Как Принс можеше да бъде спасен | webcafe.bg
Musiccafe

Как Принс можеше да бъде спасен

Musiccafe, по Vanity Fair
05.06.2016, 10:03 (обновена 02.07.2016, 08:43)
принс

Снимка: © Getty Images

Андрю посочва, че в САЩ всяка година заради свръхдоза опиоид загиват 28 000 души - средно по 77 на ден.

В четвъртък беше потвърдено, че Принс е починал след свръхдоза опиоид. В петък Андрю Корнфелд, който прави обаждането до 911 за смъртта на музиканта, публикува есе в CNN за трагичния инцидент. Андрю учи медицина и е изпратен в дома на Принс, за да опита да го спаси, но пристига твърде късно и може единствено да потвърди смъртта му.

Бащата на Андрю - Хауърд Корнфелд, е специалист по опиоидните зависимости. През април с него се е свързал приятел на Принс, загрижен, че музикантът е развил пристрастяване към такова вещество. Хауърд изпраща Андрю да се справи със ситуацията, описана като спешен случай със смъртна опасност. Андрю все още не е лекар, но работи в клиниката на баща си.

Пристигайки в дома на Принс с полет от Калифорния, младежът осъзнава, че е твърде късно. Принс вече е мъртъв, а двамата души от екипа му, които са на мястото на трагедията, са твърде разстроени и объркани, за да се обадят на 911.

Андрю прави обаждането, с което съобщава за смъртта на музиканта. По-късно изследванията показват, че причината е „самопредписана доза от силния синтетичен боклоуспокояващ опиоид фентанил".

„Знам, че много от вас нямат търпение да научат детайлите. Разбираемо, искате да знаете какво се случи в онзи ден", пише Андрю в първото си публично изявление за смъртта на Принс. „Повярвайте ми, нищо не може да подготви човек да влезе в такива хаос и тъга. Както казах на диспечъра от 911 на 21 април, онези, които бяха на мястото, бяха объркани, затова аз бях този, които направи обаждането. Това, което се случи, ме накара да се замисля, дълго и сериозно, за стъпките, които трябва да предприемем, за да предотвратим подобни напълно ненужни загуби на живот", пише той.

Андрю описва как е можело Принс  да бъде спасен по-рано и обяснява защо не е.

„За съжаление, навременната грижа, от която може да се е нуждаел Принс, ако съдим по медицинския доклад, е трудно да бъде предоставена в Минесота и в много други щати в нашата страна". Андрю описва какво представлява бупренорфина - лекарството, което заедно с баща му са установили като ефективно при лечение на зависими от опиоиди. Лекарите, които имат право да го предписват в Минесота, са 120 - средно 2.2 на 100 000 души, което далеч не е достатъчно.

В четвъртък The New York Times съобщи, че Андрю е носел със себе си лекарство, което се използва за опиоидни зависимости, когато е пристигнал в дома на Принс, въпреки че няма право да прилага такова. Адвокатът му се надява, че младежът няма да бъде съден, защото се е опитал да помогне.

Андрю посочва, че в САЩ всяка година заради свръхдоза опиоид загиват 28 000 души - средно по 77 на ден.

„Какво, ако с баща ми бяхме успели да стигнем до Принс седмица по-рано и както при много други, бяхме помогнали да си върне живота? Принс можеше да е с нас, да стои на плажа до мен", пише още Андрю.

Oще: андрю корнфелд  вещество  зависимост  лекар  лекарство  лечение  медикаменти  медицинско лечение  музика  музикат  наркотик  наркотици  наркотична зависимост  опиоид  принс  хауърд корнфелд 


Още от Изпълнители

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.