Три задължителни варненски вечери | webcafe.bg
Musiccafe

Три задължителни варненски вечери

лебовскиMusiccafe
07.08.2016, 09:11 (обновена 19.08.2016, 10:00)
Радар

В главната роля влиза сопраното с номинация за Грами - Клерън МакФадън.

Без да ни избива на градски шовинизъм, Варна определено е по-доброто място за почивка през август. Това е особено вярно, ако сте градски човек, който така и не e успял да свикне с палатките, лошата храна и липсата на особен културен живот извън плажните поети с китари, които са по-скоро лоша интерпретация на нашенските гларуси.

Това се отнася с пълна сила и за варненци, тъй като ние не намираме нужда да почиваме през август, при положение че живеем на място, където всички останали искат да почиват. Та, ако се причислявате към една от горните две категории или пък по случайност сте в града край морето между 10-14 август, то нашето предложение за осмисляне на влажните нощи носи едно име: RADAR Festival Beyond Music.

Определено не очаквайте типичния летен фестивал с размазване по плажа, тъй като локациите изискват поне да си сложите тениска, но пък програмата идва директно от най-престижните европейски сцени и обещава да ви остави най-малкото изненадани, а защо не и да покрие обещанието на организаторите да бъдете „разтърсени из основи".

RADAR Festival Beyond Music представя музикални проекти, умело общуващи с други артистични форми. Съвременен танц, видео арт, театър и дори нови технологии са преосмислени чрез музика, за да въвлекат публиката в неизследвани кътчета на собствените й възприятия. Това с други думи казано означава, че на всеки концерт ще има музика, но тя задължително ще бъде подкрепена с визуализации, танцов пърформанс или някаква електронна джаджа.

Ето ги и трите големи вечери в седмицата на RADAR:

10.08 / 20:00 / ЛИЛИТ / Държавна опера Варна

Откриването на фестивала за първи път ще се проведе на сцената на Държавна опера Варна от със съвременната опера „Лилит". В главната роля влиза сопраното с номинация за Грами - Клерън МакФадън. Българската следа в продукцията се оставя от българския пианист Димитър Бодуров, който живее и твори в Холандия, пише музиката за Лилит и участва в представлението.

Според мит от Кабала, Господ създава от глина Адам и Лилит като равни. Лилит се смята за равна в очите на Господ, но Адам се чувства по-висш. Тя отказва да се подчини на Адам и напуска градината на Рая завинаги, избирайки да стане безкрайно скитащ демон. Адам моли Господ за по-покорен партньор и тогава Ева е създадена от реброто му. Чрез съчетаването на различни медии и музикални стилове, МакФадън изгражда драматично напрежение в ролята на Лилит, изправяйки се срещу Адам, който общува с нея от прожекционен екран. Думите на обич се преливат в думи на съжаление, а неосъзнатите желанията се превръщат в обвинения. Преждевременната загуба на партньора на Клерън в проекта - Йерон Вилемс, през декември 2012 година, само няколко месеца след премиерата, прави Лилит своеобразен „жив" документ.

Втората задължителна радарска вечер е посветена на лейбъла на култовия електронен артист Иван Шопов (A.K.A. COOH, BALKANSKY). В един от проектите участие ще вземе майсторът на българския кавал и една от най-значимите фигури на световната world и jazz сцена - Теодосий Спасов.

13.08 / 20:00 / THE THIRD MAN & INFUSION / Градска художествена галерия - двор

Вечерта ще представи два проекта, обединени от фигурата на култовия електронен артист Иван Шопов и неговия лейбъл ABCD. В един от проектите участие ще вземе майсторът на българския кавал и една от най-значимите фигури на световната world и jazz сцена - Теодосий Спасов.THE THIRD MAN успешно обединява три много лични подхода към музиката с единствената цел да ви отведат на вътрешно духовно пътуване. Музиката им може да ви накара да погледнете дълбоко в себе си, но не и без цялото ви тяло и душа да резонират в бийтовете и импулсите на тяхната многопластова музика. InFusion е последната колаборация между Иван Шопов и Теодосий Спасов. Музикален проект, в който автентичността и електрониката са по-близки от всякога. Кавалът не изневерява на лиричния си характер, отведен в един електронен свят, където съвремието изоставя своята дигитална стерилност в търсене на нова, по-смела и по-хуманна реалност.

14.08 / 19:00 / GRANDBROTHERS/ Градска художествена галерия - зала

Немското дуо пристига за първи път в България, за да ни покаже уникалното си пиано и маниер на звукоизвиличане, който е  по-близък до сърдечна операция върху инструмента.

Grandbrothers съчетават класическа композиция с модерна, експериментална продукция и звуков дизайн. Техният дебютен албум Dilation е записан с помощта на роял и серия от собственоръчно направени електромеханични чукчета, които са предизвикани да „играят" по пианото, създавайки нови и неоткрити досега звуци. Изненадващо, но няма никакви синтезатори - всичко идва от рояла.

Уникалните концерти на живо на Grandbrothers са именно реплика на процеса, по който дуото прави албума Dilation. Техният неконвенционален лайв сет сам се поддава на спонтанността: това е като да свидетелстваш на открита сърдечна операция на рояла, където няма две еднакви представления. В същото време влиянието на техното и клубната музика върху техния звук, с вълнуващи и често непредсказуеми резултати, става все по-осезаемо по време на изпълнението. Албумът е кинематографичен, но и ритмичен, заради което получава признанието на музикалната критика в цяла Великобритания, Европа и САЩ.

Билетите за фестивала са на цени от 5 до 15лв. и могат да бъдат закупени онлайн или в Градска художествена галерия всеки ден от 16 до 18ч.

Цялата програма може да намерите в официалния сайт: https://radar-festival.eu/, както и във Facebook: https://www.facebook.com/events/1738852083041503/

Oще: beyond music  grandbrothers  radar festival  radar festival beyond music  the third man & infusion  варна  лилит  лято  музика  събития  фестивал 


Още от Live

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.