Рап и рими срещу насилието над жените | webcafe.bg
Musiccafe

Рап и рими срещу насилието над жените

лебовскиMusiccafe, по QZ
28.03.2015, 22:09 (обновена 01.04.2015, 08:17)
BomBaebs

Снимка: © YouTube

BomBaebs срещу опасните стереотипи на Индия

Повече от две години след бруталното изнасилване и убийство на 23-годишна студентка по физиотерапия в Ню Делхи, насилието срещу жени продължава да е огромен проблем в Индия.

"Вече сме известни като страната на изнасилванията", казва ТВ водещата Панкхури Ауасти в Youtube видео, в което пее заедно с изпълнителката Упеха. "Но задавали ли сте си въпроса как се случи това?"

Тяхното парче "Rap Against Rape" под формата на речитатив хвърля светлина върху дълбоко вкоренената обществена нагласа, която приема и дори насърчава изнасилването и омразата срещу жените. Видеото напомня, че утвърдената култура на изнасилвания е проблем на всички.

Под името BomBaebs, рап-дуото от Мумбай се е заело да промени обществения разговор по този проблем. Ако не друго, "Rap Against Rape" повишава информираността за проблема: видеото вече е гледано близо 500 000 пъти от публикуването му на 16 март.

Със смелото си поведение пред камерата Ауасти и Упеха редуват хинди и английски, докато изричат поредица от непоколебими строфи за културата на токсичната мъжественост и корупцията, която според тях е дълбоко разпространена в обществото им:

"Спри този туит
И наистина се вземи в ръце
И помогни да променим тази нагласа
Която от години е даденост
Че жените ни не са нищо повече от обекти
Които да бъдат контролирани, да им бъде запушвана устата и да се използват за секс
Не, момче, научи се на малко уважение"

Действително, според някои нови изследвания сексизмът и предубежденията към двата пола продължават да се предават на новите поколения.

В проучване на бангалорското Детско движение за гражданска информираност (CMCA), близо 60% от анкетираните момчета са заявили, че сексуалното насилие е поне донякъде по вина на жертвата. Искате ли да чуете нещо още по-притеснително? Над 50% от момичетата са мислели по същия начин.

В интервю за BBC Ауасти и Упеха признават, че подобни консервативни нагласи не могат да се променят незабавно или само с помощта на 3-минутен видеоклип. Те обаче твърдят, че насочването на вниманието към промяна на този тип мислене е жизненоважна част от процеса на промяна.

Зад текста на момичетата стои и личният им опит (включително познатото на много индийки опипване в градския транспорт), с него те разкриват ежедневните неприятни усещания, на които са подложени заради култура, която не винаги зачита собствеността на жената над нейното собствено тяло:

"Не, няма да си стоим у дома или да се страхуваме през нощта
Ще продължим да работим, защото това е наше право
Аз съм ниска, дебела, висока, слаба
Ще нося, каквото поискам - дори и да е минипола
Това е само дреха
И за миг не си и помисляй, че е съгласие за секс"

Oще: bombaebs  webcafe  анализи  бизнес  българия  вина  жени  жертва  забавление  изнасилване  индия  коментари  консервативна култура  култура  лайфстайл  медии  мъже  насилие  новини  политика  развлечение  рап  рими 


Още от Изпълнители

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.