Реквием от Моцарт на Колодрума в Пловдив | webcafe.bg
Musiccafe

Реквием от Моцарт на Колодрума в Пловдив

лебовскиMusiccafe
27.02.2017, 12:24 (обновена 07.03.2017, 17:06)
Йордан Камджалов

Снимка: © Снимка: Добрин Кашавелов

Йордан Камджалов, който често бива определян като екстремен в идеите и безразсъдно смел в експериментите си на сцената, ще представи "Requiem" на Волфганг Амадеус Моцарт по съвсем нов и нечуван досега начин

Волфганг Амадеус Моцарт. Гениален, претворяван векове наред и все още неразбран - именно с него започва проектът „Свобода в класиката".

За първи път в България класически концерт си поставя амбициозната цел да напусне традиционната „обител" на класиката - оперите, театрите, камерните зали и да влезе на едно място, твърде необичайно за такъв тип събитие - спортна зала.

„Колодрума" в Пловдив ще бъде озвучен от гениалната музика на Моцарт, и това може да шокира, да изненадва, но и да привлича, да буди любопитство.

Изкуството не губи формата си, силата си, внушението си, когато е извадено от обичайната му среда. Напротив, тогава то звучи още по-истинско.

Класиката завладява гр. Пловдив на 26 март 2017 г. благодарение на Genesis Orchestra, с артистичен директор и главен диригент Йордан Камждалов, и хоровия формат на Музикалната Лаборатория за Човека с диригент Мая Василева.

Йордан Камджалов, който често бива определян като екстремен в идеите и безразсъдно смел в експериментите си на сцената, ще представи "Requiem" на Волфганг Амадеус Моцарт по съвсем нов и нечуван досега начин.

Композирано през 1791 г., това е последното и незавършено произведение на великия творец.

Не концерт, а въвеждане в творческата лаборатория на гения.

Така самият Йордан Камджалов нарича предстоящото събитие, което не се поддава на стандартни формулировки. Бъдещето поглежда назад и влива свежа сила на класиката, чрез собствените си прийоми - нестандартно пространство, защото съвремието не обича да бъде ограничавано; разказ, вплетен в музиката, защото днес сме по-жадни за усещания от всякога; мащаб - защото светът днес, както и изкуството винаги, нямат граници.

Концертът ще бъде излъчван и на живо в интернет и така ще напусне територията на „Колодрума" и ще обиколи света. Към тези 2500 човека, които ще имат шанса да усетят магията на "Requiem" на живо, ще се присъединят и хиляди други от различни точки на планетата.

В подкрепа на амбицията на организаторите да достигнат до всички, проектът е подплътен с отговорна мисия - обхващане на социални групи, които имат органичен или нямат достъп до културни мероприятия.

Кодът за „livestream"-а на събитието ще бъде предоставен безвъзмездно на заведения за хора в неравностойно положение - домове за възрастни хора, домове за деца без родителски грижи, психиатрични клиники. Всички визии и материали по проекта използват специално създаден шрифт, подходящ за хора с дислексия, любезно предоставен от неговата създателка - Кристина Костова.

Актуална информация за събитието можете да следите във Facebook.

Oще: genesis orchestra  волфганг амадеус моцарт  главен диригент  йордан камджалов  класика  класическа музика  мая василева  моцарт  музикалната лаборатория за човека  свобода в класиката 


Още от Live

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.