/

Нещата са сериозни, ТЕ развращават нашите деца, част от ТЕХНИЯ план за доминация в света. Точно на това се противопоставят в Руссия, не се подвеждайте по провокациите на Фрида, тя знае за какво става въпрос.

Тчно с тази цел се въвежда понятието ХОМОФОБИЯ, което е абсурдно, но вече могат да ви съдят, ако откажете вашето дете да бъде развращавано и зомбирано с педерастка пропаганда.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 03.11.2010, 06:37

21 Николай Дренчев | 14.09.201322:08

Фрида, който не иска да му "одумват анатомичните органи" - да си ги държи в гащите.
Или и носенето на гащи е "примитив някакъв"?
Какво пише по въпроса в Тората?
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

20 Frida | 14.09.201321:43

хомофобите са и женомразци - за пореден път демонстрирано по-долу.
сега, въпросът е в пропагандата на хомосексуализма. отначало трябва да уточним, че става въпрос на забрана на пропаганда в информационната ера - смешно просто - отдавна съм го казала и стана така - човек се движи с информационна агенция в джоба си, а тав. путин къса стенвестниците със смешните си закони. сексуалната революция също отдавна мина, отбелязана в беге с епохалния филм - ерос и танатос- на богомилайнов. ако някой възрастен и зрял човек ,се впечатлява от голота освен естетическии, то е примитив някакъв. това като предисловие.
междувременно да послушаме малко могъщата музика на гореспоменатия хомосексуал, осъден да се самоубие, поради този факт.
http://www.youtube.com/watch?v=OnWDTqJCXhw
сега, да забраниш пропагандата на нещо, би трябвало да забраниш и самото нещо - както фашизма, расизма примерно. путин да забрани хомосексуализма тогава, но как? все едно да забрани земетресенията. следователно горният закон е абсолютно безпочвен и със съвсем различни цели от прокламираните и възприети повърхностно от адмириращите го. за всеки смислен човек целите са прозрачни.
а за махленските клюкари само да кажа, че не е мъжко някак да одумваш този и онзи и органите му анатомични...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 13.09.2013, 21:13

19 Шрайка | 13.09.201322:19

Всичко, което е различно от общото е вредно за общото. И в двете посоки. Крайностите трябва да се режат. Твърдо и без толерстки лигавщини. Иначе не само ще ни се качат на главата, ами ще ни...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

18 Harry | 13.09.201319:55

Фрида, ако Азис беше еврейче, щяхте да го пробутате за най-великия педераст на света. И оня, израелския травестит да не е повече от Азис?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

17 Manuela Gerenova | 13.09.201319:39

Добре, вас какво точно ви "пропагандира" Азис? С какво нечий задник толкова ви повлия? А ако е гола вагина, по-приемливо ли е? Понеже аз не знам дали Азис или Галена са ми по-противни. Или вие сте на принципа "Ааа, то за жени може, ама мъже си е гнусно, бляяя"?
За да се забранява едно нещо - то трябва да е вредно и да влияе отрицателно до огромна степен. Освен нервите, похабени по поредната бездарна реклама, аз не виждам как голите задници вредят на хората. Понеже голи задници има в почти всичко вече, скоро очаквам и пастет да почнат така да рекламират.
И въобще замисляте ли се, че утре поредният Путин-Мутин или някоя друго кухо ченге може да реши, че точно ВИЕ сте вредни?
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани