Поп бомбата на Северна Корея | webcafe.bg
Musiccafe

Поп бомбата на Северна Корея

лебовскиMusiccafe, по Avo, BBC
07.01.2016, 11:46 (обновена 11.02.2016, 17:27)

1 от 3 снимки Назад Напред

Moranbong

Снимка: © Getty Images

Moranbong са нескопосано комунистическо копие на западната поп музика

От времето на Psy и "Gangnam Style" насам, светът позабрави азиатския поп, а една женска формация от комунистическа Северна Корея беше на път да събере погледите.

През декември Северна Корея отмени в последния момент планирани концерти в Пекин на "революционната" групата Moranbong. Смята се, че лично вождът Ким чен-ун е разпоредил любимките му да се прибират, буквално часове преди да излязат на сцената и без да дадат никакво обяснение на втрещените си китайските домакини.

Изчезването на момичетата наподобява ешкън бягство като в шпионските филми - с куфарите от хотела, директно към летището, където ги очаква специален самолет, изпратен от Пхенян. В крайна сметка остават само спекулациите.

Това щеше да бъде първа задгранична изява на музикална формация от Северна Корея.

Кои са те? Шестте момичета от Moranbong, наричани севернокорейските Spice Girls, са суперзвезди в родината си. Избрани са лично от Ким чен-ун и могат да влизат в какъвто пожелаят музикален стил - поп, рок, фюжън.

Имат безлично азиатско поп звучене, шлифовани послания и вид на партийни секретарки. Няма как да е иначе - Moranbong са творение на най-мракобесния и затворен комунистически режим, който говори чрез тях. Позволено им е да носят къси поли и високи токчета, т.нар. "сдържан секси стил", а редовните им изяви са по важни партийни форуми и предавания на държавната телевизия.

Женският секстет е красивото оръжие на севернокорейската пропаганда

Основната тема на творчеството им е за героичния и храбър народ, готов на саможертва за справедливата династия Ким. Сценичните им изяви често са декорирани с макети на ракети, торпеда и гигантски видеоекрани.

Сред най-известните им песни са „Моята родина, пълна с надежда" и „За великия Маршал мислим всеки ден и нощ", под „маршал", разбирайте вождът Ким Трети.

Не за първи път изчезват

Популярността им е толкова голяма, че висшето партийно ръководство може да им завиди - или да се настрои срещу тях. Знаем какво се случва с разжалваните - Ким чен-ун нямаше милост къв собствения си чичо, какво остава за партийни генерали и поп певици.

Подобно на други известни персони в Северна Корея, Moranbong също на няколко пъти „изчезваха", което беше достатъчно за мнозина да ги обявят за екзекутирани. Те обаче се завръщаха, сякаш нищо не се е случило.

Те изумиха света преди три години, когато изпяха няколко известни западни песни, сред които "My Way" на Франк Синатра, облечени в костюми на анимационни герои на Disney.

Групата е креатура на Ким чен-ун, а целта е да се създаде усещане сред младите поданици и елита на комунистическия режим, че поп музиката им не отстъпва нито на Южна Корея, нито на Запада.

Това е контролираният отговор на корейската поп музика, т.нар К-pop, който се приема от Комунистическата партия като външна заплаха от съседна Южна Корея.

Въпреки силно редактираните текстове на "изкуството на революцията", Moranbong и тяхната санитарна версия на западния поп просто няма как да се объркат в Северна Корея. Те са големите звезди на развлекателната индустрия на Пхенян, ако изобщо може да се говори за такава, както и единствената изцяло женска формация.

Moranbong са смятани за „посланици" на севернокорейската култура и отварянето й към света. По концертите им зад граница ще познаете дали това наистина е така.


Още от Изпълнители

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.02.2011, 17:46

6 iii_krv | 11.01.201617:31

А па тук си личи,. че са бездарници:
https://www.youtube.com/watch?v=OCoqbXOIpV4
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.02.2011, 17:46

5 iii_krv | 11.01.201617:29

И да, както пише в статията, оригиналния състав сигур са ги избесили още след първия концерт, ма туй корейци китайци си приличат и никой не познава, че са подменени с други
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.02.2011, 17:46

4 iii_krv | 11.01.201617:26

И мноо ясно, чи съ на плий бик
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.02.2011, 17:46

3 iii_krv | 11.01.201617:24

А, да Софито ги бий по вси парАметри.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.02.2011, 17:46

2 iii_krv | 11.01.201617:23

И ош нешто- тиа буд грозни ва!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.02.2011, 17:46

1 iii_krv | 11.01.201617:22

Мани ги тиа северо корейци. Ний сме си по- по- най велики. И подводница си имаме и един самолет ни правят да излети, и ракети сигур имаме, но са тайна. А па къв Азис си имаме, тиа не моат ни стигна и да тичаме срещу тех!!!
   

оценка

+0 -0