Скара, бира, плаж, Джулай | webcafe.bg
Musiccafe

Скара, бира, плаж, Джулай

Екип на Webcafe.bg
01.07.2014, 22:17 (обновена 06.07.2014, 16:38)

1 от 9 снимки Назад Напред

july2

Снимки: Мирослав Веселинов

Честит Джулай, чувам на цял първи юли и се чудя какво си честитят хората. Джулая е рано сутрин, когато изгрява слънцето, пише Уикипедия и чак след това уточнява, че иде реч за първото юлско утро, посрещането на което пък си е чисто българска традиция, един вид - бунтарски жест от 80-те години, та до днес.

Ако тогава възниква във Варна като израз на бунт срещу комунистическия режим (твърдят някои, според други възниква случайно, а според трети - не във Варна, а в Бургас), то днес се празнува навсякъде, а от години традиционно се организират плажни концерти по повода, та даже техно партита и DJ сетове.

Въпреки че на Варна се приписва славата за раждането на Джулая, в Бургас традицията си остава много силна и тази година отново имаше голям концерт.

С огън и рев

И най-младите последователи на Джулая помнят как преди две-три години дървената пътека, водеща към водата на централния плаж в Бургас, падна жертва на празника и се оказа чудесна за подпалки за „лагерен" огън. През това време на сцената наблизо посвириха няколко групи - всяка поне по веднъж изпълнявайки July Morning на Uriah Heep, много преди да има и помен от слънце.

Сега нещата се бяха поразвили - тази година сцената беше по-голяма, групите - по-многообразни откъм репертоар, а огънят - от специално осигурени от общината дърва за огрев (за да се предпази от изпочупване растителността край плажа).

Резултатът беше чудесна скара-бира с група тинейджъри, които ползват плажния огън, за да си пекат пържоли и наденички, без повечето да имат каквато и да е идея защо аджеба точно това утро посрещат. Пред сцената рехаво се поклащаха малки групи хора, а всеки опит за вдишване беше като да пушиш 6 цигари едновременно и да си издишаш дима в очите, заради разположените на по 2-3 метра огньове.

Зов от Ориента

Голямото бягство от лагерните клади беше пространството пред сцената, на която се изявяваха предимно неизвестни в България групи, потънали в хеви метъл и комерс.

В един момент от нощта „Джанго Зе" събраха поразпръснатите не смъртно пияни посрещачи на утрото. Част от публиката обаче разчете етно елементите в музиката им като призив за ориенталски танци, което накара три разнокалибрени мадами да развъртят гьобеци на сцената.

Може и да звучи разочароващо, но все пак не може само с лошо - дори и в делничен ден първото юлско утро успя да събере стотици в Бургас. За разлика от миналата година, когато облаците не позволиха на слънцето да се появи и посрещачите видяха само имагинерни лъчи, припявайки си July Morning, то тази година то изплува необезпокоявано, оставяйки дълга розова диря към плажа.

Както обикновено, изгря от правилната страна с напомнянето, че не е нужно да е 1 юли, за да посрещнеш изгрева. В този смисъл - честит изгрев, независимо кой е месецът.

Oще: crush  july morning  uriah heep  ахтопол  бира  бургас  варна  джанго зе  джулай  джулай морнинг  дичо  изгрев  концерт  лято  огън  първи юли  скара  слънце  черно море  черноморие  черно фередже  юли 


Още от Musiccafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.05.2014, 02:00

2 puebloto | 03.07.201403:21

Смее се нарко-хипо-олигофренска история Удивителна
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 01.07.2014, 16:40

1 Джулай Морнинг | 02.07.201416:50

Благодаря на автора за поздравленията с изгрева.Много мило! Не разбирам само какво лошо вижда в символиката на длулай морнинг и народния празник,който не е измислен от църквата,държавата или някоя друга институция,а си е чисто народен,безвреден,непретенциозен и надявам се непречещ на никого.
Чест прави на общината,че се е погрижила за празника!
Наздраве на всички!
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани