Petcafe

Кучето, което пие айрян на село

йорданка блажеваДани Блажева
12.07.2018, 16:57 (обновена 14.07.2018, 08:59)
чарли, кучето чарли, константин янков

Снимка: © Вихър Ласков, Webcafe.bg

Чарли - 11-годишният брюнет, който ще спечели всяко сърце

Днес ви срещаме с Константин Янков, дигитален специалист и неговия лаещ другар - прекрасният брюнет Чарли, който въпреки по-напредналата си възраст пленява сърцата с няколко маха на опашката.

Чарли е от кучетата късметлии, защото има стопанин, който го обожава. А и защото понякога може да си позволи да се разнообрази като „ходи на работа". През зимата спорадично може да бъде забелязан до крака на Косьо или под бюрата на неговите колеги, където кучо проси галене и милувки от всички.

Чарли е от кучетата, които определено могат да станат филмови звезди или рекламни лицa... стига да иска. Фотогеничен, гальовен, изключително любвеобилен, послушен и мил. Седи благо и ни чака да свършим със снимките, за да дойде и да получи още милувки - от мен, от Косьо, от фотографа, от минувачите. С една дума страхотен!

Каква порода е Чарли?

Дългокосмест ритрийвър. Брюнет. Той е кръстоска между голдън ретрийвър и лабрадор.

Твое куче ли или семейно? Как стоят нещата?

Ами по-скоро Чарли е семейно куче. Редуваме се, а и той така е най-щастлив, защото всеки го глези като за последното като го вземе.

Аз имам и котка у дома и затова е по-трудно да ги събирам често двамата. Той обожава да гони котки и птици. Като ги види в парка се затичва към тях, докато всички не отлетят. След това спира и идва към мен доволен.

А иначе когато Чарли идва на гости, котката я пращам на квартира при приятели и така... всеки е доволен.

А по колко време го разхождаш?

По малко от половина час няма как (смее се).

Как изглежда един кучешки уикенд с Чарли?

Става. Разхожда се из Центъра. Пие кафе в Chucky's . От време на време идва с нас и в Ракета бара или в Made in Home, където го познават по име и винаги му се радват и глезят.

Според теб промени ли се нагласата на собствениците на заведения към домашните любимци? Какви са ти наблюденията?

Зависи, много зависи. На някой места все още правят проблеми, дори и за градината. Не са ни гонили от никъде, но просто не са щастливи да ни видят

Но има места като Ракета, където си влизаме дори вътре с него. И става голям цирк. Всички се нахвърлят на Чарли радостно с викове „Кучеееееее" и започват да го галят.

А водили ли сте го на треньор някога?

Да, ходи като малък и изкара едномесечно обучение. Той беше първото куче в семейството, затова курсът беше по-полезен за нас по-скоро.

Той научи по базовите команди - „Седни", „На ред" и т.н. Но като цяло отношението му беше по-скоро „Абе, моля, я не ме занимавайте с глупости". Знаеше голяма част от другите команди, но просто не искаше да ги изпълнява.

Сега сме в сезона на градинките и кърлежите? Хващал ли е някога и как сте ги откривали в тази гъста и голяма козина.

Да, случвало се е. Отначало ползвахме пипети против паразитите, защото преди 11 години каишките против кърлежи не бяха толкова софистицирани и изпипани.

В последните 2-3 години му купуваме каишки, от които съм много доволен. През лятото в не малка част от времето стои при баба ми, близо до София. Като ходи там е страшно доволен.

Или тича по тревата бясно, или ходи след баба ми и проси награди с жален, гладен поглед.

Той стои и я „пази". За награда му прави айрянче в жегите да се разхлажда. Баба ми яко го лигави - „кученцето на баба".

А има ли си любимка, която да следва в градинките, в които се разхожда?

Той обича всички, които са пред разгонване - всякакви размери, всякакви породи. Като подуши - газ до дупка и се втурва към нея. Въобще ни ни слуша, но е късно да го кастрираме на тази възраст.

