"Smack My Bitch Up": Историята на най-скандалния клип на 90-те | webcafe.bg
Musiccafe

"Smack My Bitch Up": Историята на най-скандалния клип на 90-те

лебовскиMusiccafe, по Metal Hammer
16.10.2015, 16:40 (обновена 21.10.2015, 17:29)
prodigy, smack my bitch up

Първоначално Prodigy не харесват сътвореното от режисьора и му казват да спре работата по "Smack My Bitch Up"

"Видяхме готовия клип и ни се стори забавен. За нас това беше по-скоро комедия", смее се Йонас Акерлунд, спомняйки си медийната буря, която предизвика едно видео през 1997 г.

Става дума за Smack My Bitch Up на Prodigy. Режисьорът на клипа Акерлунд е бил барабанист на шведската метъл машина Bathory в периода 1983-84 г. Той е човекът, който стои и зад някои от клиповете на Бионсе. Въпреки това, името му ще остане в историята именно с хита на Prodigy от средата на 90-те.

Дори днес, Акерлунд не е много сигурен на какво се дължи врявата около видеото. "Може би е защото съм швед, но не виждах нищо скандално или спорно около него. Сега разбирам, особено след като живея в Америка. Като се върна в Швеция и видя гол човек по телевизията, се шокирам. После осъзнавам, че твърде дълго съм живял в Щатите", казва режисьорът, вдигайки рамене.Това е първият му клип, а по онова време Prodigy са наистина голяма работа. "Бях много нервен, не можех да избистря идеята за видеото", признава Акерлунд. Една вечер обаче излиза със свой приятел в Копенхаген. Прекарват тежка нощ и Йонас се събужда в хотелска стая.

Единственото, което си спомня, е как рита вратата на тоалетната, докато вътре има някой. Приятелят му после му разказва как са обикаляли баровете, ходили са в стриптийз клуб и т.н. Акерлунд решава да направи клип, вдъхновен от тази безпаметна парти вечер.

Праща факс на Prodigy и обяснява на бандата какво е измислил. Те пък му отговарят, че не може да има всички тези неща във видеото. В крайна сметка става така, че много от кадрите, които е заснел, не влизат във финалния вариант.В един от тях главната героиня във видеото чупи бутилка в главата на друго момиче. В онези времена на липса на интернет, Акерлунд праща видео касета с клипа, а мениджърът на Prodigy му връща факс, в който му казва, че тази няма да я бъде. Бандата не харесва сътвореното от режисьора и му казва да спре работата по "Smack My Bitch Up".

Акерлунд си помислил: Това бяха моите 3 секунди слава. И все пак не спира да работи и довършва клипа, защото той самият харесва идеята.

Праща финалния вариант на Лиам от Prodigy с кратка бележка, която гласи: "Ето какво се опитвах да направя". Месец по-късно съвсем случайно приятелката на Лиам пуска видео касетата. Той на свой ред звъни на Акерлунд с думите: "Променихме си мнението. Много ни кефи!"

На следващия ден Prodigy имат концерт, пускат клипа и смайват всички. Йонас още не осъзнава, че е режисирал един от най-спорните видеоклипове в историята на музиката. Моралисти от двете страни на Океана са силно възмутени.

Тогава шведът започва да разбира какво му се случва. По това време Джей Лено си прави майтап с "Smack My Bitch Up" в шоуто си всяка вечер, в продължение на седмица.

В Англия са ядосани заради насилието, а в Америка - заради голотата. На Острова феминистките ненавиждат клипа, в Щатите го обожават.

Йонас вече има доста успешна кариера зад гърба си, но признава, че приносът на "Smack My Bitch Up" за това е огромен.

"Ако знаех, че така ще стане, щях отдавна да го направя. Малко цици и задници? - Това е лесно", шегува се той. И разказва как преди години, когато клипът беше особено нашумял, хората го гледали странно, когато излизал с приятели в Ел Ей. Сякаш очаквали да ги набие всеки момент.

Oще: prodigy  smack my bitch up  видео  видеоклип  йонас акерлунд  клип 


Още от Изпълнители

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.06.2015, 19:21

1 Spider | 19.10.201519:26

Един от най-яките клипове, правени някога.За едно от най-яките парчета, правени някога. Кул
   

оценка

+0 -0