Petcafe

Куче в кметството

йорданка блажеваДани Блажева
31.07.2018, 17:43 (обновена 02.08.2018, 16:22)
васил цолов, кмет и куче

Снимка: © Вихър Ласков, Webcafe.bg

Посъветвайте се с кинолог преди да си вземете куче

Манди е кучето на кмета столичния район "Оборище" Васил Цолов. Срещаме се с нея в кабинета на кмета. Което си е рядкост. Обикновено публичните места са зона, забранена за домашни любимци. Ето обаче, че всяко правило си има изключения.

Как решихте да си вземете куче - дълго обмисляно решение ли беше, или по-импулсивно?

Много дълго обмисляно решение беше, само че за мен. Никой друг във фамилията не знаеше, че искам да си взема куче, дори не се и надяваха. Години преди това ми бяха напомнили колко хубаво би било да си имаме куче и аз бях категоричен, че куче е трудна работа да си имаме, някой все пак трябва да го разхожда.

И когато реших, че дъщеря ми е достатъчно голяма, синът ми е достатъчно социално ангажиран, съпругата ми има повече време, направо ги изненадах. Изненадата беше, че разговарях с близък приятел и му казах четири критерия за това, какво куче искам да имам.

Първият критерий - да не яде мебелите. Вторият критерий - да не му пада козината. Третият - да не яде повече от 200 грама на ден. Четвъртият - да мога да го извеждам 1-2 пъти седмично, защото нямам време.

Отговорът беше - йоркширски териер. Извеждаме я един път в седмицата. Ако ни е много сърдита, може да се случи и някое и друго "напомняне".

Как измислихте името?

Дъщеря ми го измисли, тъй като тя беше предназначена за нея. И когато я донесохме вкъщи, тя беше много приятно изненадана, но след 15 минути каза "Елате и си гледайте кучето!".

Тя е много отговорен човек, имаше да се готви за изпити и искаше усамотение. Мамди идва от името Аманда - от приятелка на дъщеря ми.

С хора разбира ли се добре?

С деца се разбира добре, но с малки деца - не. Ръмжи, няма да ухапе, но предупреждава.

А ваканциите взимате ли я с вас?

Навсякъде е с нас. Дори и като ходим на море, първата й работа е да скочи през вратата на колата, тръгва към плажа и скача във водата. Mного интересно се суши като се овалва в пясъка, направо рови в него.

Правила ли е бели?

Никога.

Кой е любимият ви маршрут за разходка?

Ние живеем в центъра и се разхождаме в центъра.

Има ли си любими заведения, в които ходите заедно?

Не. По заведения с нея не сме ходили.

Как ви посреща след работа?

Усеща ни от входната врата още. Ние живеем на последен етаж, тя чува като отваряме вратата долу и знае, че сме ние. Лае, знае, че идва някой. А някой мръдне ли във входа, тя веднага е на вратата. Сотаджийка...

Ако е в парка със сто други йоркширски териери, как бихте я разпознали?

Да не я разпознаеш такава принцеса сред другите е грехота! Тя никога няма да ни изостави - ще отиде, ще маркира някъде и ще се върне до краката ни. Дори и когато ходим по улицата, тя не е на верижка, а си е до краката.

Какво се промени при вас, след като взехте кучето?

Това си е третото дете. Като се прибереш вкъщи, вече очакваш някой да те посрещне още от вратата.

Кой е най-големият проблем за кучетата от гледната Ви точка на кмет?

Неспазването на правилата и наредбите за разхождане на кучета и отглеждането на кучета, най-вече за разхождането на кучетата в парковете на подходящите и определените за това места.

Доста хора излизат с кучетата си, но паркът всъщност не е мястото за разходка на кучета. Има хора, които се притесняват от кучета, независимо каква порода са, и всеки трябва да има лична зона.

И кучетата трябва да имат лична зона, в която да се чувстват най-добре. Трябва да имаш в себе си и подходящия набор от помагала, а не да оставяш след него "маркировка".

Според вас вдигна ли се културата сред стопаните?

Да, обръщам внимание, че по-голямата част от стопаните и особено младите хора уважават и спазват правилата. Другата част са категорично безпардонни - ако им направиш забележка, те се обръщат към теб като към най-големия си враг.

Къде собствениците могат да намерят информация дали е позволено да разхождат домашния си любимец?

Във всяка една градинка има указателна табела дали мястото е подходящо за разхождане на кучета, или е категорично забранено.

Въпрос е стопанинът да знае, че все пак до себе си има жива душа, която има нужди, за които той отговаря. Тези мушмуроци понякога са жизнено необходими...

Ако някои от нашите читатели се чуди дали да си вземе куче, или не, какво бихте му препоръчали?

Първо, да се посъветва с кинолог. И в разговора с него би трябвало да му поясни в какви условия живее, какви са приоритетите му, какви са основните му занимания и притеснения. Така ако не си си избрал порода куче, кинологът да те посъветва коя е твоята.

Oще: petcafe  васил цолов  домашен любимец  йоркширски териер  кинолог  куче 


Още от PET CAFE

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.