Филмите за Кърт Кобейн, които (не) искат(е) да видите | webcafe.bg
Musiccafe

Филмите за Кърт Кобейн, които (не) искат(е) да видите

лебовскиMusiccafe, по Billboard
21.06.2015, 10:52 (обновена 25.06.2015, 12:02)
къртни лов, кърт кобейн

"Cobain: Montage Of Heck" излиза на голям екран с одобрението на семейството на Кобейн, като самата Къртни Лав е помогнала с лични видеозаписи

"Cobain: Montage Of Heck" и първият напълно автентично-одобрен документален филм, посветен на Кърт Кобейн. На режисьора Брет Моргън е даден безпрецедентен достъп до архивите на музиканта. Лентата излиза на голям екран с одобрението на семейството на Кобейн, като самата Къртни Лав е помогнала с лични видеозаписи от съвместния си живот с фронтмена на Нирвана.

Интересното е обаче, че Лав се опитва да попречи на всеки, който възнамерява да види друг документален филм, посветен на Кобейн, пише "Billboard".

На 11 юни адвокатите й изпратиха писма на киносалоните, които възнамеряват да излъчат лентата "Soaked in Bleach" на Бенджамин Статлър. В нея е развита старата теория, че Къртни Лав е замесена в смъртта на мъжа си през 1994 г.

Писмото не е адресирано до режисьора или продуцентите на филма, а до анонимен киносалон. В него Лав заплашва със съд, ако филмът бъде прожектиран.

Правният екип на Лав е категоричен, че щом смъртта на Кобейн е доказана като самоубийство, то "Soaked in Bleach" съдържа клеветнически твърдения.

Юристите настояват филмът да бъде свален. Въпреки това, създателите му не направиха такива постъпления, а дори го рекламираха като "филмът, който не искат да видите".

"Къртни Лав и нейните адвокати очевидно не харесват факта, че филмът представя убедително основание за рестарт на разследването на смъртта на Кърт Кобейн. Те би трябвало да уважават Първата поправка и да оставят публиката да прецени сама за себе си".

Междувременно "одобреният" от близките на музиканта "Cobain: Montage Of Heck" се радва на сериозен успех. Сп. Rolling Stone писа за него следното: "Това е продължил осем години колективен проект на любов и амбиция, който дава личен поглед отвътре към разума на твореца, от неговите първи творчески вълнения до спиралата на смъртта."

Брет Моргън е получил достъп до лични семейни видеозаписи и аудиоархиви. Франсис Бийн Кобейн, която не помни баща си, се вижда във филма в някои от архивните кадри. Има една сцена, в която певецът реже косата й, докато изглежда надрусан, и интимен момент, когато Кобейн къпе дъщеря си и казва на Лав: "В момента съм щастлив."

"Montage of Heck" до голяма степен е онова, което феновете на легендарния китарист очакваха.

Представя голямо количество информация, помага за демитологизирането на купища измислици и теории. Не го представя едностранчиво като месия, а дава реална представа за човека Кърт Кобейн.

Oще: cobain: montage of heck  soaked in bleach  бенджамин статлър  брет моргън  кърт кобейн  къртни лав  нирвана  филм 


Още от Изпълнители

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.