Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Светът изхвърля 1/3 от храната

"Пропиляваното" количество всяка година се равнява на над половината от световния добив на зърнени храни Снимка: Getty Images
"Пропиляваното" количество всяка година се равнява на над половината от световния добив на зърнени храни

Около 1/3 от храната, произвеждана в света всяка година, или около 1,3 млрд. тона, се изхвърля, според доклад на Организацията на ООН по прехрана и земеделие.

Предвид ограничените естествени ресурси, би било по-ефективно да намалим загубите на храна, отколкото да увеличим производството й, за да изхранваме увеличаващото се човечество, се отбелязва в документа.

"Пропиляваното" количество всяка година се равнява на над половината от световния добив на зърнени храни.

Междувременно 925 млн. души по света гладуват.

Според доклада проблемът в развиващите се страни е предимно "загубата" на храна, чрез унищожени по различни причини добиви или лоша инфраструктура.

Според изнесените данни в Европа и Северна Америка консуматорите прахосват между 95 и 119 кг храна всяка година.

Авторите отбелязват, че в хранително-вкусовата промишленост прекомерно се набляга на външния вид на готовия продукт.

Изследвания обаче показват, че потребителите са склонни да купуват продукти, които не покриват високите стандарти за опаковане и визия, стига те да са вкусни и безопасни, се казва в доклада.

Хората в развитите индустриални държави са насърчавани да купуват много повече храна, отколкото им е необходимо, твърдят още авторите на доклада, като дават за пример полуфабрикатите и шведските маси в ресторантите.

Може ли да се рециклира храната?

Рециклирането на храната може да стане също толкова важно колкото рециклирането на пластамасата и стъклото, като се има предвид количеството храна, което всеки ден се изхвърля на Земята, твърди Масимо Ботура, един от най-известните готвачи в Италия.

По думите му в кухнята, дори когато говорим за гурме, свърши времето на естетиката и дойде времето на етиката: а именно зачитането на продуктите и на тези, които ги произвеждат и правят от тях ястия, годни за консумация.

В Италия редовно се организират кулинарни събития, по време на които се демонстрира как храната, която се каним да изхвърлим, не само може да бъде използвана повторно, но и да е добре изглеждаща и вкусна. Подобно шоу имаше дори по време на последния Salone del Gusto, образователен кулинарен фестивал в Торино. Във "Вечерята на остатъците" майстори готвачи превърнаха остатъците от храна в кулинарни шедьоври.

Според Давиде Скабин, един от най-известните пиемонтски готвачи, готвенето с остатъци не бива да се възприема като нещо странно, а преди всичко като умение да бъдеш едновременно пестелив и добър кулинар.

"Днес в САЩ 50% от произведената храна се изхвърля или не се използва, обяснява Вандана Шива, индийска природозащитник и вицепрезидент на Slow Food. Тя цитира изследване, според което всеки американец изхвърля три четвърти от калориите, които биха могли да бъдат важни за друг човек.

Шива смята, че в целия този процес има нещо сбъркано, тъй като днес в света се произвежда храна, достатъчна за изхранването 8 милиарда души - и въпреки това един милиард души гладуват.

 

Най-четените