Юнкер: Засега нито една страна от Западните Балкани не отговаря на условията за ЕС | webcafe.bg
Webcafe

Юнкер: Засега нито една страна от Западните Балкани не отговаря на условията за ЕС

Webcafe
01.03.2018, 14:08 (обновена 01.03.2018, 14:15)
Бойко Борисов и Жан-Клод Юнкер

Снимка: © Facebook, Бойко Борисов

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди, че ЕС остава ангажиран с интеграцията на Западните Балкани, но засега нито една от шестте потенциални кандидат-членки не отговаря на условията за присъединяване към съюза.

На работен обяд в София с участието на правителствените лидери на страните от региона, Юнкер постави като основно условие край на двустранните териториални конфликти.

"На този етап нито една от държавите не отговаря на всички условия, въпреки че има голям напредък. Всички страни трябва да са приключили двустранните териториални конфликти преди да се присъединят. В ЕС следим отблизо тази нестабилност. Не искаме такава. Искаме да имаме стабилност, която да се постигне в процеса на преговори за присъединяване", каза той пред журналисти след срещата.

Председателят на ЕК коментира, че се вижда желанието за предприемане на реформите, нужни за присъединяване в ЕС, но не допусна изпълнението им да стане преди 2025 г.

По-рано премиерът Бойко Борисов поиска подкрепа от ЕС за общите проекти за инфраструктурна и дигитална свързаност на България със Западните Балкани.

"Изграждането на стратегически инфраструктурни обекти ще повиши свободния търговски обмен, инвестициите, конкурентоспособността и движението на капитали, а сътрудничеството в областта на образованието и културата ще гарантира помирението, добросъседството и утвърждаването на ценностната система на ЕС сред обществата, и най-вече сред младото поколение в региона", каза той.


Още от EU2018BG

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.