Историята на най-опасния педофил сред звездите | webcafe.bg
Musiccafe

Историята на най-опасния педофил сред звездите

лебовскиMusiccafe
23.11.2017, 14:07 (обновена 24.11.2017, 18:51)
Иън Уоткинс, Lostprophets

Снимка: © Getty

"Ако ти ми принадлежиш, значи и бебето ти ми принадлежи" - това пише вокалистът на бандата Lostprophets Иън Уоткинс на млада майка.

Фестивалът Download в Англия, лятото на 2008 г.

Хиляди фенове са се събрали в последния му, трети ден пред главната сцена, за да слушат изпълнението на хедлайнърите Lostprophets. Много от тях пеят заедно с вокалиста Иън Уоткинс по време на най-известната песен на бандата - „Last Train Home".

Това, което тези хора не знаят, е, че човекът пред тях е опасен педофил.

Мнозина от тях, а вероятно и сред другите фенове на Lostprophets, сигурно и до днес се връщат към тези свои спомени - няколко години след като Уоткинс се призна за виновен за опит за изнасилване на бебе и беше осъден на няколко десетилетия затвор.

Кой е Иън Уоткинс?

Уоткинс е роден през 1977 г. в Уелс. Когато е на 20 години, заедно със свои приятели основава бандата Lostprophets. Свирят в различни рок и метъл жанрове, но ги свързват най-вече с ню метъл и емо теченията в по-тежката музика.

Групата на младежите от Уелс бързо успява да добие популярност. Получават няколко номинации за наградите Kerrang!, продават 3,5 милиона албума по целия свят, а песента им Last Train Home се утвърждава като най-големия им хит.

Издават общо 5 албума, като последният излиза през 2012 г. - същата година, в която вокалистът им Уоткинс е арестуван. Така идва краят на бандата и започва кошмарът за другите й членове и за всичките й почитатели.

Снимка: Getty

Сексуален хищник с милиони фенове

На 19 декември 2012 г. срещу Иън Уоткинс е повдигнато обивнение за планирането и осъществяването на сексуални отношения с момиченце на 1 година.

Освен това е обвинен за притежание и/или разпространение на неприлични снимки на деца и екстремна порнография с участието на животни.

Певецът остава в ареста месеци наред, заедно с две жени. Предполага се, че Уоткинс ги е манипулирал, за да се добере до децата им и да задоволи извратените си вкусове.

Първоначално вокалистът на Lostprophets отрича обвиненията.

През ноември 2013-та обаче, когато наближава време делото да влезе в съда, Уоткинс се признава за виновен по 13 от тях. Нещо, което шокира милионите му фенове по света.

Сред обвиненията, по които вокалистът признава вината си, влизат три случая на сексуално насилие включващо деца, шест случая, при които е заснел и запазил неприлични кадри с деца, както и това, че е притежавал кадри на сексуален акт с участието на животно.

Най-смущаващо е, че певецът признава обвинението в опит за изнасилване и сексуално насилие над дете на възраст под 13 години, но не се признава виновен за самото изнасилване.

В лаптопа на певеца са открити видеоклипове с извършените от него престъпления. Сред тях е 17-минутно видео на Уоткинс, който упражнява сексуално насилие над едно от бебетата.

В компютъра са открити и съобщения към една от арестуваните жени, която е майка на една от неговите жертви - бебе момченце. В едно от съобщенията Уоткинс казва на жената „Ако ти ми принадлежиш, значи и бебето ти ми принадлежи“.

За това що за човек е Уоткинс говори поведението му дори около самото дело. Ден след като се признава за виновен, в телефонен разговор със своя фенка от затвора той описва престъпленията си като „мега забавни“ (mega lolz).

Адвокатката на певеца заявява пред съда, че той не помни опита за изнасилване, но „със закъснение осъзнава мащаба на случилото се“, както и че е развил „обсесия“ с това да си прави записи, докато прави секс. Става ясно, че певецът е злоупотребявал с наркотици и е имал сексуални отношения с непълнолетни фенки на бандата.

В крайна сметка Уоткинс е осъден на 29 години затвор.

Той ще може да иска предсрочно освобождаване едва след като е излежал две-трети от присъдата си. Освен това след освобождаването му ще последва шестгодишен изпитателен срок, в който Уоткинс ще бъде внимателно наблюдаван за ново провинение.

Другите обвиняеми по същото дело – майките на неговите жертви – са осъдени съотвено на 14 и 17 години затвор.

Финалните щрихи по портрета на едно добре прикрито чудовище нанася един от разследващите полицаи по случая. Той определя Уоткинс като „отададен и организиран педофил“ и „вероятно най-опасния сексуален насилник“, когото е срещал в кариерата си.

Бившата приятелка

Около разследването на Уоткинс неговата бивша приятелка на Уоткинс – Джоан Мядзелекс, също е арестувана като част от Операция Глубис. Тя получава обвинение за това, че се е присъединила към фантазиите на певеца.

В жената са намерени четири неприлични снимки на деца, самата тя веднъж е пратила такава, а освен това два пъти е окуражила Уоткинс да й изпрати снимки на изнасилено дете.

Самата тя твърди, че е запазила снимките като примамка за Уоткинс, за да може той да бъде изправен пред съда.

В иззетите от Уоткинс компютър и видео касети е открит запис с името „Jo Paedo Talk Cardiff”. Във видеото полицаите виждат как Уоткинс и Мядзелекс правят секс и говорят за това как ще имат дете заедно, за да могат да го изнасилят и убият. Видеото е записано през 2008 г. - четири година преди Уоткинс да бъде арестуван.

