Легендата "Уудсток" на 50 г.: Защо се проваля юбилейният фестивал? | webcafe.bg
Musiccafe

Легендата "Уудсток" на 50 г.: Защо се проваля юбилейният фестивал?

лебовскиMusiccafe
30.04.2019, 11:08 (обновена 01.05.2019, 15:12)
джими хендрикс на уудсток

Оригиналният фестивал "Уудсток", който се провежда през август 1969 г. под слогана "3 дни на мир и музика", действително се смята за ключов момент в историята на хипи-движението

"Woodstock 50" трябваше да е тридневно музикално пиршество в чест на легендарния фестивал "Уудсток". Събитието трябваше да се случи точно половин век след оригинала, а в организирането му бяха ангажирани част от "виновниците" за концертите от 1969 г.

В списъка на изпълнителите, потвърдили участие, бяха Робърт Плант, Сантана и Джон Фогърти (съосновател на Creedence Clearwater Reviva), The Killers, Greta Van Fleet, Dead & Company, включително рап и поп-знаменитости като Джей Зи и Майли Сайръс.

Планираните за 16-18 август 2019 г. концерти обаче са поставени под сериозен риск от провал.

Инвеститорите, които стоят зад юбилейния фестивал, обявиха, че събитието няма да може да се проведе, а финансирането му е прекратено. Това е поредният сериозен проблем около организацията на събитието, след като заплащането на няколко от участващите артисти беше забавено с няколко дни, а билетите все още не са пуснати в продажба заради липсата на задължителното разрешително за провеждане на масова проява.

Компанията Dentsu Aegis Network, която финансираше Woodstock 50, публикува съобщение, в което обяснява решението си да се оттегли от организацията на фестивала:

"Мечтата на всяка агенция е да работи с иконични брандове и да се асоциира със значими движения. В историята си имаме силни примери за създаването на събития, които свързват хората около общите им интереси и каузи, поради което избрахме да бъдем част от 50-тия юбилеен фестивал на Уудсток.

"Но въпреки огромните ни инвестиции на време, усилия и отдаденост, не вярваме, че фестивалът може да се изпълни по стандарта на събитие, достойно да носи името "Уудсток", и едновременно с това да гарантира здравето и сигурността на артистите, партньорите и присъстващите.

"В резултат на това, след внимателно обмисляне, Amplifi Live (част от Dentsu Aegis Network) - партньор на Woodstock 50, реши да отмени фестивала. Колкото и трудно да е това решение, вярваме, че то е най-разумното за всички участващи страни".

Тим О'Хърн, административният ръководител на Скайлър Каунти, където трябваше да се проведе фестивала, също потвърди, че събитието е отменено. Той изрази съжаление, че концертите са се провалили, тъй като това ще донесе финансови щети за района в размер на милиони.

Съоснователят на "Уудсток" Майкъл Ланг, който организира и юбилейното му издание, обаче обяви, че оттеглянето на инвеститорите е било "пълна изненада" за него. Ланг отрича твърденията за прекратяване на фестивала.

"Поели сме ангажимент да гарантираме, че 50-тият юбилей на "Уудсток" ще бъде отбелязан с фестивал, заслужаващ да носи това иконично име за американската история и култура.

"Въпреки че финансовият ни партньор се оттегля, ние, разбира се, ще продължим с планирането на фестивала и възнамеряваме да привлечем нови партньори. Бихме искали да благодарим на властите в щата Ню Йорк и Скайлър Каунти за техния труд и подкрепа. Крайното послание е: ще има фестивал "Woodstock 50", така както трябва да бъде, и ще е страхотен", се казва в съобщение на организаторите.

Оригиналният фестивал "Уудсток", който се провежда през август 1969 г. под слогана "3 дни на мир и музика", действително се смята за ключов момент в историята на хипи-движението, контракултурата и популярната музика.

Събитието се посещава от близо 400 000 души. Сред десетките музиканти на сцената, построена върху фермерски терен до градчето Бетел на около 150 км от Ню Йорк, излизат легенди на рок-музиката като Джими Хендрикс, Джанис Джоплин, Джо Кокър, The Who, Greatful Dead, Creedence Clearwater Revival, Jefferson Airplane и др.

Oще: 50 години от провеждането на уудсток  уудсток  фестивалът уудсток 


Още от Live

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.