Истинска класика на 3-ти март | webcafe.bg
Musiccafe

Истинска класика на 3-ти март

лебовскиMusiccafe
29.02.2016, 19:20 (обновена 02.03.2016, 12:50)
софийската филхармония

Снимка: © sofiaphilharmonie.bg

Представително обединение на българската музика за 3-ти март

Националният празник тази година идва с истинска класика. На 3-ти март зала „България" и камерната сцена на Софийската филхармония ще посрещнат над дузина български музикални състави - инструментални, хорови, фолклорни. Такава наситена програма, разположена на едно място в рамките на 11 часа, може да се види от публиката за първи път.

В целодневната инициатива под надслов „Аз обичам българската музика" ще се включат домакините от Софийска филхармония, Национален филхармоничен хор „Светослав Обретенов", ансамбъл „Филип Кутев", Биг Бенда на БНР, женски хорови състави, джаз формации, духовият оркестър на МВР и още много други.

Специални гости са виртуозът на кавала Теодосий Спасов и актьорът Владо Пенев.

„Аз ще бъда по-скоро обединяващ представител на друго изкуство, който застава с лицето и биографията си зад тази инициатива, не толкова водещ, защото Филхармонията, оркестър „Филип Кутев" и останалите състави са достатъчно значими сами по себе си, за да ги представям аз", коментира Владо Пенев за Webcafe.bg*.

Самият той е почитател на класическата музика, участва в образователни инициативи за деца, а за представителната върволица концерти на 3-ти март прогнозира силен интерес: „Хората със сигурност ще отидат, защото обичат музиката, българската музика, защото част от тяхната култура на живеене е необходимостта да отидат на концерт".

Всъщност, гостите на СФ могат да се насладят на 20 различни изпълнения на живо на солисти и ансамбли в рамките на един ден - празнична селекция от разнообразната палитра на българското музикално творчество, което не се случва всеки ден.

За Владо Пенев е важно посланието - без култура не може.

„Когато душите ни празнуват, в деня на националния празник, не може да минем без култура. Но също така, и в ежедневието не може без култура. Културата е духовното здраве на нацията", допълва той. Участието си в „Аз обичам българската музика" актьорът фокусира върху факта, че културата не е събитие, което се случва веднъж на пет години, а процес.

Според него има много млади изпълнители, които при наличието на добра среда и държавна стратегия, може да изстрелят страната в първите редици на сериозните изкуства.

Владо Пенев разказва, че пъпът му е хвърлен на покрива на операта, така че ако не с актьорско майсторство, щеше да се посвети на музиката. Той твърди, че слуховете за смъртта на класическата музика са силно преувеличени, както театърът не е загинал с появата на киното и киното - с появата на телевизията.

"С интернет всичко стана ужасно бързо и лесно достъпно, и това като че ли застрашава тези древни изкуства. Не би трябвало да има такава заплаха, защото едно е когато слушаш концерт вкъщи на някакъв носител, съвсем друго е, когато отидеш в салона. Този, който обича музиката, прави тази разлика. Не вярвам, че някога това ще свърши. Не вярвам, че някога ще заменим удоволствието от живия концерт със слушането на музика вкъщи", изтъква той.

Ако се чудите какво да правите на 3-ти март, предложението на Софийската филхармония определено си заслужава - целодневен концерт с най-доброто от българската музика, при това срещу 6 лева.

* Очаквайте утре продължение на разговора с Владо Пенев

Oще: владо пенев  вокална група „авигея”  дамски камерен хор "ирина щиглич"  детски хор „пим-пам”  джаз формация „софия”  дфа „филип кутев”  инструментални  камерна формация „те деум адорамус”  класическа музика  музика  нфх „светослав обретенов”  оркестъра за народна музика на бнр  представителен духов оркестър на мвр  симо лазаров  солисти от джазбенда на бнр  софийската филхармония  софийска филхармония  софийски духов оркестър  софия квартет и съставите на столична община - софийски солисти  фолклорни състави  хорови  хор „св. софия”. ще се насладим още и на изпълненията от хор „космически гласове”  хор „христина морфова” 


Още от Live

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.