Кучешкият живот на една звезда | webcafe.bg
Petcafe

Кучешкият живот на една звезда

Цветелина ВътеваЦветелина Вътева
20.08.2016, 09:08 (обновена 05.12.2016, 18:00)
Голди

Снимка: © Николета Петкова

Голди е на 6 години, порода голдън ритривър. Баща й е полицейско куче, което открива наркотици на летището в Цюрих и вероятно залавя повече престъпници от българската полиция.

Голди е млада, руса и чаровна, с изразителни, кафяви очи, гладка коса и добър характер. Освен това, има още едно предимство пред другите кучки - че е истинска кучка. Вероятно я познавате, тъй като косматата Златка се появява в ефир по-често от русата и черната Златки взети заедно.

Със сигурност сте я забелязали в готината реклама на Райфайзенбанк, където носи една кредитна карта на стопаните си. Ние се запознахме с истинския й стопанин, който ни разказа малко повече за кучето-звезда.

Голди е на 6 години, порода голдън ритривър. Баща й е полицейско куче, което открива наркотици на летището в Цюрих и вероятно залавя повече престъпници от българската полиция. Снима се предимно в реклами, но има и участия в някои кино продукции. Нейният стопанин – Спас, я взима, когато Голди е на 25 дни, и оттогава са непрестанно заедно. Малко по-късно към Голди се присъединява черния лабрадор Бичмо, който познаваме от първите три сезона на сериала „Стъклен дом“. „Бичмо и Голди са като Пижо и Пенда“, казва Спас. „Не могат един без друг“.

Наскоро и двамата са взели участие в Холивудски филм, чието име все още е тайна.

Подобно на другите кучета, Голди си има хоби. Нейното е плуването. Ако има нещо, което би могла да прави 24 часа в денонощието, е да пори вълните в морето. И всяко лято, Спас и семейството му й подаряват почивка на море. Защото, за разлика от много други кучета, Голди работи и има нужда от отпуск.

Доктор Дулитъл в киното

Човекът, който стои зад възпитанието на известната голдън ритривърка, е Спас, но онзи, който прави от нея знаменитост, е доц. Стоян Лазаров, за когото смело можем да кажем, че е един от хората с най-интересни професии у нас.

Кариерата на Стоян, като повечето велики неща, започва леко случайно. Докато работи в Природонаучния музей, при него идват Уили Бота и Ники Рафаилов, две имена, които със сигурност познавате, ако имате идея от специални ефекти, и го ангажират заради паяците, които гледа.

И се започва. Стоян е нещо като доктор Дулитъл: съумява да общува с животните по начин, по който повечето хора не могат да достигнат: с уважение и знания. Основните му филмови звезди са плъховете, за които Стоян казва, че са изключително интелигентни животни. А както може да предположите, всички филми, в които трябва да се обрисува мизерия и бедност, се нуждаят от плъхове. И от мухи. Които също не са чужди на българския доктор Дулитъл. Ако се чудите как се работи с мухи, той може да ви каже: излюпват се в инсектариум на висока температура.

Стоян е доставял комари посред зима за филма Mosquito man, участвал е в „Къртицата", работил е с хлебарки, папагали, риби, крави и още много представители на животинското царство.

Най-големите предизвикателства в работата си Стоян среща при работата си с патиците от „Мисия Лондон". „Хората си мислят, че е много лесно да докараш едно ято патици и да ги накараш да правят нещо. Но ако не познаваш психологията на патицата, няма как да я накараш да тръгне надясно, накъдето режисьорът иска да върви. Патиците са стадни животни, поради което тръгват накъдето е тяхното ято - затова позиционирахме няколко патици от дясната страна на патицата-актриса и, очаквано, тя тръгна натам", разказва Стоян.

Другите животни, които карат Стоян да настръхва, са котките.

„За да снимаме с котка, животното трябва да е много социализирано, да е свикнало с хора, да няма проблем да се вози в кола и да е на непознати места. В противен случай, красиви котки се превръщат в нещо тотално диво, когато биват изведени извън дома им", коментира Стоян.

Вълците на Стоян

Както вече стана ясно, Стоян работи с всякакви животни, но неговите собствени са вълците. Терес и Черок са чешки вълчаци - порода, получена при кръстосване на немска овчарка и европейски вълк. Докато със Стоян си говорим, те стоят гордо и достолепно с ясното съзнание, че превъзхождат всички останали кучета на поляната в Южния парк.

Терес има над 45 участие в телевизионни и кино продукции, реклами и музикални клипове. Черок все още е млад, но също има зад гърба си немалко участия. Името му идва от една индианска легенда, според която човешката душа е представена от два вълка: този на доброто и този на лошото, като тази, която побеждава, е тази, която храниш повече.

Терес и Черок участват в някои продукции и заедно. Наскоро Стоян е снимал с History Channel филм за живота на варварите, в който двата вълка е трябвало да ядат трупове. Как точно се случва това?

„Държа ги гладни минимум 24 часа, за да бъдат настървени, след което съпругата ми, която играе труп, облича разпран костюм, който пълня с пилешки шийки и други лакомства. Оттам нататък, Терес и Черок сами си свършват работата", разказва Стоян.

И все пак, кръвта на вълка е силна при тази порода. Вълчаците не търпят клетки и ограждения, склонни са да се самонаранят, но да избягат в търсене на свобода или най-вече, в търсене на стопаните си.Самият Сизар Милан, когото очакваме в България през март, споделя, че тази порода е една от най-трудните за възпитание. И все пак, ако някой може да обуздае вълчаци и да стане техен покровител, то това със сигурност е Стоян.

Благодарим на Райфайзенбанк, че ни дадоха повод да се запознаем с Голди, Терес, Черок и техните хора. Тъй като, както знаем от Доуди Смит (авторът на „101 далматинци"), не стопаните имат кучета, а кучетата имат стопани.

Oще: банка  голди  дресьор на кучета  куче  ники рафаилов  природонаучен музей  райфайзен  спас  стоян лазаров  стъклен дом  уили бота 


Още от PET CAFE

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.08.2016, 18:20

2 castalen | 28.08.201618:21

Да се трича! Плези се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

1 KingoftheROAD | 21.08.201617:30

Имам я точно същата тутурутка. Рая се казва, изглежда 1;1. Няма кой да я обучава.
   

оценка

+0 -0