Няколко години по-късно, през 2011 г., Уоткинс е изпращал на жената неприлични снимки на деца, а тя му е отговаряла. Съдебните заседатели чуват смущаваща история за това как в един от своите отговори, Джоан казва на певеца, че й се приискало да отвлече тригодишно дете от улицата и да го върже за леглото си, за да могат двамата да го изнасилят.

В среднощните си чатове двамата обсъждат сексуалните действия, които искат да извършат с невръстни деца, както и с кучета и коне. В един от разговорите помежду им Джоан, която също е майка на едно дете, пише на певеца: „Част от мен чувства, че ти разпускаш като ми показваш неща, (последствията от) които ти се разминават, знаейки че това е нещото, което винаги съм искала“.

Жената дори подписва едно от съобщенията си с „Насилници на деца докато умрем“. Той отговоря с „Щастлив съм, че вече знаеш, че това не са само приказки. Колкото по-скоро сме заедно, толкова по-добре“.

В началото на 2015 г. Мядзелекс е оправдана по обвиненията.

Снимка: Getty

Хората, които щяха "да го убият намясто", ако знаеха

Как сексуален насилник като Уоткинс е останал незабелязан от хората, с които работи всеки ден? Изглежда, че това е възможно, защото останалите членове на бандата Lostprophets неколкократно заявяват, че не са знаели за престъпленията му.

След като разбират за задържането му, те до последно се надяват обвиненията срещу певеца да се окажат „грешка“. Надеждата им умира, когато той сам признава всичко в съда.

Членовете на бандата се познават с Уоткинс от деца, поради което разкритието е още по-голям шок за тях. “Макар вече да го бях отписал от живота си, все пак се надявах, че има грешка, че е невинен. Трябваше да е невинен“, разказва басистът Стюарт Ричардсън пред BBC през 2014 г.

„Трудно е да го приемеш, когато 15 години от живота ти отидат в тоалетната“, коментира китаристът Майк Люис.

Музикантите съзнават, че хората ще подозират, че те са знаели какво прави колегата им в свободното си време. Но продължават да твърдят, че не са подозирали, защото всеки е имал свой собствен живот, а Уоткинс е криел от тях гнусните си интереси.

„Кой ще разкрие такова нещо пред петима мъже, които са родители на общо осем деца? Никой не би го направил, защото иначе ще бъде убит на място“, обяснява китаристът Лий Гейз.

“Той се занимаваше с негови си неща. Ставаше все по-лошо през годините, колкото повече наркотици използваше“, разказва китаристът. „Намирали сме се в един и същ град и не сме излизали, за да прекараме време заедно. Все едно не свирехме в една банда“, допълва той.

След случилото се с Уоткинс е ясно, че с Lostprophets е свършено, след като вокалистът е лепнал на групата такова грозно петно. Останалите й членове остават заедно и формират бандата No Devotion. С новото си име обаче така и не успяват обаче да достигнат предните си успехи.

Бездействието на полицията

В средата на 2016 г. за случая „Уоткинс“ отново започва да се говори след доклад на Независимата комисия за оплаквания към полицията (IPCC).

В него се посочва, че е било е възможно певецът да бъде заловен четири години по-рано, ако полицията в Южен Уелс си бе свършила работата качествено.

Според IPCC полицаите не са предприели адекватни действия по осем сигнала, в които са се посочвали подробности за това с какво се занимава Уоткинс. Те са били получени в периода 2008-2012 г.

Един от тези сигнали е от бившата приятелка на Уоткинс -  вече споменатата Джоан Мядзелекс. Тя пуска сигнал срещу него през декември 2008 г., а три месеца по-късно е разпитана от полицията.

Джоан разказва на офицерите, че на мобилния си телефон е получила съобщение от Уоткинс, в което той заявява, че иска сексуално да злоупотребява с деца. В доклада по случая се посочва, че телефонът на жената не е проверен, защото полицаите са сметнали сигнала й за „злонамерен“.

Така предположението, че жена може да иска да навреди на известен изпълнител, всъщност позволява на същия този изпълнител да навреди по много по-страшен начин на няколко невръстни деца.

Няма доказателства, че славата на Уоткинс е спряла полицаите от това да предприемат нещо. В случая те по-скоро погрешно са решили, че на твърденията на Джоан им липсва достоверност. Това обаче не обяснява защо няма никакви действия срещу Уоткинс и след три сигнала през 2010 г. и 2012 г., макар те да подкрепят казаното от Мядзелекс.

От IPPC искат трима полицаи да бъдат обвинени в неизпълняване на служебните им задължения, но се оказва, че и тримата вече са се пенсионирали.

А от полицията в Южен Уелс „изцяло признават и съжаляват“ за пропуските по случая. Заявяват, че разкритията за Уоткинс са довели до промени в начина, по който там се разследват подобни сигнали.

Но за неговите невръстни жертви вече е късно.

Вълкът козината си мени, но нрава не

През октомври 2017 г. случаят „Уоткинс“ отново намери място в новините във Великобритания, след като се появи информация, че е бившият вокалист на Lostprophets е комуникрал с майката на двегодишно момиченце.

Предполага се, че Уоткинс е поддържал писмена кореспонденция с жената, която била негова фенка още от 16-годишна възраст. Писал й, че я обича. Пошегувал се с нея и за възможността детето й да я види как прави секс.

Жената заявила пред своя приятелка, че няма да позволи на Уоткинс да припари до дъщеря й. Въпреки това социалните служби отнемат детето на жената, след като информация за случая достига до тях и до полицията. Взети са и мобилния й телефон и лаптопа й.

Случаят обаче поражда тревогата, че дори зад решетките чудовища като Уоткинс продължават да бъдат опасни. Особено когато разполагат с влиянието, което някогашната слава им носи.


Още от Изпълнители

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.03.2013, 07:31

1 варненски | 23.11.201720:14

а без "топки" дали все още ще има мерак?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани