Petcafe

13 правила за едно космато и четириного лято

Мила Янева
22.05.2018, 11:24 (обновена 23.05.2018, 08:58)
куче, море, лято, плаж, куче на плажа, куче през лятото

Снимка: © Pixabay

Как да предпазим домашния си любимец от летните жеги

Който не е тичал по плажа с кучето си, не е играл бос с него върху мократа от сутрешна роса трева и не е плувал в морето с четириногия си приятел, не е преживял едни от най-страхотните летни удоволствия. Съвсем като хората, и кучетата обичат слънцето, топлото време и безкрайните летни разходки.

Усещат приповдигнатото ни настроение и това ги радва с онзи невъзможно искрен за човешкия характер възторг, заради който толкова много се привързваме към тях.

Летните месеци обаче идват с високите температури и задушливия въздух. И ако ние можем сами да се грижим за това да ги преживеем по-лесно и безопасно, косматите ни приятели имат нужда от нашата помощ за това.

Представете си само, че излизате в трийсетградусови жеги с космато палто като за февруарски мраз и шляпате боси из напечените асфалтови улици и ще разберете какво се случва с тялото на вашето мило домашно същество с изплезен език и учестено дишане.

В името на прекрасните моменти от лятото, прекарани в незаменимата компания на кучо ви припомняме няколко важни съвета, които ще му помогнат да бъде здрав, щастлив и отдаден само на най-прекрасните си летни, четириноги чувства.

 1. Във всички случаи има едно нещо, което трябва да направите дори и летните температури да не стигат истерични върхове там, където живеете - да защитите кучето си от кърлежи, комари, мравки, пчели и оси и всякакви паразити и инсекти. Най-добрият начин за това е да използвате специални продукти като капки и каишки. Само така ще сте сигурни, че където и да си навре муцунката, вашият космат другар няма да пострада от нечие болезнено жило. Най-добре му подсигурете специална каишка Foresto или използвайте пипетите Advantix

 2. Променете часа на разходките, ако температурите в обичайното Ви време навън станат над 25 градуса. Излизайте по хладно сутрин и вечер и избирайте по-сенчести места за разходка - гора, парк с дървета, сенчестата страна на улицата.

 3. Намалете обичайните упражнения, които правите с кучето, когато сте на разходка. Със сигурност, когато навън е горещо, не е добра идея да му хвърляте топки и да го карате да ги връща например.

 4. Давайте по-често вода на животинката. Можете да се снабдите с портативни купички, които да носите със себе си, за да отливате на приятеля си от вашата вода например.

 5. Когато се налага да излизате в горещините, мажете възглавничките на лапите на кучето със специален балсам или крем, който ще ги предпази от изгаряне върху горещия асфалт.

 6. У дома обикновено кучето си намира най-хладното място, за да лежи там в жегите - плочките в банята, цимента или мрамора в коридора. Не му се сърдете, че не е в леглото си, а и ако нямате такова хладно местенце за него, подсигурете му например охлаждаща постелка.

 7. Ако имате градина или двор, ще зарадвате много косматко, ако му инсталирате малко басейнче само за него.

 8. Ако живеете в къща с басейн или сте на място, където никой няма против кучето Ви да поплува в обществения такъв, непременно го измийте с чешмяна вода след това. Химикалите в басейните действат на естествената мазнина на кучешката кожа и това води до възпалявания и изключително силна и неприятна миризма.

 9. Ако ходите с кучето си на плаж, непременно му подсигурете сянка и му изкопайте дупка в пясъка, където да легне на по-хладно.

 10. Имайте предвид, че кучетата също могат да изгорят от слънцето. По-изложени на този риск са късокосместите породи, но това не означава, че и останалите не могат да страдат от силните слънчеви лъчи.

 11. Никога не оставяйте кучето си в колата в горещите летни дни. Там температурата може да достигне много бързо цели 60 градуса, само си представете как вие бихте могли да преживеете подобен ад.

 12. За да избегнете прегряване, мокрете често главата и лапите на четириногия красавец, дори и когато сте си у дома, където не е чак толкова горещо.

 13. Добре е да знаете, че кучетата също могат да получат сърдечен удар от жега. Признаците за това са прекалено лигавене, "оплитане на краката" при ходене, тежко дишане, безсилие. Често при лоша циркулация на кръвта венците на кучетата избеляват. Ако подобни признаци са налице, непременно се консултирайте с ветеринарен лекар.

Oще: petcafe  домашен любимец  жега  защита  каишка  куче  кучета  лято  пипети 


Още от PET CAFE