Феминистката, която харесва сексистки рап | webcafe.bg
Musiccafe

Феминистката, която харесва сексистки рап

лебовскиMusiccafe, по Джули Биндел от The Guardian
29.05.2015, 19:21 (обновена 30.05.2015, 08:48)
Snoop Dogg

Снимка: © gettyimages.com

Текстовете за "кучки" и "курви" са оскърбителни - но животът без подобни спорни удоволствия би бил скучен, може би дори невъзможен

Когато за първи път се присъединих към женското движение в края на 70-те години, ми се подиграваха, че гледам романтични комедии, че предпочитам кучета пред котки, и - с течение на времето - че отказвам да отида в женския лагер "Грийнъм Комън". (Сори, обичам душа, телевизора и чистите дрехи. Не ходя по протестни лагери.)

Оттогава културният ми избор не е станал по-очевидно феминистки

Ако ме приканят да опиша идеалната ми вечер у дома, тя би включвала готвене на заек, гледане на "Кръстникът II", слушане на албума Tha Doggfather от рапъра Снууп Дог, и затъване в цяла кофа вино.

Музиката на Снууп съдържа ясна нишка на сексизъм, но това никога не ми е пречило да я слушам. През 2003, гледах как той излезе на сцената на наградите на MTV с две жени с кучешки каишки и нашийници. През 2010 отидох на фестивала в Гластънбъри - моята представа за ад (както казах, не обичам особено къмпингите и лагерите) - за да гледам Снууп на живо. Притежавам поне четири негови CD-та.

Тази седмица Снууп обяви, че след години на обръщения към жените в духа на "курви" и "кучки", се е променил и занапред ще ни уважава.

Въпреки че това може да ме улесни да изпитвам удоволствие от музиката му, истината е, че като дългогодишен фен, никога реално не съм се притеснявала, че музикалният ми вкус може да доведе до това да ми отнемат членската карта за феминисткото движение. Никога не съм се заричала да бъда "праволинейна" като крайната левица, и намирам ограниченото групово мислене за скучно.

Как помирявам феминизма си със сексизма в част от поп-културата, която харесвам?

Определено има някои феминистки, които се опитват да регулират особено внимателно какво гледат и слушат. Когато интервюирах иконата на феминизма Шиър Хайт например, тя ми каза, че гледа само филми от жени режисьори. Има някои фантастични жени, които се занимават с кинорежисура, но заради сексизма и дискриминацията огромното мнозинство от филмите все още се правят от мъже. Ако махнете всички тях, оставате с доста ограничена селекция.

Когато говорим за песни, не е необичайно бийтът и гласът на изпълнителя да са блестящи, но текстът да е оскърбителен, както е в стария каталог от парчета на Снууп. В последните години някои феминистки реагираха особено силно на това, като много студентски съюзи забраниха песента Blurred Lines с аргумента, че тя е "дълбоко оскърбителна и опасна".

Има граници, към които се придържам - когато ги забележа. Помня един неловък, но смешен момент, когато пеех караоке на тридесетия ми рожден ден. Бях някъде по средата на Delilah на Том Джоунс, когато осъзнах, че това е песен за ревнив мъж, убиващ своята невярна жена. Това изглеждаше като твърде реална случка, срещу която активно се борех по това време.

Да бъдеш фемиминст означава да живееш в ежедневни противоречия и непоследователност

Ако съществуваш в реалния свят и потребяваш поп-културни продукти, трудно е да избегнеш тежкия сексизъм.

Хип-хопът е един от любимите ми музикални жанрове, но доминиращото послание в него често е за мъжете, които контролират всичко, мразят жените и размахват оръжие и пари, позирайки с лъскави коли. Както коментира приятелят ми Байрън Хърт след успеха на филма си "Хип-хопът: отвъд бийтовете и римите", богатите бели музикални магнати популяризират афроамериканските рап-изпълнители с имидж, който затвърждава расисткия стереотип за цветнокожите като сводници и гангстери.

Като бяла жена, която се опитва да бъде анти-расистка, със сигурност противоречи на политиката ми да подкрепям жанр с такова послание. Жените, които присъстват като беквокалистки или танцьорки на мъжете в хип-хопа, също често биват представяни по расистки и сексистки начин. Стереотипите за цветнокожите жени се обиграват във видеоклиповете, като те биват представяни като прекалено сексуализирани или анималистични.

Нека го кажа ясно: не подкрепям неолибералния възглед, че личният избор, правен от жени, които са поне малко феминистки, е дори частично феминистки. Не мисля, че танците на пилон или проституцията са освобождаващи, въпреки постоянните подхвърляния, че феминизмът се бори за правото на личен "избор".

Препъването на свръхвисоки токове не е демонстрация на феминизъм, както не е и пластичната хирургия, от рода на увеличаването на бюста или премахване на пръст, за да се поберете в най-новия модел на Manolo Blahnik.

Така че не вярвам, че защото една жена е феминистка, всичките й действия също са феминистки

Също така не вярвам, че това от време на време да си позволяваш сексистка поп-култура те прави по-малко феминист. Правя предостатъчно неща, които не са феминистки, при това ежедневно, от рода на това да гледам повторения на поредицата Carry On, или да купувам продукти от компании, които плащат на жените по-малко, отколкото на мъжете.

Истината е, че ако феминистите - особено тези, които поставят приоритета върху кампанията за борба с мъжкото насилие срещу жени - се ограничат до развлекателни продукти, които са перфектно не-сексистки, перфектно чисти, бихме се чувствали доста нещастни, и бихме имали твърде малко неща за гледане или слушане. Никакъв футбол, заради мачизма и сексистките скандирания. Забрана на книгите и ТВ програмите, които са базирани на насилие срещу жени. Би се наложило да изхвърля всичките си криминални романи, и никога вече да не гледам сериала "Убийство".

Като феминистка, съществуваща в патриархална система, да живея без противоречия означава да се оградя от целия свят от музика, филми и литература, нещо, което аз определено не съм готова да сторя. Животът като активист би бил изключително тежък, ако човек избере да се откаже от такива истински удоволствия.

Опитите да бъдеш идеологически перфектен не само са скучни, но и вероятно невъзможни

Тъй че отхвърлям чувството си за вина, като си казвам, че отдавам приоритет на реални, трайни промени за жените, защото въпреки че може от време на време да слушам някоя и друга сексистка песен, или да гледам филм, който е на километри от това да издържи теста на Бехдел, като феминистки активист абсолютно никога не си вземам почивка. Ако съдещи ме моралисти считат, че слушането на феминистка фолк-музика ще донесе по-сериозна промяна от директния активизъм за спиране на насилието срещу жените, така да бъде. Но аз знам къде бих предпочела да концентрирам усилията си.

Oще: snoop dogg  жени  мъже  рап  рапър  снуп дог  феминизъм  феминистка 


Още от Изпълнители

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.