Какво е мнението ти за кучетата и децата - трябва ли едно дете да расте с домашен любимец?

Да, определено. Честно казано, като бях малък ме ухапа едно куче, на приятел. Но сега осъзнавам, че му бях навлязъл по-рязко в територията, а и не ме познаваше.

Щом си взех куче, опознах психологията им и колко лесно можеш да се разбереш с тях. А и се убедих, че няма страшни кучета, а лоши стопани.

А разбира ли се с други кучета?

(смее се) Горе долу. С някои - да, но с други - не. Много зависи. Като цяло е социализиран, но ако някой тръгне да му се зъби и той показва характер.

А как сте с хигиената? Обича ли да се къпе, защото за моето куче например банята е олицетворение на ада.

В локва или в река - винаги. Иначе като вкараме в банята, ни толерира и просто изтърпява. Но ако ни усети от по-рано, че ще го къпем, тръгва да се крие.

Как се държи при ветеринарите?

Не обича много. Но ако нещо не му е добре, знае, че отива на доктори и се държи прилично, защото усеща, че е там, за да му помогнат.

Как се промени вкъщи преди или след кучето?

Много неща се промениха. Станахме по-организирани и подредени покрай разходките.

Но трябва да се съобразяваш с него - ако искаш да отидеш на почивка, дали има кой да го гледа, дали приемат с кучета и т.н.

Купих си по-голяма кола, за да мога спокойно да натоварвам и да се возим спокойно. В старата кола не му беше много готино и винаги се качваше върху мен. Сега се качвам, вдигам му мрежата между предната и задната седалка и всички пътуваме спокойно.

А взимате ли го с вас по почивки?

На морето - не, защото там му е твърде топло с тази дълга и плътна козина. Но като ходим по планината, някъде на по-хладно, се стараем да идва с нас. Винаги когато ходим на вилата, Чарли е с нас. На Витоша ходи най-редовно на разходка.

А по-хубаво ли е в офиса с куче? Как влияе на работата?

Не ни пречи въобще, в случаите, в които го взимам при нас. Стои си и кротува. Само понякога като звъннат отдолу излайва и ни предупреждава.

А какви бели прави?

Бели като бели не прави. Но понякога е доста лаком. Дори да е вечерял, иска още.

Ако му кажеш строго - не, той започва да лае гръмогласно, докато не му дадеш още за ядене. То това е - може да е преял, но ако реши, че иска още, нищо не може да го спре.

Когато ядем на масата, никога не досажда, но като приключим, застава до нас и иска да го почерпим с нещо за хапване.

На какво ви научи г-н Чарли?

Да разбирам животните. Преди това не знаех какво се опитват да ми кажат. Сега съм Роси Кирилова - за животните с любов.

А кое движение му е запазена марка?

(смее се) Когато реши да се лигави и се пльосне по гръб, за да го чешеш по корема. Класика. Също, когато седя и работя на бюрото, не му обръщам внимание и започне да ми бута лактите, докато не започна да го галя по главата.

Как те посреща от работа?

Идва на вратата и започва да лае, за да не забравим случайно да го разходим. Ако му сложиш каишката, може спокойно да изчака до вратата и половин час, защото е спокоен, че ще бъде разходен подобаващо.

Как се спряхте на името Чарли?

Обсъждахме имена и спазвахме правилото в името на кучето да има "Р", за да му хваща вниманието. Нещо, което и треньорът ни потвърди.

Но името си му пасна.

Ако си на поле със 100 кучета как би го разпознал?

Голям и черен китеник. Не е много трудно (смее се)

Каква музика би слушал, ако можеше да каже.

Предполагам, нещо със собствен характер. Вероятно пънк - Iggy Pop, Sex Pistols и Joy Division. Така си го представям.

Oще: константин янков  куче  кучето чарли  чарли 


Още от PET CAFE