Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Собственици на казани за ракия се обединяват в НПО

Фаталните инциденти с фалшив алкохол може и да зачестят Снимка: Sofia Photo Agency
Фаталните инциденти с фалшив алкохол може и да зачестят

Над стотина собственици на малки обекти за дестилиране от цялата страна ще се обединят в сдружение, съобщи в Хасково координаторът им Таня Бахчеванова, цитирана от БНР. Производителите на домашна ракия не приемат критиките, че произведеният в селски казахи алкохол е опасен за живота, след като петима души починаха в Якоруда от метилова ракия.

„За алкохол менте не е необходим дестилационен съд. Трябва една стая, голям съд, спирт, есенция и една бъркалка", коментира Бахчеванова. Според нея алкохолът - убиец не може да се нарича ракия, защото не е произведен по никакви стандарти.

Новото сдружение ще бъде регистрирано в съда на 4 януари. Собствениците на казани приеха и декларация за трагичния инцидент в Якоруда.

„За традиционната българска ракия е необходим качествен материал, време за ферментация и регистриран обект за дестилиране - обект, който е минал през етапите на проектиране, изграждане, одобрение от различни институции, разрешение за ползване, регистриране в агенция "Митници", тежък физически труд и отговорност", напомни Бахчеванова.

Тя предупреди, че със законовите промени, които се отнасят за малките обекти за дестилиране, такива случаи ще зачестяват.

Според поправките от 1 януари 2016 г. няма да плащат специален акциз само онези производители на алкохол, които варят ракия в казан с вместимост 500 л., а не 1000 л. както беше досега.

Количество до 30 литра етилов алкохол на семейство се облага с намалена ставка от 550 лева за 1 хектолитър. Това са 2.20 лв. на литър при алкохолен градус 40.

„Тези промени връщат процеса по изваряване на ракия в мазетата, без необходимия контрол по качеството на продукта и криминализират насила един хилядолетен поминък, който е част от народната култура на българина", коментира Бахчеванова.

 

Най-четените