Австрия поема председателството на Съвета на ЕС от България | webcafe.bg
Webcafe

Австрия поема председателството на Съвета на ЕС от България

Webcafe
30.06.2018, 09:15 (обновена 30.06.2018, 09:29)
Бойко Борисов и Себастиан Курц

Снимка: © Министерски съвет

Мотото на австрийското европредседателство ще е "Европа, която защитава"

България предава официално председателството на Съвета на Европейския съюз на Австрия. Церемонията ще се състои в алпийския курорт Шладминг под връх Планай, където министър-председателят Бойко Борисов ще предаде символично председателството на федералния канцлер Себастиан Курц в присъствието на председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Мотото на австрийското ротационно председателство ще бъде Европа, която защитава".

Самото събитие по предаването на щафетата на европредседателството представлява семеен пикник и концерт в Алпите.

Участниците ще се изкачат с лифт до върха с 30 специални кабинки - 28 от тях ще представят страните членки, една кабинка ще бъде в цветовете на българското и австрийското знамена като символ на предаването на европредседателството и една кабинка ще бъде изрисувана с европейския флаг.

По време на събитието ще се проведе и работна среща с австрийския си колега и председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Те ще обсъдят изпълнението на приоритетите по време на Българското председателство и приемствеността им от Австрия.

Сред темите на срещата са европейската перспектива и свързаност на страните от Западните Балкани, дигитализацията и сигурността и миграцията.

За периода на австрийското председателство на Съвета на ЕС са предвидени близо 300 събития като в тях ще участват 48 000 делегати, а фокусът му ще бъдат сигурността и борбата срещу незаконната миграция, просперитетът и конкурентоспособността чрез дигитализация и стабилността на съседите на Съюза и европейска перспектива за Западните Балкани и Югоизточна Европа.

Междувременно равносметката за София след 6 месеца председателство е следната: за провеждането на председателството тук са работили малко над 1500 чиновници от 35 институции. Организирани са общо 284 събития, 12 неформални Съвети на министрите, на които са присъствали общо 36 000 и 4700 журналисти.

Част от работните заседания се провеждаха и в Брюксел и в тях са участвали близо 94 000 души.

Според отчета на правителството, договорени са 11 транспортни проекта, които ще свържат Западните Балкани с останалата част от Съюза. 78 от отворените вече за преговори общи документи, така наречените досиета, вече са затворени.

Приключили сме две трети от досиетата за европейския цифров пазар, които наследихме от естонското председателство. Срещата Европейски съюз –Турция във Варна, както и разговорите на върха в София също бяха отчетени като успехи за председателството.

Oще: австрийско европредседателство  австрия  бойко борисов  европредседателство  председателство  председателство на съвета на ес  председателството  себастиан курц 


Още от EU2018BG

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.