От „Деликатност” до „Шарлот” – живот или театър | webcafe.bg
Musiccafe

От „Деликатност” до „Шарлот” – живот или театър

webcafeAd блок
17.08.2015, 11:11 (обновена 20.08.2015, 12:58)
Романът "Шарлот" на Давид Фоенкинос

Снимка: © Colibri

„Шарлот" е още едно доказателство, че Давид Фоенкинос е сред най-продаваните и обичани френски писатели в света

Когато речникът е безмълвен, а щастието се е превърнало в недостъпен остров, заклещен в миналото; когато искаш да твориш, а сурови функционери ти забраняват да дишаш; когато собственият ти глас е гъст и плътен като вода, в която се излива кръв; когато най-близките ти си отидат от света, изтръгвайки сърцето ти от празнотата... Остават спомените. Спомените като единствено мерило на живота, който има значение.

Давид Фоенкинос изненадва с умението си да сменя регистъра на емоциите така, както се сменят годините. Естествено и неизбежно. Всяка негова книга носи свой собствен уникален заряд, същевременно всички са свързани. От сянката на автора, който не крие, че слуша. Слуша репликите на героите си, техните шантави мисли, и току излезе на светло с неочакван цитат, с дяволита усмивка или ведро философско прозрение.

„Деликатност" излиза през 2009 година, отличен е с 10 литературни награди и е преведен на над 20 езика.

Отличава се с елегантен език, хумор и чар, а също и с героинята си, една жена с вечното име Натали. Жена, която е чела „Игра на дама" на Кортасар и е харесала сцените, когато героите правят опит да се срещнат на улицата, докато обхождат маршрути, родени от изречението на един клошар. Как е възможно да не обичаш такава жена?

„Спомените" излиза няколко години след „Деликатност", но изпраща същото послание: смъртта ни задължава да обичаме. Главният герой осъзнава колко често се е озовавал зад думите, които е искал да изрече. Давид Фоенкинос ни предлага вълнуващо размишление за старостта, привързаността и отношението към възрастните, за съпружеската любов и вината, която разяжда живота ни, за алхимията на творчеството и налудничавото усещане за сигурност.

Една привидно обикновена, а всъщност режеща до кокал история, пропита с копнеж, болка и топлота. Създадена от перото на човек със забележителна чувствителност...

Последният роман на писателя носи красивото име „Шарлот" и е роден от едно откровение.

Такова се явява задочната му среща с немската художничка от еврейски произход Шарлот Саломон, убита на 26 години в Аушвиц, бременна с първото си дете. Докато съпровожда своя приятелка на разходка в музей, Фоенкинос случайно попада на „Живот? Или Театър?" и остава в захлас.

„Живот? Или Театър?" е разговор между възприятията. Живописта, думите и музиката се съюзяват за целите на изцелението, на един осакатен живот.

В продължение на осем години Давид Фоенкинос изследва живота и творчеството на енигматичната художничка.

Накрая опреснява паметта за нея през „Шарлот" - разтърсващ роман, излят в свободен стих. Авторът признава, че не е избрал сам формата на творбата си. Всъщност формата на „Шарлот" го избира -  изпитвал е небходимост да си поема дъх след всеки ред, сякаш чувството на горест го е задушавало... Изглежда, някои болки никога не отшумяват.

През 2014 г. романът печели престижната награда „Рьонодо", а после и „Гонкур" на гимназистите - избран е измежду 15 творби от 2000 ученици на възраст от 15 до 18 години. Което означава, че е успял да предаде на млади и стари страстта към своята героиня. Фоенкинос споделя, че отличието на гимназистите е било негова мечта, и то точно за това произведение.

Всъщност „Шарлот" е тринайсетият му роман - още едно доказателство, че Давид Фоенкинос е сред най-продаваните и обичани френски писатели в света. През 2012 г. неговият брат Стефан адаптира за киното „Деликатност" с участието на Одри Тоту и Франсоа Дамиен в главните роли. Филмът е номиниран за награда „Сезар" за най-добър дебют. На свой ред „Спомените", който също има статут на бестселър във Франция, е екранизиран под режисурата на Жан-Пол Рув. Критиката е на мнение, че оригиналният ритъм на „Шарлот" предполага превъзходна кинематографична творба. Остава да чакаме.

На 20 август жители и гости на столицата ще имат привилегията да се срещнат на живо с един от най-талантливите съвременни френски писатели - Давид Фоенкинос.

Френският културен институт, който е сред главните запоздозрени за това събитие, ще приюти участниците в него. След срещата в София на 20 август, Давид Фоенкинос заминава за Варна, където ще представи филма „Деликатност" в рамките на поредното издание на най-страстния кинофестивал у нас  - „Любовта е лудост". Прожекцията на филма е на 22 август от 17.00 ч., а на 23 август от 17.00 часа писателят ще се срещне с  варненските читатели в книжарница Сиела - ФКЦ.

Oще: colibri  давид фоенкинос  издателство колибри  книги  литература  нова френска литература  спомените  съвременна френска литература  шарлот роман 


Още от Ревю

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.