Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Евродепутати срещу разхищаването на храна

Зеленчуци, който не яде...
Зеленчуци, който не яде...

2014 г. да бъде обявена за "Европейска година срещу разхищаването на храна", призоваха депутатите от Европейският парламент. Те настояват за спешни мерки за намаляване на разхищенията на храна наполовина до 2025 г., както и за подобряване на достъпа до храна за нуждаещите се граждани на Европейския съюз, съобщи пресслужбата на институцията.

Поне 50% от здравословната и годна за употреба храна се разхищава от европейските домакинства, супермаркети, ресторанти и вериги за доставки всяка година, докато 79 милиона европейски граждани живеят под прага на бедността. Други 16 милиона зависят от хранителни помощи, предоставяни от благотворителни институции.

Необходима е цялостна координирана стратегия с мерки на национално и европейско ниво, тъй като храната се разхищава във всички фази - от производители, преработватели, търговци на дребно, доставчици и крайни консуматори.

За да се намали разхищаването до 2025 г., трябва да бъдат проведени осведомителни кампании и учебни курсове за разясняване на теми като съхранение, приготвяне и изхвърляне на храни.

Етикетите

За да избегне опасността от разхищения в ситуации, в които търговците предлагат продукти непосредствено преди изтичането на датите на годност,  според резолюцията може да се въведе етикетиране, показващо и датата до която определена храна може да бъде предлагана за продажба.

В документа се казва, че Еврокомисията и държавите членки първо трябва да обърнат внимание на информираността на гражданите за разликите в използваните в момента означения - "най-добро преди" (за качествата на храната) и "да се консумира преди" (за нейната безопасност).

Опаковането

За да могат потребителите да купуват количествата, които са им необходими, храните трябва да се предлагат в опаковки с различни размери, направени така, че да защитават храната най-добре. Храни с близки до изтичане срокове на годност и повредени продукти трябва да се предлагат на намалени цени, за да бъдат достъпни за нуждаещите се хора.

Правилата за обществени поръчки

Те трябва да бъдат изменени, така че да позволяват договорите да се сключват с компании, които използват местни продукти и раздават остатъците от храната на бедни хора или хранителни банки безплатно, вместо да ги изхвърлят.

Необходимо е и преосмисляне на мерките на ниво ЕС за разпределянето на храни на граждани в неравностойно положение. Същото се отнася и за програмите за насърчаване на консумацията на мляко и плодове в училищата.

 

Най-четените