Пианистът, който стряска Турция | webcafe.bg
Musiccafe

Пианистът, който стряска Турция

Musiccafe
24.10.2014, 11:33 (обновена 25.10.2014, 10:57)

1 от 4 снимки Назад Напред

4536344

Снимка: © Getty Images

Сай не спира да призовава за демократизация на Турция

Фазъл Сай е известен в цял свят виртуоз на пианото и композитор, с когото всяка държава би трябвало да се гордее. Не така обаче стоят нещата в родната му Турция, защото там музикантът е прекрачил в полето на политиката - с остри критики срещу управляващите от партията на Реджеп Ердоган и все по-твърдата линия на исляма, която те налагат.

В отговор творчеството на Сай е цензурирано, а наскоро три негови концерта отпаднаха без предупреждение от програмата на Симфоничния оркестър към Министерството на културата и туризма в Анкара. Сред тях е популярното произведение „Симфония за Истанбул", което се изпълнява от над 50 чуждестранни оркестъра с класически и традиционни турски музикални инструменти.

Не между нотите, а между редовете

Сай, заедно с Нобеловия лауреат за литература Орхан Памук, актьори и общественици, застана открито на страната на протестиращите в парка „Гези" и площад "Таксим" срещу режима на Ердоган, ислямизацията и корупцията в Турция. Освен това, пианистът е ревностен атеист, заради което беше осъден условно за богохулство и обида на исляма и традиционните ценности през миналата година.

Причината беше пост в Twitter: „Дали ислямският рай е нещо като бордей или кръчма, щом Коранът казва, че там има реки от вино и неземни красавици?". Мненията за него в турското общество са полярни - едни го смятат за "родоотстъпник" и "богохулник", а други - за представител на модерната турска култура и светското, освободено лице на страната.

Въпреки всичко, пианистът, който пише първа соната едва на 14-годишна възраст и има 56 произведения, не отстъпи от позициите си

„Никой в Турция не се чувства добре, когато вие цензурирате музикант. Сигурен съм, че и вие не се чувствате добре. И губи този, който взима това решение", написа Сай в отворено писмо, разпратено от Пекин, тъй като е на турне в Азия, с което призовава полиците в Турция да не се страхуват от изкуството и да спрат „репресивния подход".

„Знаете ли кога един човек става наистина „могъщ". Когато се обърне и към Изтока, и към Запада, прегърне ги и от тях създаде синтез по-възможно най-добрия начин. Затова забраненото ми произведение в Анкара се хареса на толкова много хора по света", твърди музикантът, който е делил една сцена с филхармоничните оркестри на Берлин, Ню Йорк, Лондон, Токио, Израел и др.

„Има всякакви творци по света - вярващи, невярващи, будисти, атеисти ... но никой не оспорва това и не ги съди. Нека бъдем отворени. Моля ви, опитайте поне веднъж да го проумеете", написа той в писмото, адресирано до новоизбрания президент Ердоган и премиерът Давутоглу, а в Twitter обобщи, че собствената му родина забранява изявите му.

Министерството на културата и туризма отговори моментално, че цензура няма, просто премахнатите от програмата произведения вече били представяни в държавните филхармонии, както и че Сай е изключително уважаван от институцията творец, който създава и ще продължава да създава своите произведения. Последва и уверение, че „Симфония за Истанбул" ще бъде включена в календара на следващия сезон. Само уверения, което надали значи нещо.

Oще: композитор  оркестър  пианист  реджеп ердоган  симфония  турция  фазъл сай  филхармония  цензура 


Още от Musiccafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани