Хелоуин в България: От 200 души и две Ку-ку маски до хиляди маскирани в „Арена Армеец“ | webcafe.bg
Musiccafe

Хелоуин в България: От 200 души и две Ку-ку маски до хиляди маскирани в „Арена Армеец“

лебовскиMusiccafe
19.10.2018, 16:39 (обновена 21.10.2018, 17:38)

1 от 10 снимки Назад Напред

Yalta Halloween

Развитието на Хелоуин партитата в Yalta в последното десетилетие показва скока в популярността на този празник у нас

Краят на октомври наближава и е време за още една запомняща се нощ на ужасите.

Хелоуин отново идва и докато едни ще дискутират какво е мястото му в българския обществен живот, други просто ще го празнуват. От година на година Хелоуин партитата в България стават все повече и по-мащабни, а когато говорим за грандиозно събитие на тази дата, неизбежно стигаме до Yalta Club.

Сега Yalta ще отбележи десетата годишнина на своето Хелоуин парти, и то по подобаващ начин - в столичната „Арена Армеец" с групата Cadenza Vagabundos, сетове на Luciano, Michel Cleis и резидента на клуба Любо Урсини.

Както обикновено, от Yalta ще се погриждат атмосферата да е поглъщаща и ще подготвят и впечатляващи декори.

Вече няма как да ни учудва, че от клуба имат толкова големи планове за нощта на Хелоуин, но преди 10 години всичко започна с едни около 200 купонджии, две маски от Ку-Ку магазин и няколко тиквени фенери.

Как възникнаха и се развиха Хелоуин партитата на клуба разказват три знакови личности от екипа на Yalta - отговорни още за първото Yalta парти на този празник и основни движещи фигури за неговото развитие до мащабно шоу на електронната музика за хиляди маскирани фенове.

„Хелоуин партитата при нас се превърнаха в дългогодишна традиция. Въпреки че все още има хора, които се противят, това е един от празниците, които трябва да се празнуват с пълна сила", категорична е Елица Попова, отдавнашен фейсконтрол на Yalta и едно от лицата на клуба.

„Основната разлика и запазена марка на Хелоуин е мащабната декорация, която правим и най-вече придържането към темата на конкретното издание. Всяка година темата е различна, което прави всяко издание уникално", допълва Илиян Дяков - автор на идейните и разнообразни декори през годините, включващи изоставен лунапарк с работеща въртележка, 9-метрови кули за замъка на Дракула и апокалиптична маянска пирамида.

Именно подготвените за тази година декори са една от основните загадки преди предстоящото парти и естествено, от Yalta предпочитат те да останат изненада.

„Част от декорацията ще е доставена от Cadenza Vagabundos", разкрива Любо Урсини, резидент на Yalta Club и един от най-именитите български диджеи, отговорен за артистите и музиката в клуба. „Те имат специфичен почерк за тези неща и затова решихме, че е най-добре техните и нашите декори да се срещнат на сцената на 31 октомври".

„Една част от това, което хората ще видят е запазена марка за концепцията на Vagabundos", потвърждава Илиян. „Ние се придържаме към тях и добавяме почерка на Yalta, познат на аудиторията през изминалите 10 години".

Колкото и да е важна визуализацията, музиката е в основата на едно парти, а Елица, Любо и Илиян са убедени, че групата Cadenza Vagabundos ще отговори на очакванията на българската публика.

"Luciano и неговият лейбъл Cadenza винаги са ни харесвали с вниманието към детайла, който влагат в събитията си", казва Любо. „Още от времето, когато всичко за тях започна в Pacha Ibiza, отразявайки целия процес, през събитията на нестандартни локации, до самите резултати. Идеята е много проста, да се откъснеш от ежедневието си и да потанцуваш. А декорацията им само допринася допълнително за това откъсване".

Диджеят обяснява и как плейлистът ще допринесе за откъсването и пренасянето в хорър атмосферата на празника.

„Ако в музиката има изненада и носи синематичност в себе си, шансът да я свиря на Halloween е огромен. Не е нужно да е наистина стряскащо, но не вреди и ако е. Thriller на Michael Jackson за мен е all-time Halloween anthem. Реално, не се сещам за издание тези години, което да е минало без него. Харесвам и други специфични парчета като ремикса на Carl Craig за Junior Boys на Like A Child. В правилното време от вечерта може да смени посоката на цялото настроение. Trust и Hurt на Seth Troxler/Matthew Dear също получават ротация. Гласовете им носят една мрачна мистичност, точно в духа на празника."

