Изгубените приятели | webcafe.bg
Petcafe

Изгубените приятели

йорданка блажеваДани Блажева
16.12.2016, 09:30 (обновена 17.12.2016, 09:42)
тарас

На всеки 15 минути, някой губи домашен любимец...

Няма по-дълбоко усещане за безпомощност (омесено с мощно чувство за вина), от това, когато изгубиш друго живо същество. Твой приятел, който разчита на твоята грижа и отговорност, в момента се лута сам, гладен, жаден и уплашен в тъмната, студена нощ.

Стопаните на домашни любимци, които са изгубвали животните си навън, знаят за какво става дума.

Обикновено си мислим, че няма да се случи точно на нас, защото, нали, нашето куче е послушно, обучено е да се разхожда без каишка, не се заплесва по други кучета т.н. И въпреки това, в един момент просто го няма. Изгубва се в кварталната улица, на Витоша или на кучешката поляна в Южния парк.

Не отговаря на все по-паническите крясъци, с които го викате, не се появява с махаща опашка и умилостивяваща физиономия на хоризонта, другите не са го виждали.

След 15 минути официално сте в паника. След час признавате, че кучето е изгубено. След четири часа се прибирате вкъщи без него, а домът ви така оглушително кънти от празнота, че може да оглушеете.

Другите, понякога гласно, друг път - негласно, ви обвиняват, че сте позволили любимецът да изчезне. Правите група във Facebook, призовавате хората да го търсят, принтирате и лепите в квартала обяви със снимка и с надпис "Огромно възнаграждение!!!" и сте готови да вземете кредит, за да дадете наистина огромно възнаграждение на онзи, който ви се обади и ви каже, че кучето е при него.

Ако имате късмет, в даден момент телефонът иззвънява и някой наистина ви казва, че е намерил кучето, при това живо и здраво. Или го намирате да се лута там, където сте го оставили последно. Или попадате на неговата снимка в някой от сайтовете за обяви за кучета и котки, които си търсят дом.

Но ако нямате късмет, никога повече не виждате любимеца си и нито скръбта, нито чувството за вина някога изобщо изчезват.

Опазването на домашните любимци изисква внимание, грижа и нелека отговорност, а когато на пазара се появяват помощници в опазването, ги приветстваме и рекламираме абсолютно чистосърдечно.

Такъв помощник е MyKi Pet - персонален тракер за домашен любимец, който може да закупите от всеки един магазин на Мтел.

Това е устройство, което локализира вашия домашен любимец във всеки един момент посредством GPS сигнал и може да бъде ваш само за 1.50 лв на месец и абонамент Mтел сърф XS.

Самите ние се сдобихме с MyKi Pet.

Заедно с Тарас - брадат господин от семейството на мини-шнауцерите тествахме устройството почти две седмици в различни ситуации. А как се представи Майки-то и какви са неговите плюсове може да разберете по-долу:

Устройството работи добре на закрито и открито

Един от огромните плюсове на MyKi Pet е, че работи еднакво добре както в затворени помещения, така и на открити пространства. Това е възможно, тъй като устройството използва своя Wi-Fi и LBS модул за локализация.

Самата функция е изключително удобна както за хората, гледащи своите любимци в двор и в къща, така и за собствениците на ловджийски кучета. Но основният плюс на тази функция е, че ако се случи най-лошото и кучето се изгуби, за неговите стопани ще е по-лесно да го открият, дори и ако животното се е скрило или е откраднато и държано на закрито и трудно достъпно място.

Прецизна локализация

MyKi Pet предлага постоянна връзка с вашия любимец. Устройството е в постоянен контакт с GSM клетките и с до 20 сателита едновременно, чрез което прецизира с лекота локацията на животното.

Мои близки приятели имат куче, което понякога им докарва големи главоболия, тъй като винаги намира начин да се изплъзне при първото невнимание от тяхна страна на дъъъълга разходка в гората до тях.

След това се връща, но е имало ситуации, при които са чакали Чарли да се прибере в продължение на дни. Затова в рамките на двете години, откакто имат куче, и двамата изпробваха какви ли не тракери с надеждата, че следащия път, при който Чарли избяга, ще могат лесно да го проследят и открият.

Разказаха ми, че са тествали аналогични на пръв поглед устройства, поръчани от Китай, при които собственикът трябва да звъни на приемника на кучето, като в отговор получава GPS координати на животното като SMS.

Когато звънели обаче често чували сигнал, че "няма връзка с този номер " и съответно не получавали информация за локацията на кучето, въпреки че то е носело тракер.

Те бяха и едни от първите хора от обкръжението ми, които се сдобиха с устройство MyKi Pet от Мтел.

Ето защо и се допитах до тях за допълнителна обратна връзка към това ревю. Споделиха, че ползват Майки-то вече почти месец и са напълно доволни от начина на работа на тракера.

