Захариева призова ЕС за подкрепа в реформите на Западните Балкани | webcafe.bg
Webcafe

Захариева призова ЕС за подкрепа в реформите на Западните Балкани

Webcafe
17.02.2018, 13:08 (обновена 17.02.2018, 13:11)
екатерина захариева

Снимка: © МВнР

Перспективата за страните от Западните Балкани в ЕС не е възможна без подкрепата на националните парламенти на страните-членки и на Европарламента. Това каза външният министър Екатерина Захариева по време на втория ден от форума за Обща външна политика и сигурност, който се провежда в София. Събитието е част от българското председателство на Съвета на ЕС.

"Най-важно е да намерим начин да подпомогнем реформите в страните от Западните Балкани. Стратегията за Западните Балкани на ЕК е всеобхватна, дългосрочна, навременна, честна, без да дава напразни надежди, но и много стимулираща и мотивираща", каза още Екатерина Захариева.

По думите й - само изграждането на транспортния коридор No. 8 през Албания, Македония и България може да доведе до увеличение на брутния вътрешен продукт на страните с 6 на сто и да създаде нови 200 000 работни места.

Председателят на Делегацията в Парламентарния комитет по стабилизиране и асоцииране ЕС - Сърбия в Европейския парламент Едуард Кукан предупреди, че присъединяването на страните от Западните Балкани ще се случи само при спазването на Копенхагенските критерии от 1993 г., първият от които е свързан със стабилността на институциите, гарантиращи демокрацията, върховенството на закона и защитата на човешките права.

Той коментира, че датата 2025 г. не е задължителен краен срок за приемането на нови членове, а е само ориентир.

"Ако някой смята, че те автоматично ще се присъединят през 2025 г., греши", каза още Кукан.

Вместо да се концентрираме върху самата дата, трябва да се концентрираме повече върху реформите и върху това, което трябва да се направи, за да се подпомогне разширяването, каза той.

Oще: eu2018bg  българско председателство на ес  европейско председателство  екатерина захариева  мвнр 


Още от EU2018BG

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

1 Nikkor | 19.02.201810:17

Браво Захариева, Б-Р-А-В-О-ООООООооооооо...
   

оценка

+0 -0