Двойният стандарт при храните става нелоялна практика | webcafe.bg
Webcafe

Двойният стандарт при храните става нелоялна практика

Webcafe
20.04.2018, 13:02 (обновена 20.04.2018, 13:31)
Българското председателство

ЕК приема нова директива до края на годината

На 30 април ще се проведе форум срещу двойния стандарт при храните, който е под патронажа на премиера Бойко Борисов и е част от календара на първото Българско председателство на Съвета на ЕС.

Преди това предстои неформалният съвет на министрите на здравеопазването, също събитие от календара на  председателството. Здравословното хранене при децата е приоритет на страната ни в сектор здравеопазване.

Очаква се здравните министри на ЕС да обсъдят тази тема. Тя ще бъде продължена и от Австрийското председателство.

Страната ни вече е направила много по отношение на здравословното хранене пи децата, заяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. В периода 2012-2015 г. бяха приети основните наредби за хранене в различните възрастови групи, с рецептурници с конкретни рецепти за приготвяне на храните в ясли, градини, ученически столове. Повечето  общини вече работят по тях и осигуряват необходимото разнообразие отпресни продукти  за децата.

По отношение на двойния стандарт при храните, д-р Кунчев подчерта, че резултатите от изследванията на различни храни разкриват малки отклонения в състава, които не предполагат драматичен риск за здравето.

По негови думи завишаването на някои от съставките - като влагани захари, мазнини, особено хидрогенизирани, сол, подобрители, обаче има пряко отношение към проблема със затлъстяването. Европейската комисия предлага вече някои мерки, които ще гарантират сигурност на потребителите.

Сред тях са засилване на правата им чрез гарантиране, че храните, предлагани в различните държави-членки са с еднакви съставки при еднакво име и визия на продукта.

Предвиждат се и промени в законодателните документи и в директивата за нелоялни търговски практики.

По този начин ще се даде възможност на националните органи, които контролират процеса, да могат да оценяват дали има заблуждаващи практики или проблем със състава и характеристиките на храните, допълни националният консултант по хранене прф. Веселка Дулева.

Д-р Кунчев подчерта също така, че България има подкрепа от доста страни  в Централна и Източна Европа за избягване на двойния стандарт при храните.

Той очаква до края на годината да бъде приета директива, задължителна за всички търговци, която ще обяви за нелоялна практика предлагането на различен състав на храни при еднакъв продукт и етикировка.

"Фактът, че и министър-председателят Бойко Борисов и омбудсманът Мая Манолова приеха този проблем за лична кауза, получихме и одобрението на Вера Юрова, еврокомисар по правата на потребителите, и лично от председателя на ЕК Жан Клод Юнкер, ме кара да мисля, че благодарение на Българското председателство този въпрос ще получи разрешение и то в сравнително кратък срок", каза д-р Кунчев.

Oще: двоен стандарт при храните  директива за храните  европейската комисия  европредседателство  ек  ес  председателство  председателство на съвета на ес  председателството  храни 


Още от EU2018BG

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.