„Остава” и нейните наследници | webcafe.bg
Musiccafe

„Остава” и нейните наследници

Musiccafe
30.11.2014, 18:40 (обновена 05.01.2015, 08:19)

1 от 4 снимки Назад Напред

20 години Остава

Снимка: © Добрин Кашавелов

В сряда и четвъртък в Строежа "Остава" ще отпразнува 10-годишнината от албума "Моно". В него се съдържат любими техни песни като "Шоколад", "Моно" и "Понеделник"

Миналата седмица на българската алтернативна сцена се появи нов сингъл, който веднага си спечели заслужени овации. Песента е на новоизгряващата група Hayes & Y и носи името You Make Me Sick.

Оказва се, че зад това мигновено грабващо китарно звучене стоят не просто четири талантливи момчета, а и музикалният инди лейбъл Homeovoxmusic. Голямата фигура в него е Георги Георгиев - китаристът на „Остава", една от най-обичаните български алтернативни групи.

Той и другият музикален продуцент на Homeovoxmusic Мартин Стоянов целят чрез лейбъла да изградят стабилна среда за млади групи и изпълнители, като в проекта си включват още диджеи и музикални селектори със собствени сетове и миксове.

Младите последователи

Homeovoxmusic стартира през април тази година като самостоятелен проект на Жоро от „Остава". Тогава той пусна своя пилотен сингъл "Изгубен", като в реализацията на песента се включиха барабанистът на Gravity Co. Стефан Пoпов и басистът на LaText Иван Вълев.

„Оттам започнах да търся млади групи, като бях супер песимистично настроен", разказва Жоро. Все пак той знаел, че от многото млади хора, които вижда с китари по улиците, няма как всички да свирят само осемдесетарски хеви метъл. Бил убеден, че и съвременната поп рок вълна е застъпена у нас и има прохождащи банди, които правят алтърнатив, адекватен на световните тенденции.

Първоначално Жоро бил впечатлен от вече несъществуващата група My Disorder. После чул за пръв път и Hayes & Y, които го спечелили със здраво звучене, ясна музикална посока, зрялост и дисциплина. „Те са млади, но се вижда, че са завършена група, защото по някакъв начин вече имат това усещане помежду си, което трябва да има групата като емоция и като визия", казва той.

Той бързо ги привлякъл към Homeovoxmusic и допълнил лейбъла с още няколко обещаващи таланти. Днес в него влизат Bears and Hunters и Jin Monic (също млади алтернативни банди), както и 17-годишната Mila Robert.

Всички те са фокусирани върху създаването на авторска музика и Жоро им помага във всякакви аспекти, но без да се меси в творческите им решения. А Мартин Стоянов реализира студийните записи на групите.

„Нямаше по-добър момент, в който да се появи Homeovoxmusic", радват се момчетата от Hayes & Y и описват лейбъла като общност от хора с близко виждане за музиката и свободна зона, в която се обменят идеи, инструменти, песни и опит. „Жоро е организатор и ментор. Примерът, който вдъхновява".

Естественият път

Но как въобще може да съществува един лейбъл за алтернативна музика в българските условия? „Ще ти кажа след половин година", смее се Жоро. Той си е дал точно определен срок, в който да види дали плановете му могат наистина да се реализират.

Засега основната работна тежест в Homeovoxmusic пада върху малък брой хора, но те получават солидна подкрепа отвън - от фотографи, дизайнери, режисьори. И действат по конкретни планове за издаване и промотиране на всеки от изпълнителите.

Така в момента на Жоро му се налага да се занимава повече с организационни неща, което не му е толкова присъщо. Но той признава, че това е естественият път за него като музикант след 23 години опит на сцената с „Остава". И по никакъв начин не разчита да прави пари от проекта си - просто се надява лейбълът да успява да се самофинансира в обозримо бъдеще.

Приемственост

С Homeovoxmusic „Остава" подпомага своите млади наследници на алтернативната сцена, но междувременно не спира да прави нови и нови неща.

Групата ще отпразнува 10 години от емблематичния си албум „Моно" с големи концерти в новия Строеж на 3 и 4 декември - тъй като само една дата в новия клуб е крайно недостатъчна за всички, които искат да ги чуят. В тези две вечери артистите от Homeovoxmusic също ще участват, като ще подгреят публиката с изпълнение на по една своя песен и един кавър на „Остава".

При такава приемственост на българската алтернативна сцена феновете определено имат поводи за оптимизъм - а самият Жоро отчита съживяване на хубавата българска музика. „Затова съм се заел с това нещо", казва той относно лейбъла. „То ми дава сили и за „Остава".

Oще: hayes & y  homeovoxmusic  алтернативна музика  алтърнатив  банда  българска музика  георги георгиев  група  концерт  лейбъл  мартин стоянов  остава  рок 


Още от Изпълнители

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.