Горан Брегович праща три великолепни писма от Сараево | webcafe.bg
Musiccafe

Горан Брегович праща три великолепни писма от Сараево

лебовскиMusiccafe
19.10.2017, 16:53 (обновена 20.10.2017, 11:46)

1 от 2 снимки Назад Напред

Горан Брегович

Снимка: © Getty Images

"Three Letters From Sarajevo" показва цялата пъстрота на Сараево по типичния за Горан Брегович начин

Когато става въпрос за балканска музика Горан Брегович е безспорно име. По специфичен начин той успява да улови първичната душа на полуострова и на бивша Югославия и да я въдвори в Музика.

Точно това се случва и в най-новия му албум "Three Letters From Sarajevo".

Посветен на родния му Сараево, албумът събира в себе си всичките лица на този град - от религиозното разделение и съжителството между християни, мюсюлмани и евреи, през чисто историческите влияния от Сърбия, Югославия, Османската империя и Австро-Унгария.

Именно тази хармония между култури и религии Горан Брегович показва в "Three Letters From Sarajevo". Традиционните сватбени и погребални оркестрации са комбинирани с пълен симфоничен оркестър, с 3 соло цигулки и гост-изпълнители (певецът от Алжир Rachid Taha, израелските изпълнители Riff Cohen и Asaf Avidan и испанската звезда Bebe).

Албумът не е просто списък с песни, а сборник с истории, разказани в 11 музикални композиции с характерния стил и темперамент на Горан Брегович.

И тук слушателите могат да се насладят на богато разнообразие от стилове - от типичното балканско звучене, през джаз, дори елемнти на фадо - от лирични композиции до по-бързи и танцувални парчета, на които ти се иска да подскачаш и да тропаш с крак.

Самата пищност на музиката може да се "услади" на повечето вкусове и това сякаш е и целта на Горан Брегович - да събере на едно и също място цялата цветност на Балканите, цялата палитра от предпочитания, вероизповедания, произход, етнос и вяра. Посланията в албума са въздействащи и със силата на музиката и словото "Three Letters From Sarajevo" руши бариери и отваря врати.

Именно това е историята на Сараево, която Брегович иска да покаже - мястото за срещи на трите големи религии отпреди войната. Това най-ясно се усеща и от трите "писма" - кратки инструментали, доминирани от соло на цигулка, всеки от които представя една от религиите и всеки от които може да те докосне право в сърцето, макар и по различен начин.

Създаването новия албум продължава няколко месеца, през които Горан Брегович прекарва часове наред в студиото заедно с гост изпълнителите и междувременно обикаля на турне с оркестъра си.

В момента тече европейската част от турнето в подкрепа на новия албум, което ще премине и през България. Концертът ще се проведе на 13-ти април, 2018 г. в зала Арена Армеец.

Албумът вече е качен в Spotify и може да бъде закупен както в дигиталните платформи, така и на физически носител в онлайн магазин MusicMall.bg.

Goran Bregović – Three Letters From Sarajevo:

1. Jalija feat. Sifet & Mehmed

2. Christian Letter feat. Mirjana Neskovic

3. Pero feat. Bebe

4. Duj Duj feat. Rachid Taha

5. Baila Leila feat. Asaf Avidan

6. Muslim Letter feat. Zied Zouari

7. SOS feat. Rachid Taha

8. Vino Tinto feat. Bebe

9. Jewish Letter feat. Gershon Leizerson

10. Mazel Tov feat.Riff Cohen

11. Made in Bosnia feat. Sifet & Mehmed

Oще: three letters from sarajevo  албум  брегович  горан брегович  сараево  три писма от сараево 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

1 Citizen X | 04.12.201707:46

Хе, никак не звучи зле. Мислех че дядката се е изчерпал, а той пак успя да ме забие. Браво! Април месец ще се подскача, то е ясно!
   

оценка

+0 -0