Унгарският премиер Виктор Орбан: България би трябвало да е в Шенген | webcafe.bg
Webcafe

Унгарският премиер Виктор Орбан: България би трябвало да е в Шенген

Webcafe
19.02.2018, 17:12 (обновена 19.02.2018, 17:30)
Виктор Орбан и Бойко Борисов

Снимка: © Facebook / Бойко Борисов

Премиерите на Унгария и България са обсъдили бъдещето на Европа с особен поглед върху Балканите, охраната на границите и миграцията.

Българското председателство на Съвета на ЕС върви добре. На такова мнение е премиерът на Унгария Виктор Орбан, който е на работно посещение у нас. Орбан коментира и, че "България би трябвало да е член на Шенген" по време на обща пресконференция с българския си колега Бойко Борисов.

"Тук идва половин Европа и това показва колко важна роля играе България в европейската политика", коментира Орбан. Според него страната ни заслужава признание, защото защитава външната граница на Европейския съюз и така охранява и Унгария. "Имаме нужда да изискваме от ЕС да изпълнява своите задачи за охрана на границите и ако не могат, да си понасят отговорността и да преместим навътре шенгенската граница", добави унгарският премиер.

На масата на ЕС е новото предложение за миграцията, което не е добро за нас в тази си форма, каза още Орбан. Той обясни, че в центъра на предложението стои задължителната релокация на мигрантите, а Конституцията на Унгария давала право само на унгарците да решават кои да живеят на територията на страната.

Според Орбан задължителните квоти, които страните членки на ЕС трябва да изпълняват, само стимулират миграцията. "Някои мислят, че миграцията е полезна, но според нас това не е така – тя е опасна и затова ще изготвим наше предложение, в което в центъра да поставим не релокацията, а охраната на границата на Съюза", каза Виктор Орбан.

Знаем какви съседи имаме, какво може да се случи при недалновидна политика, каза в своето изказване премиерът Бойко Борисов. Той коментира, че България е изпълнила всички критерии за влизане в Шенген и пази най-надеждно границата. За напрежението в Европа и в изборите има само една причина и това е мигрантската криза, допълни българският министър-председател. "Ние предлагаме 100 процента охрана на ЕС – навсякъде, където неконтролируемо влизат мигрантите – те да минават само през граничните пунктове и с документи", поясни той.

Борисов обясни, че другото, което се предлага, е да има центрове за сигурност близо до конфликтите и след техния край хората от тези центрове да могат да се върнат обратно в своите страни. "Когато се изпълнят тези условия можем да говорим за задължителната релокация", коментира той.

"Ние обсъждаме възможността за релокация, ако се случи така, че на наша територия или на друга страна да влязат изведнъж няколко милиона мигранти. Това вероятно би объркало света", каза Борисов.

Двамата премиери са обсъдили бъдещето на Европа с особен поглед на Балканите, охраната на границите и на миграцията. Орбан посочи, че според него България заслужава да е в Шенген.

Унгарският министър-председател каза също, че подкрепя сътрудничеството с Турция, защото "границите трябва едновременно да се охраняват и същевременно трябва да се сключват споразумения по този въпрос".

Oще: бойко борисов  българия  виктор орбан  граници  европейски съюз  европредседателство  унгария  шенген 


Още от EU2018BG

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.05.2014, 02:00

1 puebloto | 20.02.201801:34

разгневен алооу... ние сме в шенген,и шенген е в нас...
   

оценка

+0 -0