"Емо" вече не е мръсна дума в рокмузиката | webcafe.bg
Musiccafe

"Емо" вече не е мръсна дума в рока

Webcafe.bg, Guardian
14.05.2015, 19:07 (обновена 27.05.2015, 07:45)
the hotelier

Ново поколение музиканти връща "емо" саунда към неговите корени. На снимката: бандата The Hotelier

За определен период в началото на новото хилядолетие, нямаше по-мръсна дума в музиката от "емо".

Жанрът насърчи безкрайна върволица от момчета с кичури пред очите да вият колко ужасен е техният комфортен живот в предградията.

Наравно с по-гневния си събрат "скриймо", емото даде началото на банди като My Chemical Romance, Hawthorne Heights и Fall Out Boy.

Критиците ги мразеха, а дясната преса ги третираше като съвременен дявол.

"Защо никое дете не е в безопасност от зловещия култ към емо", гласеше един материал в Daily Mail, свързващ жанра със случаи на самоубийство и самонараняване.

Подобна истерия вероятно е изглеждала много странна за всички, които са следили музиката през 90-те години.

Тогава емо жанрът беше много различен.

Базиран на емоционалния хардкор от 80-те на Rites Of Spring и проекта Embrace на Йън Маккей (в ерата му преди Fugazi), емо-сцената беше като цяло разделена между няколко банди от американския среден запад.

Те бяха доста различни и обхващаха всичко - от енергичния, пречистващ рок на Mineral до странния саунд на Cap'n Jazz.

Като текстове, тези банди имаха твърде малко общо с хленченето на по-късните представители на жанра. Текстовете им бяха емоционални, няма спор, но бяха и скромни, задълбочени и забавни.

Ако масовото емо се "спихна" след пика си в средата на първото десетилетие на новия век, тази форма продължи безстрашно напред.

Сред ветераните смело се изправят събрали се наново банди като Braid и American Football.

В редицата на новаците са Hotelier, Into It Over It и екстравагантно наречената The World Is A Beautiful Place & I Am No Longer Afraid To Die.

"Банди като American Football не са правили концерти за стотици хора през 90-те, но те свиреха музика, която биваше приемана добре от отдадени индивиди и постепенно се разпространи", обяснява Кевин Дъкет, собственик на Topshelf Records - инди лейбълът, приютил Braid и TWIABP.

"Хората вземаха инструментите и искаха да продължат с този саунд".

Тези две генерации редовно се движат в едни и същи кръгове.

Те правят турнета заедно, пускат отделни сингли, а в случая на Майк Кинсела от Cap'n Jazz/American Football и Евън Вайс от Into It Over It си сътрудничат помежду си (в осъзнато интелигентната инди-банда Their/They're /There).

За старите банди, вниманието на новото поколение се оказва полезно.

American Football например сега свирят в зали, много по-големи от онези, на които са изнасяли концерти в пика на славата си.

А по-младите групи, способни да се възползват от онлайн общност, много по-развита, отколкото в ерата на емото от 90-те, привличат многобройни свои последователи: и TWIABP, и групата от Пенсилвания Tigers Jaw присъстват в топ 200 на Billboard в последните години.

Успехите им предизвикват дебат дали се намираме насред възраждане на емото, усложнено от аргументите какво всъщност е емото.

Подобно на своите предтечи от 90-те, много от сегашните изпълнители от този жанр избягват да се асоциират с това понятие.

Определено музиката, която много от тях правят, включва много по-широка гама от жанрове: TWIABP загатва за емоционалното инди на Decemberists, докато най-новият проект на ВайсWeiss - Pet Symmetry, има повече общо със стържещия алтернативен рок.

Бандата от Шефийлд Nai Harvest междувременно някога свиреше нестабилно емо в духа на American Football, но сегашният им албум изоставя този саунд в името на химнов lo-fi саунд.

Вероятно поради това, новата сцена е не толкова възраждане от мутация, а по-скоро тласка емото в нова насока.

За щастие, тази посока вероятно няма да притеснява издания като Daily Mail в близко бъдеще.

Oще: the hotelier  групи  емо  музика  музикален стил  музикално течение  рокмузика  стил 


Още от Изпълнители

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.