Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Кихане върху храната заразило 40 деца

Подобен инцидент може да стане навсякъде като е достатъчно един немарлив служител да си избърше носа и после да не си измие ръцете Снимка: Getty Images
Подобен инцидент може да стане навсякъде като е достатъчно един немарлив служител да си избърше носа и после да не си измие ръцете

Човек от персонала в кухнята на хотела в Кюстендил, където миналата седмица бяха натровени 40 деца, е бил заразен със стафилококи, кихнал е върху храната и така я е заразил. Това каза заместник-директора на Агенцията за безопасност на храните Тенчо Тенев пред bTV. В допълнение явно храната е престояла часове наред извън хладилника и затова бактериите са имали възможност да отделят токсини, които на практика причиняват заразата, допълни той.

От друга страна собственикът на хотела Иван Лесов коментира, че нито един факт не доказвал причинно-следствена връзка между действия или бездействия на персонала и натравянето на децата. Той поръчал независима експертиза и според нея не самите стафилококи, а именно токсините са причинители. Те обаче не били изследвани при проверката на държавните органи и затова тя била със съмнителни изводи.

Такова изследване се прави в момента, каза Тенев, но то било като да се проверява по медицински път дали очевидният баща на едно дете е негов родител.

Предстои да бъдат предложени промени в наредбата за хигиената на персонала по заведенията, така че прегледите им да включват и такива за стафилококи и те да се правят всяка година, съобщи още Тенев. "Но преди всичко управителите трябва да следят спазването на личната хигиена на целия персонал, няма друг механизъм за контрол".

Независимо какво препоръчва европейското законодателство, българското изрично посочва, че в храната не трябва да има стафилококи и това слага край на спора. Това пък заяви Ангел Кунчев, началник отдел "Надзор над заразните болести" в Министерството на здравеопазването. Още през втория ден след инцидента било доказано, че откритите в храната, у децата и персонала стафилококи са от един и същ вид.

Кунчев допълни, че подобен инцидент може да стане навсякъде като е достатъчно един немарлив служител да си избърше носа и после да не си измие ръцете. Между 10 и 20 процента от хората са носители на стафилококи. Ръцете са идеален преносител на заразата, ако не се мият поне по 20 пъти на смяна.

Собственикът на хотела настоява, че по данни на лекаря, който работи в базата за настаняване, една от учителките на децата имала признаците на отравянето още с пристигането си. Това се наблюдавало и при едно от децата преди инцидента.

 

Най-четените