Дойде ли краят на System of a Down | webcafe.bg
Musiccafe

Дойде ли краят на System of a Down

Webcafe
15.07.2018, 10:26 (обновена 16.07.2018, 16:47)

1 от 3 снимки Назад Напред

System of a Down

Снимка: © Getty

Вече 13 години метъл бандата не успява да запише нов албум. В свое интервю китаристът Дарън Малакян (вдясно) обвини вокалиста Серж Танкян за това.

Ереван, столицата на Армения, през пролетта на 2015-а. Няколко хиляди арменци пригласят на Серж Танкян - вокалистът на метъл групата System of a Down, докато той пее култовото парче "Chop Suey!". Гласовете на музикант и публика се преплитат в рефрена "I cry when angels deserve to die", докато над Ереван се изсипва дъжд, а мълнии раздират небето.

Този магически момент е едно от наистина запомнящите се неща, на които почитателите на System of a Down (SOAD) са ставали свидетели през последните години. На какво не са? На нов албум.

Последният запис на групата е двойният албум Mezmerize/Hypnotize от 2005-а. Вече 13 години бандата не предлага нов запис, въпреки желанието на почитателите си за нов такъв, а това, че SOAD от няколко години насам отново правят турнета заедно, не е утеха.

Възможно е краят на популярната бандата най-накрая да се задава след като нейни членове започнаха задочно да си разменят обвинения онлайн.

В интервюта и позиции в социалните медии китаристът Дарън Малакян и вокалистът Серж Танкян посочват различни причини за това защо все още няма нов албум на SOAD и защо може би никога няма да има такъв.

Сред проблемите са обичайните творчески различия, борбата за контрол над бандата, неравенство в разпределянето на печалбите и т.н., и т.н.

Всичко започна с интервю на Малакян за Kerrang!, в което той обвинява Танкян за липсата на нов албум на SOAD. В новия запис на Scars on Broadway, страничният проект на китариста, се съдържат песни, които той е писал от 2012-а насам - малко след като System се събраха за поредица от турнета. С времето Малакян приема, че SOAD няма да запишат нов албум и решава сам да пусне написаните песни.

"Серж никога не е бил хеви метъл или рок човек. Не знам дали изпитва същата любов към този тип музика, каквато изпитвам аз", коментира Малакян в интервюто. Китаристът разкрива, че Танкян изобщо не е искал да записва Mezmerize/Hypnotize и останалите членове на бандата, включително Малакян, е трябвало да го "молят" за това.

Отговорът не закъсня и беше дори по-подробен, разкривайки мрачните тайни от кухнята на групата. Серж Танкян също коментира темата за това кое пречи за записването на нов албум на System of a Down.

В свой обширен пост във Facebook вокалистът на бандата признава, че той е отговорен за "почивката", която бандата си взе през 2006-а след последните си два албума.

"Всички останали искаха да продължат с концертите и новите записи със същото темпо. Аз не исках. Защо? Поради няколко причини", пише Серж. Като такива причини той изброява усещането му, че звученето на бандата е станало "повтаряемо", както и че не се е чувствал "свързан" с музиката в Mezmerize/Hypnotize. Проблем, оказва се, са били и парите.

По думите на Танкян в началото на развитието на бандата всичко се е деляло сравнително по равно между четиримата й членове - него, китариста Малакян, басиста Шаво Одаджиян и барабаниста Джон Долмаян (в случай, че не знаете, SOAD са американци от арменски произход).

Вокалистът коментира, че по-късно нещата се променили - Дарън Малакян се опитвал да контролира креативния процес, а също така взимал и "лъвския пай" от парите. Освен това искал единствен да дава интервюта.


От няколко години групата отново обикаля света за концерти, но създаването на нов албум се оказва невъзможна задача. От ляво надясно: Дарън Малакян, Шаво Одаджиян, Серж Танкян и Джон Долмаян.

Танкян обяснява, че самият той е бил "на различно място" от артистична гледна точка. Това ясно личи от страничните му проекти - Серж издаде няколко солови албума с различно звучене - от рок до класическа музика. Направи опити и в композирането на филмова музика.

Според разказа му през 2010-а той се е съгласил бандата отново да започне да прави концерти. Неизбежно се стигнало и до темата за нов албум, но това така и не дало резултат.

"На моменти имаше емоционални избухвания от един или друг член на бандата, които обвиняваха най-вече мен за неактивността ни", коментира Серж. Така преди около две години той предложил нов път за System of a Down. Сред идеите му били равенство между четиримата при даването на творчески предложения и разпределянето на приходите от писането на текстовете. Поискал и всяка нова песен да преминава през одобрение от всички членове.

"Направих това, защото в миналото се е случвало да предложа песен, която биваше променена в една нежелана версия", пише Танкян.

Най-накрая поискал бандата да работи заедно по създаването на обща концепция или тема за всеки албум, за да го превърне в едно цялостно изживяване.

Изглежда, предложенията му не са се приели. Вокалистът казва, че е имало опити, но за момента SOAD са решили да оставят настрана идеята за нов запис. Нещо, за което Танкян се извинява на феновете.

Това не е нещо за музикалната индустрия - вокалист и китарист/басист да преплитат рога заради творчески различия, лични спорове, пари или желанието на някой от тях да контролира групата. През годините има доста такива примери - Аксел Роуз и Слаш (Guns'n'Roses), Мик Джагър и Кийт Ричърдс (The Rolling Stones), Дейвид Гилмор и Роджър Уотърс (Pink Floyd), Фред Дърст и Уес Борланд (Limp Bizkit) и пр.

В случая със System of a Down проблемите между Танкян и Малакян винаги са били налице в някаква степен. Усещат се дори в записите им, където вокалните включвания на китариста ставаха все повече, усещат се леко и ако човек гледа техен концерт.

С позиция по спора се включи и барабанистът на групата Джон Долмаян.

В Instagram той коментира, че "всеки член на бандата е еднакво отговорен както за невероятния успех на предишните албуми, така и за провала" да се съберат и отново да създават музика заедно. "Его, ексцентричност, мегаломания, а понякога и чиста глупост имат роля в това", пише Долмаян, който също се извинява на феновете.

Въпреки всичко в скорошни интервюта членовете на бандата, включително Танкян и Малакиян, твърдят, че се разбират добре, че излизат заедно и си прекарват добре на сцената. Записът на нов албум обаче се оказва съвсем различно нещо - една непостижима задача за хора, чиито творчески интереси вече са насочени в разностранни посоки.

А от това не само те губят потенциални финансови облаги, но губим и ние, феновете на бандата. Остава надеждата, че освен някой ден да видим System of a Down на живо в България, ще имаме късмет и да чуем нов техен запис.

Oще: system of a down  албум  дарън малакян  джон долмаян  концерти  метъл  музика  рок  серж танкян  спор 


Още от Изпълнители

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.