15 нови инжекции от „Насекомикс” | webcafe.bg
Musiccafe

15 нови инжекции от „Насекомикс”

Тодор Ковачев
08.07.2015, 00:39 (обновена 28.07.2015, 15:06)

1 от 8 снимки Назад Напред

насекомикс

Съставът на групата в момента: Андрония Попова – вокал и акордеон, Михаил Йосифов – китара, Георги Дончев – бас и Александър Даниел – ударни

Чакането си струваше: пет години по-късно „Насекомикс" ни инжектират с нова доза от своята музика.

След албума Adam's Bushes Eva's Deep и "Инжектирай ме с любов", която всички, гледали "Източни пиеси", си припяваха - една от най-нетрадиционните и авангардни български групи вече промотира следващия си албум.

В диска „Великани и джуджета" стилът на „Насекомикс" е все толкова очарователно шантав и труден за определяне - по най-естествен начин инди мотивите в него се преплитат ту с български неравноделни ритми, ту с боса нова влияния, ту с малко електроника.

От групата наричат своя жанр „манджа с грозде" и говорят с чувство за хумор за музиката си, но са наясно с нейната магнетичност.

В 15-те песни от новия албум (повечето с български текстове) тази магнетичност извира най-редовно. Освен това „Насекомикс" са от групите, притежаващи нужната независимост и увереност, за да поднасят постоянни изненади в композициите си.

Този път те са намалили електронните влияния за сметка на звука от истински инструменти, пред които гласът на певицата Андрония Попова - Рони звучи с познатата си приказна сила.

Специално Рони е записвала своите вокали в необичайна среда - не затисната от четирите стени на музикалното студио, а на няколко от най-пленителните природни местности в България. „Песните като че ли сами си го поискаха", обяснява Рони.

Именно идеята за тези записи е в основата на целия албум, който изпраща слушателите на своеобразно природно пътуване.

Рони си припомня, че още след издаването на миналия им албум в края на 2009 г. „Насекомикс" са започнали да създават и свирят нови песни, в които по естествен начин се оформила темата за връзката между човека и природата.

Още първата песен в албума „Отвор-затвор" притежава особено въздействие - отвъд пристрастяващото звучене, което те кара да си я пееш като в транс по същия начин, по който и „Инжектирай, инжектирай...".

Зарядът на песента, оказва се, си е проличал още при записа й.

Вокалите са записани на светилището при Татул (където се предполага, че се намира гробът на Орфей и мястото се смята за свещено) и точно тогава се е развихрила страхотна буря - именно такава, за каквато Рони пее в песента.

Друго впечатляващо място, на което певицата е записвала, е пещерата Утробата, а нейният глас е озвучил още Глухите камъни, Белинташ и  Чудните мостове, чиято акустика е допринесла за останалите песни от албума.

„Те са наистина магични места. Там човек се чувства силно свързан с природата", казва Рони. „И исках това нещо да го сложа в песните. То да бъде там. Когато носиш това състояние в себе си, в каквато и среда да си, ти го предаваш".

Днес на нея й се струва, че музиката на „Насекомикс" поне донякъде се е разведрила в сравнение с това, което познаваме отпреди.

Китаристът на групата Мишо Йосифов, поел и голяма част от техническата работа по албума, отчита, че това се дължи най-вече на текстовете (които този път са предимно дело на дългогодишния колаборатор на групата Марий Росен). Но според него в стила на „Насекомикс" не е настъпила някаква значителна промяна.

„Най-важното правило, което си поставихме за себе си, е да останем независими", казва Рони. И близо 15 години след създаването си, те наистина продължават да показва един възможен път на независимост в българската музика.

Oще: албум  андрония попова  банда  българска музика  великани и джуджета  вокали  група  записи  инди  инжектирай ме с любов  инжекции  марий росен  местност  михаил йосифов  насекомикс  независими  отвор затвор  песни  природа  стил  татул  текст 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.