Ник Кейв: Рок музиката трябва да умре, за да живее | webcafe.bg
Musiccafe

Ник Кейв: Рок музиката трябва да умре, за да живее

лебовскиMusiccafe
16.04.2019, 16:12 (обновена 18.04.2019, 14:40)
Ник Кейв

Снимка: © Getty

Музикантът споделя мнението си за състоянието на рокенрола и за нуждата от нещо наистина ново и автентично.

Легендарният музикант Ник Кейв е на мнение, че в модерната рок музика няма нищо ново и автентично и може би тя трябва да "умре", за да възкръсне от нея нещо по-диво.

Фронтментът на бандата Nick Cave and the Bad Seeds сподели възгледите си за състоянието на рокенрола в обширен отговор на въпрос от фен, зададен в сайта на Кейв The Red Hand Files. Става дума за това как в последно време личните проблеми на артистите се използват като критерии за това как се приема изкуството им. Джейсън от САЩ пита какво би се случило с бъдещето на изкуството, ако очакваме от артистите да са "морално перфектни".

Кейв използва въпроса, за да разкрие цялостната си гледна точка за новия морал в културата, състоянието на рокенрола и неговото бъдеще. По думите му рок музиката е имала своите залитания и трескави моменти през дългата си и разнообразна история, но въпреки това е намирала начин да оцелее.

"Заложено е в самата природа на рокенрола да мутира и да се трансформира – да умира, за да може да живее отново."

Според него именно това е помогнало на рок музиката да се движи напред, а опасността пред музикантите винаги е била да не бъдат надминати от усилията на следващото поколение, или дори от свята и неговите големи идеи.

Кейв дава за пример това, че неотдавна голямата идея в света е била "свободата на изразяване". Изглежда, че сега новата голяма идея е "морализмът". Музикантът обаче не се нагърбва с прогноза дали рок музиката ще успее да я преживее, но изказва предположение, че е по-добре това да не се случва.

Усещането на фронтмена на Nick Cave and the Bad Seeds е, че модерната рок музика, такава, каквато я познаваме, и без това е "болнава от известно време". По думите му я измъчват "умора", "объркване" и "малодушие" и тя вече няма издръжливостта за големите битки, които винаги е водила.

"Струва ми се, че вече няма нищо ново или автентично, а (музиката) е станала по-безопасна, по-носталгична, по-предпазлива и по-корпоративна", пише Кейв.

Музикантът изразява мнението, че "новият морален фанатизъм", който се спуска над културата ни, всъщност може да е нещо добро и може би е онова, от което рокенролът се нуждае в този момент. Популярната рок музика според него сякаш вече няма куража да се бори с враговете на въображението и изкуството. Поради това Кейв излиза с една вероятно крайна позиция, а именно, че:

"...в сегашната си форма може би не си струва рок музиката да бъде спасявана."

Аргументът му е, че пуританството може да се окаже противоотрова за изтощението и носталгията, която е обхванала жанра, и може би е необходимо болезнена преоценка. Логиката на Кейв е, че ако креативността бъде "разбита" и изкуството бъде "сковано в лед", след време може да се появи "дива, опасна и радикална музикална форма", която да разбие леда и рокенролът отново да се върне към престъпването на граници.

Той вярва, че това е от фундаментално значение за въображението на артистите, тъй като то се занимава със забраненото. Примерът, с който илюстрира това си твърдение, той дава с предизвикателство към всеки меломан:

"Погледнете колекцията си от албуми и заличете в ума си онези (музиканти), които са имали противоречив живот, и вижте колко ще остане от колекцията ви."

Според Кейв артистите, които ще прекрачат отвъд приетите социални граници, са тези, които ще носят ново разбиране за какво значи да си жив. По думите му това е задължение на артиста, а "понякога това му пътешествие е придружено от определено развратно поведение, особено в рокенрола", и дори самият рокенрол е "развратен".

Музикантът обаче посочва, че понякога поведението на даден човек може да предизвика неприязън и е наш личен избор дали да се ангажираме с неговото творчество или не. В същото време Кейв е на мнение, че в света на идеите светците имат малко или никакво място.  Според него изкуството трябва да бъде измъкнато от ръцете на благочестивите, които идват в различни форми, винаги с намерението да убият креативността. Но в това депресиращо за рокенрола време, вероятно те могат да изиграят своята роля.

"Може би рок музиката има нужда да умре за известно време, за да може нещо могъщо, подривно и наистина монументално да се надигне от нея".

В сайта The Red Hand Files Кейв отговаря на въпроси, свързани с теми като загубата на вдъхновение и как се справя с нея, дали културните промени (например в отношението към жените) са му повлияли, какво би правил, ако до края на света оставаха 72 часа и др. Така музикантът е намерил нов начин за връзка с феновете си, които очакват новини около седемнайстия албум на Nick Cave and the Bad Seeds - идея, върху която се работи от няколко години.

Oще: nick cave and the bad seeds  морал  музика  ник кейв  нрави  рок  рокенрол 


Още от Изпълнители

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.