Музикаутор иска 100 хил. лв. авторски права от Каварна | webcafe.bg
Musiccafe

Музикаутор иска 100 000 лева авторски права от Каварна

Musiccafe
28.07.2010, 16:13 (обновена 18.08.2011, 15:58)
Таря Турунен

Снимка: © БГНЕС

Таря си пее, но авторите си искат парите. Кметът на Каварна обаче изглежда познава закона по-добре от Музикаутор...

Община Каварна дължи над 100 хиляди лева за авторски права, обявиха днес от Музикаутор.

Музикаутор или са слънчасали, или са пострадали мозъчно от тежките наводнения през последните дни, отвърна им незабавно кметът на Каварна Цонко Цонев.

Композиторите и текстописците на репертоара на над 20 световно известни метъл групи, изявили се на различни музикални прояви в Каварна, са ощетени с тази сума, твърди Музикаутор, след като за последните четири години община Каварна е съорганизатор на множество събития, за които няма подписан договор с дружеството, което управлява правата на композитори, текстописци и аранжори.

Дължимата сума за авторски права е акумулирана както от периодичните безплатни концерти в морския град, така и от последните две издания на Каварна рок фест, провели се през 2009 и 2010 г.

Общината е организатор на ежегодните концерти за „Джулай Морнинг" на Камен бряг с участието на Джон Лоутън, всички новогодишни музикални прояви в града с участието на покойния вече Рони Джеймс Дио, норвежкия рокаджия Йорн Ланде, всички концерти по случай празника на Каварна - 6 май, на които са участвали изпълнители като Глен Хюз, както и на изявите на Apocalyptica и Emir Kosturiza & The No Smoking Orchestra.

Дължимата сума за авторски права за всички песни, изпълнявани на тези концерти е над 50 хиляди лева.

Само за последните две издания на Каварна рок фест пък общината дължи още над 50 хиляди лева за авторски права. Отчисленията за тазгодишният фестивал, провел се между 23 и 25 юли, в който взеха участие 13 групи и изпълнители, сред които Таря, Доро, Sodom и Accept, се равняват на над 20 хиляди лева.

Авторите на песните, изпълнявани на миналогодишното издание на феста, в който участваха седем метъл величия, сред които Scorpions, Motley Crue и Dream Theatre, са ощетени с над 30 хиляди лева.

На всички тези прояви са изпълнявани песни, които са част от репертоара на Музикаутор и чиито автори не са само самите изпълнители.

Емблематичната за събитието на Камен бряг песен „July Morning" например не е написанa от Джон Лоутън, който я изпълнява.

За всички трябва да е ясно, че много често няма съвпадение между изпълнител и автор и че възнаграждението, което изпълнителят получава, не е възнаграждение за автора. А авторите могат да получат парите си само чрез Музикаутор и за нас е недопустимо толкова масови прояви, станали знакови за България, да продължават да се провеждат в нарушение на Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП), коментира Магдалина Тодорова, изпълнителен директор на Музикаутор.

По думите й, въпреки непрестанните писма, телефонни обаждания и визити компанията не среща разбиране от страна на управата в Каварна, а чуждестранните дружества непрекъснато правят запитвания за дължимите суми.

Като последна мярка за легализирането на концертите от Музикаутор са изпратили нотариална покана до община Каварна със срок до 2 август 2010 г. да бъде подписан договор за уреждане на авторските права на всички събития, на които общината е организатор или съорганизатор.

Съобщава се също така, че от Болкан Ентертейнмент вече са изплатили дължимите отчисления за провелия се през юни концерт на рок легендите AC/DC, както и за метъл фестивала Sonisphere, на който участваха Metallica и Rammstein.

Дружеството е в активни преговори и с организаторите на Park Live Fest 2010, състоял се през юни с участието на звезди като Gotan Project и Morcheeba.

Организаторите на предстоящия през месец август Spirit of Burgas също са подписали договор с Музикаутор, като дължимите суми ще бъдат изплатени след провеждането на концертите.

„Струва ми се, че в Музикаутор или са слънчасали, или са пострадали мозъчно от тежките наводнения през последните дни, тъй като не могат да имат претенции по отношение на община, която няма договор с изпълнителите. Това е все едно да претендират милиони от Столична община, защото е имало концерт на AC/DC, на Metallica или на Мадона. Това каза пред  aгенция "Фокус" Цонко Цонев, кмет на oбщина Каварна по повод на твърденията на Музикаутор.

„Концертите се провеждат в Каварна, но има промоутъри, които сключват договорите, общината единствено подпомага логистично мероприятието и явно са си объркали адресата", коментира Цонко Цонев.

Oще: авторски права  каварна  музикаутор 


Още от Musiccafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани