Побои, обиди и сексуално насилие - как се създава звезда | webcafe.bg
Musiccafe

Побои, обиди и сексуално насилие - как се създава звезда

лебовскиMusiccafe
18.01.2018, 13:49 (обновена 20.01.2018, 11:27)

1 от 4 снимки Назад Напред

Джонатан Дейвис

Снимка: © Getty

Тежкото детство служи за вдъхновение на вокалиста на KoRn и му помага да се превърне в звездата, която е днес.

Всеки човек е продукт на събитията в живота си и отношенията с хората, с които общува. Понякога тези събития и отношения могат да бъдат мрачни и болезнени. Но дори от болката понякога се появява вдъхновението. Суровата емоция, която намира отражение в изкуството и го прави истинско, живо.

Джонатан Дейвис, вокалистът на легендарната ню метъл банда KoRn, е пример за това. Побои и обиди в училище и дори случаи на сексуално насилие у дома, под носа на родителите му, изграждат Дейвис и го превръщат в личността, която е.

Тези случаи стават основа за много от текстовете на песните му, а спомените за тях помагат на певеца да вкара емоция във всяко едно свое изпълнение. Емоция, която лесно се прехвърля и върху феновете на KoRn.

Още от началото на кариерата на бандата не е рядкост в средата на концерт Дейвис да падне на земята, да рита, удря и крещи под тежките звуци на инструментите на останалите музиканти. Те знаят защо. Феновете също разбират.

Певецът вече частично е прехвърлил върху музиката на KoRn част от своите болка и ярост.  Когато обаче изпълнява песните на живо, това да пее не е достатъчно. Тялото му също започва да кипи от емоции, които феновете жадно попиват и умножават хилядократно.

Мразен и обиждан в училище...

Дейвис израства в Бейкърсфийлд, Калифорния. Родителите му се развеждат, когато е на 3. Някъде по това време Джонатан развива астма и редовно влиза в болница през следващите седем години. "Очакваше се да умра. Борех се за живота си и винаги разчитах на някого. Мразя това в себе си, но се боря с него", обяснява по-късно той.

От малък е особняк, който страни от всички. Цени усамотението, но в същото време то неизбежно носи със себе си и депресия. Когато става тийнейджър, се насочва към музиката. Тогава започва да оформя и своя собствен стил, който скоро му носи неприятности.

"Преживях New Romantic* фаза - гримирах се, носех усукани тениски, всички тези глупости. Забелязвах се и заради това страдах много", обяснява Дейвис.

"Заяждаха се с мен, наричаха ме педал. Просто защото носех грим и те не знаеха как да го приемат", разказва певецът още през 1999 г. за отношенията си със своите съученици. Тормозът не е само вербален, а често и физически.

"Сритвали са ми задника няколко пъти. Бил съм бутан и ритан, а учителите също се смееха и ме обиждаха“, разказва Дейвис.

Всички около него му обясняват, че е гей заради външния му вид. Дори го изпращат при съветник по сексуалната ориентация. Той обаче не е наясно със себе си. Заради това опитал да има връзка с мъж.

„Беше абсолютно отвратително, но трябваше да разбера. Просто защото целият свят ми казваше, че съм такъв", разказва Дейвис. Същият този мъж дори го е заплашвал, но Джонатан казал на баща си и проблемът бил "разрешен". Не знае точно как.

Въпреки този случай, дори собственият му баща се е срамувал от него през този период. Когато Джонатан посещавал музикалния магазин на баща си, той казвал на хората, че не е собственият му син, а просто хлапе, което е наел. Все пак преживяното в този период помага на Джонатан да опознае себе си.

"Не съм гей. Знам, че не съм", споделя вокалистът на Korn. По-късно той се жени два пъти и има три деца. Години по-късно обаче преживяното намира отражение в песента „Fagot”.

...презиран и в собствения си дом

Животът на Джонатан не е лош само в училище. Не липсват проблеми и у дома, като зараждащият се в него интерес към музиката е една от причините за това. Когато е на 13, той се сдобива с барабани. Това обаче не се харесва на втория съпруг на майка му.

"Сбих се с доведения ми баща и той разби комплекта барабани. Постоянно се заяждаше с мен и го мразех в червата, заради което се преместих при баща ми, но и мащехата ми не беше доволна. Наруших спокойствието в дома й и тя се постара да ми вгорчи живота", разказва Дейвис. На проблемния тийнейджър му предстоят му още години на домашен тормоз.

Доведената му майка му показва, че не е желан по всевъзможни начини. Един от тях бил, когато Джонатан се разболее, тя да му приготви някакъв буламач, да сложи в него лютив сос и да се смее, когато той изгори устата на Джонатан.

"Тя беше шибана, сбъркана вещица", отсича певеца.

Когато става на 18 мащехата му най-накрая успява да го изгони от дома.

Сексуалното насилие не засяга само жени

Преди да се стигне дотам обаче, Джонатан Дейвис преживява нещо още по-травмиращо – става жертва на сексуално насилие.

Това изживяване намира отражение в някои от песните на KoRn, като най-осезаемо е присъствието на темата в песента "Daddy". Самият Дейвис обяснява, че песента е свързана с болезнен спомен от детството му.

Първоначално спекулациите са, че то е извършено е от баща му - Рик Дейвис. Вокалистът на KoRn обаче неколкократно е обяснявал, че случаят не е такъв.

По-късно става ясно, че насилникът е била жена, която от време на време се е грижела за Джонатан като бавачка. По думите на певеца тя вече е покойник.

Но големият проблем в случая е и липсата на разбиране в семейството. „Отидох при родителите си и им казах, а те си помислиха, че лъжа и се шегувам. Не направиха нищо по въпроса. Не повярваха, че се случва на сина им", разказва Дейвис пред Kerrang!".

Аурата около „Daddy” е все така силна и до днес, а певецът винаги става емоционален при редките живи изпълнения на песента. Веднъж дори се разплаква на сцената, а колегите му не знаят как да реагират. Просто продължили да свирят.

"Пял съм милиони пъти и нищо подобно не е ставало. Но в онзи ден просто се пречупих и 23 години болка се изляха в 5 минути", разказва Джонатан.

Зависимостите

Едва ли е изненада, че след такова юношество Дейвис се обръща към алкохола. Когато се присъединява към KoRn, той вече пие по 2 бутилки твърд алкохол през деня. Така са последвали психическите проблеми.

"Полудях. Бях шибан шизофреник", признава певецът. Започва да получава и паник атаки. Наркотиците не помогат, а само влошават положението. Животът му се завърта в един постоянен, жесток кръговрат.

Един ден обаче решава, че това трябва да се промени. Казва си, че ще спре пиенето, ще започне да взима лекарствата си и ще оправи живота си.

"Исках да се самоубия, бях потънал толкова много в депресията, че исках да умра. Не исках да се събуждам сутрин. И това ме плашеше", обяснява той, макар да признава, че никога не е правил опит за самоубийство.

За да се измъкне от дупката му помагат две неща - шокът от смъртта на дядо му, както и една нощ, в която се прибира мъртво пиян и вижда изплашения поглед в очите на 3-годишния си син.

И в живота му отново има светлина.

Вдъхновение в болката

Всички тези ужасяващи спомени намират отражение в първите албуми на KoRn и в цялостното сценично поведение на Дейвис. За него всяко шоу започва 2-3 часа преди старта на самия концерт – той си създава подходящата нагласа, а когато излезе на сцената, излива натрупаните болка и гняв в изпълненията си.

След края на концерта отива в буса, с който бандата пътува, и търси начин да се успокои и рестартира – играейки World of Warcraft или пък пишейки. Таи в себе си и някаква вяра в Бог, но по негов, собствен начин. "Не вярвам особено много в Библията и други такива неща. Просто вярвам, че ако си добър с хората и те трябва да са добри с теб. Това е начинът, по който живея“, споделя Дейвис.

И ето как, въпреки едно тревожно детство и смазващо юношество, човек успява да изгради себе си и да се превърне в звезда. Не само напук на болката, но и благодарение на нея.

KoRn полагат основата на един цял нов поджанр в метъл музиката, зовящ се nu-metal. И макар пикът в неговата популярност да беше преди две десетилетия, бандата, експериментираща с музиката си, без да забравя нейните корени, все още може да накара феновете си да потръпнат.

И дори две десетилетия по-късно емоцията, която Дейвис влага в изпълненията си, е не по-малка.

Oще: korn  nu-metal  депресия  джонатан дейвис  зависимости  концерти  лайфстайл  метъл  музика  обиди  побои  сексуално насилие  стори 


Още от Изпълнители

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.