Пълна лудница и много потенциал след втория епизод на "Винил" | webcafe.bg
Musiccafe

Пълна лудница и много потенциал след втория "Винил"

лебовскиFilmcafe, по Guardian, Refinery 29, Salon
23.02.2016, 23:49 (обновена 27.02.2016, 19:22)

1 от 4 снимки Назад Напред

винил

Снимка: © HBO

Вторият епизод на сериала очертава много по-ясно динамиката в семейството на Ричи Финестра и жена му Девън

Вече изминаха два епизода от „Винил" и сериалът на HBO определено набира скорост.

Огромната продукция, зад която стоят Мартин Скорсезе, Терънс Уинтър, Мик Джагър и други големи имена, представлява очакваната шумна, нахална, цветуща, скъпа и шарена драма с множество герои и с богат рокендрол саундтрак за истински ценители.

След впечатляващото срутване на цяла сграда в края на пилотната серия (реално рухналата през 1973 г. Mercer Arts Center, макар и при други обстоятелства), вторият епизод не губи време и хвърля зрителя директно в лудницата.

Ситуациите се редуват една след друга, камерата постоянно се движи, знайни и незнайни персонажи не престават да говорят и създават усещане за динамика, която успява да те увлече.

Точно както увлича и самият главен герой, Ричи Финестра.

След символичното му прераждане от края на първия епизод, вторият цели да доизгради неговия характер. Той ударно се завръща към наркотиците и решава отново да вземе бъдещето на музикалния лейбъл American Century в свои ръце, а в разнообразяващите действието ретроспекции виждаме как се е запознал с бъдещата си съпруга Девън (Оливия Уайлд).

Ричи е разточителен персонаж, изигран с такова себераздаване от Боби Канавале, че чак след края на епизода има опасност човек да се запита какво въобще върши той, освен да се друса и истеризира. Ако нещо прави сериала обещаващ, то е изгледът, че за да се измъкне от създалата се каша, героят ще трябва да се превърне или в много по-добър, или в много по-лош човек, отколкото е в момента.

Иначе невероятната актьорска игра продължава даже при актьорите, които привидно няма какво толкова да правят с ролята си.

Надеждата е персонажът на Оливия Уайлд - дотук заключен в клишето на недоволната съпруга - да бъде обогатен, но самата актриса и сега показва толкова нюанси, толкова естественост и толкова женственост при малкото си възможности за изява.

Рей Романо също блести и когато е смешен, и когато е окаян. В този епизод героят му бива заклещен в безнадеждна сюжетна линия с разглезена и дуднеща съпруга, а Романо заслужава повече.

Епизод 2 отделя време на още копия на реални личности от периода. Led Zeppelin и специално Робърт Плант направиха достатъчно странно впечатление в първия епизод, а сега имаме и фалшив Лу Рийд с фалшиви Velvet Underground - звучащи в най-добрия случай като студентска трибют група.

Изглежда, че сериалът се опитва едновременно да пресъздаде музикалния бизнес през очите на Джагър, да напомни в добра или в лоша светлина за истински личности от епохата и да бъде достатъчно добре сценарно издържан и с достатъчно добра игра, за да е интересен.

След три часа екранно действие потенциалът за развитие е голям - и не е трудно да се намерят причини за гледане и на следващите епизоди.

Най-малкото, очаква ни развитие на взаимоотношенията между Ричи Финестра и Лестър Граймс, изпълнителят, когото Ричи фатално е подвел преди години. Подновяването на тяхната дружба ще се нуждае от нещо повече от непрекъснато употребявания кокаин.

Oще: 70-те  hbo  lifecafe  velvet underground  vinyl  боби канавале  винил  втори  върти  герой  динамика  едновременно  епизод  знаменитости  кино  клише  лудница  лу рийд  мартин скорсезе  мик джагър  музика  музикална индустрия  оливия уайлд  персонаж  песни  пилотен  плочи  поредица  потенциал  развитие  рей романо  ричи финестра  рок  рокендрол  саундтрак  сериал  серия  съпруга  терънс уинтър  шоу 


Още от Ревю

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.