Елица споделя, че публиката на това събитие е склонна да слуша малко по-твърда и мрачна музика с пънк, готик и рок мотиви. „Те предразполагат за специфичното настроение, което трябва да витае. Музикалните предпочитания са различни, важното е какво ще им предложим, за да са удовлетворени всички. Трудна задача".

С тази задача обаче в Yalta се справят вече цяло десетилетие.

Тримата още си спомнят събитието от 2008 г., поставило началото на всичко, и си дават сметка колко се е променила ситуацията оттогава.

„На първото издание имаше около 200 човека, маскирани - нито един. Единствено аз и Елица се появихме с маски, купени от Ку-Ку магазин. За декорация имаше само 3-4 тикви, направени като фенери", разказва Илиян.

„За следващата година вече бяхме по-подготвени. Целият клуб беше пълен с изсъхнали дървета, листа по пода, надгробни плочи и бутафорни гробове, разпръснати из градината на Yalta. Маскираните не бяха много, но купонът в тази хорър среда стана жесток, а това очевидно накара нас и хората, които участвахме във всичко това, да приемем Хелоуин като събитие, на което можем да изявяваме креативната си страна и да се забавляваме".

Следват редица паметни Хелоуин събития. Любим на Илиян и Елица си остава 9-метровият замък на Дракула, построен в градината пред Yalta. Любо признава, че фаворит му е партито отпреди две години с Victor Calderone и Zombie Boy, декорирано с 4 черепа от LED екрани с общо 500 кв.м. площ: „През цялата вечер имаше моменти, в които се питах „Това ние ли го планирахме?!", но затова е и екипът. Всеки си знае силните страни и ги преследва докрай".

Разбира се, за тези години тримата са се наслаждавали и на креативността на посетителите и помнят някои изключително амбициозно изработени костюми.

„Най-впечатляващи до този момент бяха едно момиче, което беше кукла Барби в огромна розова кутия и едвам успя да влезе през вратата. Друг господин беше робот с огромни отдушници за ръце. Имахме и един пират с истински октопод на главата, но не знам как издържаше този човек", сеща се Елица.

„Еуфорията се усещаше няколко седмици преди самото парти, когато в Yalta се появяваха клиенти с рулетки да измерват вратите, за да видят дали ще могат да минават с костюмите си", разказва Илиян. „Няма да забравя и едни огромни обувки, които наш клиент си донесе ден преди партито, защото не се побирали в таксито, с което трябваше да се появи вечерта. Помня и една линейка, която се появи на паркинга пред Yalta - оттам свалиха окървавен човек на носилка, разбутаха цялата опашка и без много обяснения влязоха директно на дансинга и се разтанцуваха".

Още купища такива истории превръщат Хелоуин партито на Yalta в едно от най-внушителните, които могат да се преживеят в нощна София.

А екипът на клуба няма как да не отчете нарастващата популярност на празника у нас.

„Последните години стана много модно да има събития с декорация, маскиране. Halloween е първото събитие на такъв принцип. За по-младите дали празникът е български или не отдавна не представлява фактор", казва Любо.

„Феновете на Хелоуин започнаха да се интересуват от празника все повече, да си изработват костюмите сами, да си ги поръчват от чужбина, да стават все по-добри с грима и да осъзнават, че по този начин допринасят изключително много за цялостното настроение", допълва Илиян. „Хората идват с нагласата да се забавляват и не пестят комплименти, когато видят добър костюм. Всеки добре премислен костюм се поощрява от останалите, искат да се снимат с него, да разберат как е направен или каква е историята му и това помага в сближаването до голяма степен. Освен това, всеки играе ролята в която е влязъл за нощта, което спомага за много по-интересна и различна комуникация".

„Това е вечер, която не е обикновена и всички го знаят", убедена е и Елица. „Можеш да бъдеш какъвто поискаш, да се отпуснеш и да се забавляваш максимално!"

Oще: cadenza vagabundos  yalta  арена армеец  атмосфера  декорация  декори  диджей  електронна музика  елица попова  илиян дяков  клуб  костюми  ку-ку маски  купон  любо урсини  маски  маскиране  нощен живот  нощ на ужасите  парти  плейлист  празник  събитие  тема  техно  тиквени фенери  ужаси  фейсконтрол  хаус  хелоуин  хелоуин в българия  хиляди  хорър  черепи  ялта 


Още от Live

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.05.2014, 02:00

1 puebloto | 20.10.201802:34

Бесен да бе,първото хелуин парти в Ялта било 2008..... как пък да не е било първото... ако тия пичове,тогава са започнали да излизат-може Смее се аз,като един от многото ,от нашето поколение,помним партита ,с макирани люде в Ялта ,поне 10г преди това...
   

оценка

+0 -0