Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

И кръчмари Му пишат писмо заради пушенето

Докога
Докога

Ресторантьори и хотелиери от цялата страна изпратиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов с искане за отмяна на тоталната забрана върху пушенето на закрито.

Между 20 и 40% спад на оборота след въвеждането й от 1 юни отчетоха от бранша. Те предупредиха, че е налице масов отлив на клиенти и се очертават фалити през есенно-зимния сезон, съобщи "Труд".

Представители на бранша настояват премиерът да инициира действия за преразглеждане на промените в Закона за здравето, които забраняват пушенето на открити и закрити обществени места.

Те предлагат да се регламентира възможност за разделяне на заведенията на такива за непушачи и на други за пушачи при стриктно спазване на изискванията за вентилация, климатизация и недопускане на непълнолетни лица в тях.

Ресторантьорите предлагат още да се въведат стимули за доброволно приемане на забраната, включително данъчни облекчения за онези собственици и управители на заведения, които забранят пушенето на територията

Според тях ако забраната не бъде смекчена, бюджетът ще губи годишно средно по 228 млн. лева, в т.ч. загуби от осигуровки, ДДС и данък печалба.

Ако всяко от 17-те хиляди заведения в София съкратят средно по двама от персонала, на трудовата борса ще излязат 34 000 души, които първо ще натоварят бюджета на държавата, а после ще останат безработни, става ясно от писмото, цитирано в "Труд".

Писмото е подписано от стопаните на заведения от 26 града в страната, както и от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, неформалното сдружение "Свободен избор" и Фейсбук групата "Сдружение на заведенията в България".

Те искат ясно да се разбере, че подкрепят балансираната законова уредба, която дава еднакви права и на пушачи, и на непушачи. Те искат, както досега, залите да са разделени за пушачи и непушачи.

Между 30-35% процента е паднал оборотът на заведенията, работят пълноценно само тези, които имат градини. Собствениците на заведения прогнозират, че зимата ще падне още повече, просто никой няма да влиза в тях. Така ще фалират заведения и хора от персонала ще останат без работа.

 

Най-четените