Музикантите наистина умират по-млади | webcafe.bg
Musiccafe

Музикантите наистина умират по-млади

лебовскиWebcafe.bg, Guardian
03.04.2015, 17:29 (обновена 29.04.2015, 07:45)

1 от 11 снимки Назад Напред

джими хендрикс

Снимка: © GettyImages.com

Джими Хендрикс е най-видния представител на "Клуб 27" и, навярно, негов "основател". Той умира на крехката възраст от 27 години от свръхдоза

По незнайна, но зловеща причина, хората са запленени от смъртта на музикантите. Без съмнение, поне донякъде, това се дължи на усещането, че тези, които харесват нечия музика, чувстват, че по някакъв начин познават и създателя на тази музика.

Или е заради това, че смъртта на прочути музиканти е новина от световен мащаб, докато смъртта на някой старец в апартамента от другата страна на улицата едва ли е забелязана от някой извън тесния кръг на семейството и приятелите му.

Пък и може би е, защото музикантите изглеждат по-склонни да приключват живота си сензационно - убийство, самоубийство, свръхдоза, самолетна катастрофа.

Дори най-сериозните хора се настройват леко шеговито при темата за смъртта на музикантите.

Грейл Маркъс, критик, не особено прочут с хумора си, посвещава цяла статия във Village Voice от 1979 година (която впрочем може да откриете в неговата нехумористично наречена колекция "Във фашистката баня") на класация на смъртта на различни звезди. В нея той дава точки според досегашния принос към музиката, бъдещия принос и начина, по който музиканта се е споминал.

Днес вече темата за смъртта на музикантите се разглежда с академично усърдие.

В theconversation.com, Даяна Теодора Кени - професор по психология и музика в университета в Сидни - публикува поредица от статии, които изследват причините за смъртта на музикантите.

В първия си материал тя прави анализ на смъртта на 12 665 музиканта в периода от 1950 до юни 2014 година, определяйки продължителността на живота им и процента смъртни случаи, причинени от самоубийство, убийство, травма или инцидент.

И, както показва таблицата в галерията, музикантите е много по-вероятно да умрат по трагичен начин и по-рано, поне в сравнение с онези, които не се занимават с музика.

Във втория си материал Кени разглежда мита - защото това наистина е мит - за "Клуб 27" - името, дадено на групата музиканти, умрели на 27-годишна възраст. Сред тях са Ейми Уайнхаус, Кърт Кобейн и Джими Хендрикс, което създава и убеждението, че по някакъв начин възрастта 27 години поражда мистичен ужас у творците, занимаващи се с музика.

Всъщност, както показва Кени, повече музиканти всъщност са се споминали на 28, отколкото на 27 години. А най-честата възраст, в която те умират, е 56 години.

Просто има доста прочути хора в "Клуб 27", а смъртта им е била особено забележителна по някакъв начин.

След това Кени прави анализ на причините за смъртта според музикалния жанр.

И този анализ наистина показва, че определен тип музика е свързан с определени, специфични типове риск.

Изследването далеч не е съвършено - никъде не разяснява как се разграничават рап и хип-хоп като жанрове например - но все пак има очевидни тенденции и модели.

Някои от тях не са твърде изненадващи: хип-хоп музикантите е по-вероятно да бъдат убити, отколкото музиканти, отдали кариерата си на друг жанр.

Най-старите жанрове - блус, джаз, кънтри - могат да се похвалят с най-голям брой починали в резултат на сърдечни заболявания и рак. Чак след около 50 години статистиките за хип-хопа ще започнат да отразяват многото рапъри, които не са били сполетени от предшествена насилствена смърт и кротко са остарели.

Сред стиловете метълът и пънкът имат огромна преднина по отношение на вероятността музикантите да загинат при инцидент (което включва и катастрофи и свръхдози).

Метълът има и проблем със самоубийствата: почти всеки пети метъл-музикант е сложил сам край на живота си, докато богобоязливите госпъл-певци най-рядко се самоубиват.

Не че сме особено сигурни какво изобщо бихме могли да научим от всичко това, освен евентуално да бъдем предупредени, че музикалната кариера е нещо рисково.

Но все пак е интересно. Така че, драги музиканти, четящи тези редове: пазете се!

Oще: joy division  дженис джоплин  джон ленън  инциденти  йън къртис  кърт кобейн  млади  музика  музикална индунстрия  музиканти  нирвана  самоубийства  смърт  убийства  фреди меркюри 


Още от Изпълнители

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.06.2013, 18:16

3 popleta | 05.04.201523:48

И Димитър Воев. Тъжен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.03.2014, 16:24

2 Ежко Таралежко | 05.04.201516:53

Джими Хендрикс, Джанис Джоплин, Кърт Кобейн, Джим Морисън...и как решихте това недоразумение Ейми да я сложите на един ред с тях?
Няма и две години след смъртта и, хората вече трудно се сещат коя беше - не я сравнявайте с легенди, моля ви Усмивка
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

1 Mako | 04.04.201512:02

Уффффф, добре, че не съм музикант!....
добре де, добре
   

оценка

+0 -0