Сега не се налага да стискат каишката му до посиняване на ръката от страх, че може рязко да се дръпне и да избяга. А са напълно спокойни като излизат на разходка, защото и двамата могат да следят координатите на Чарли през своите смартфони.

Възможност за определяне на зони на безопасност

Ако кучето ви живее на двора в къщата, ако имате ловно куче, с което се разхождате често в определен район, или пък просто следвате постоянен маршрут за разходки около блока, може да зададете съответните зони като безопасни.

Така устройството ще сигнализира единствено, когато вашият домашен любимец излезе от тях. През останалото време ще е в тих режим спомагащ за пестенето на батерията на устройството за по-дълъг период от време.

Мощна батерия

MyKi Pet е екипиран с батерия със солидна мощност - 480 mАh. Производителите изчисляват, че средната й продължителност е около 5 дни, което дава максимално време за реакция в случай, че изгубите своя четирикрак приятел. За по-дълъг живот с едно зареждане се препоръчва ползването на тих режим чрез въвеждането на избрани от вас зони за безопасност.

Компактен размер

Както може да видите и на снимките, г-н Тарас е мини шнауцер с всичките плюсове и минуси, които размерът му носи. MyKi Pet обаче е удобен за носене от всички породи - от пинчери, йоркита, бийгъли, питбули, голдъни, лабрадори, овчарки, котки и т.н. Устройството тежи само 28 грама, което гарантира, че всяко животно ще го носи с лекота.

Разрешава семейни спорове

Не знам при вас как е, но с моят приятел винаги спорим кой разхожда кучето най-добре и най-дълго. Проблемът е, че всеки от нас си има собствен маршрут, за който твърди, че с него се прави по-добра разходка. Откакто Тарас е с тракера, решихме този проблем.

С едно движение може да се види на картата във всеки един момент каква е активността на кучето и какво разстояние е изминало. Познайте кой спечели спора между нас?

Съботен сутрешен тракер за гаджето и твоята доза сутрешно кафе

Без да искаме открихме и още една полза от MyKi Pet. С него може във всеки един момент да видиш къде се намира любимият човек, който разхожда кучо. Така ако си забравил да купиш яйца за съботните палачинки може да засечеш локацията на другарчето и дали е близо до магазина, за да му поръчаш липсващите покупки. Е, разбира се, дали той ще вдигне телефона, за да го помолиш за доза шоколад е една съвсем отделна тема.

Помага при тренировките

Създателите на MyKi Pet са помислили и за тренировъчния режим на вашите четирикраки приятели като са предвидили няколко бутона, при които устройството издава различни звуци.

Това може да ви помогне в различни ситуации - от това да видите, че кучето яде боклук от земята, а вие сте твърде далеч, за да му се скарате до случаи, в които животното се заплесне по други негови другари и се затича надалеч.

Така с един клик в смартфона ще може да му издадете команда за стоп. Разбира се, с уговорката, че преди това отделите малко време за работа, за да приучите вашия домашен любимец към различните команди.

MyKi Pet идва готов за ползване със SIM карта от Мтел

Това означава, че ще може да си говорите по телефона с вашия домашен любимец и да обсъждате политическата обстановка в Азербайджан. Не, шегата настрана, SIM картата е много важна част от устройството. Тя използва мобилни данни в зоните с покритие и е непрекъснато свързана с интернет.

Без нея устройството не може да работи. При първото включване е необходимо да поставите SIM картата в тракера и да я свържете с приложението MyKi Pet на вашия смартфон. Последното можеш да изтеглите от Google Play за Android телефони или от AppStore за iOS мобилни устройства.

Възможност за контрол на до 5 устройства

От MyKi Pet са помислили дори и за хората с повече от един домашни любимци. С един акаунт в системата могат да се следят до 5 MyKi устройства, което го прави идеалният помощник за гарантиране на добруването на всички животни под вашата закрила.

Влаго и прахоустойчив

Независимо дали навън вали или вашият домашен любимец е намокрил MyKi Pet, устройството продължава да функционира и да ви показва къде се намира животното.

Made in BG

За разлика от другите устройства на пазара, MyKi Pet е създадено от българската фирма Allterco Robotics.

Та ако още се чудите какво да вземете за вашия домашен любимец за Коледа мога да ви улесня-купете MyKi Pet. Защото и вие, и той (тя) ще се чувствате много по-защитени и спокойни при всяка една разходка.

Неприятно ми е да го призная, че макар да обичаме домашните любимци не по-малко от хората до нас, те си остават животни и като такива винаги могат да побягнат или да се загубят въпреки грижите ни.

А нашата задача като техни стопани и пазители е да им гарантираме максимална сигурност и свобода, които благодарение на MyKi Pet и Мтел това вече не са самоизключващи се понятия.

Oще: mтел сърф xs  myki pet  домашни любимци  куче  мтел  намиране на куче  търсене на куче 


Още от PET CAFE

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.