Болничен за гледане на куче? В Италия може. | webcafe.bg
Petcafe

Болничен за гледане на куче? В Италия може.

Webcafe
12.10.2017, 13:05 (обновена 12.10.2017, 13:17)
куче

Жена в Италия получи болничен, за да гледа болното си куче. Прецедентът се случва в Рим, а стопанката е преподавател в римския университет "Ла Сапиенца".

Кучето се казва Кучола, което в превод значи "женско кученце", порода английски сетер.

Всичко започва в един от римските паркове - Вила Памфили, в него Ана споделя за проблема с останалите кучкари и счита, че не е правилно да ползва от отпуската си, за да се грижи за 12-годишната Кучола, която първо е оперирана от карцином, а после е имала усложнения на ларинкса.

Тогава жената се обръща към асоциацията за защита на животните - LAV, която е една от най-големите в Европа и нейния председател Джанлука Феличети. Така историята стига в съда.

Делото се базира на становища на Касационния съд в Италия, че липсата на грижи към животно е сред престъпленията за изоставяне и малтретиране" - обяснява Феличети. Така Ана мотивира по-добре искането си, твърдейки, че ако не се беше грижила за кучето си, щеше да извърши престъпление. Така след представяне на бележка от ветеринара, университетът й признава болничен от два дни.

"Това е много важен прецедент - казва председателят на организацията за защита на животните Феличети - "това е признание, че животните са част от семейството. Сега това трябва да бъде признато и по закон".

През 2010 година, при подобен случай, в Милано е отказан болничен на учителка, която искала да гледа котката си.

Случилото се е знак, че в Европа са много силни организациите и настроенията за защита на животните. В САЩ много компании дават отпуск на служителите си в случай на смърт на домашно животно.

Нищо лошо, стига да се спазват и правата на работещите с деца, а не само на тези с кучета.

Междувременно кучето Кучола се възстановява в дома си в Рим под грижите на Ана и в компанията на другия домашен любимец - 17-годишният бигъл Дюк.

"Това е моето семейство" - казва Ана. Аз съм сама и живея с тях, грижа се за тях и мисля, че трябва да има подкрепа за хората с кучета. Според нея трябва да има държавни ветеринарни услуги, тъй като разходите за ветеринари са много високи".

Oще: lav  ана  болничен за куче  вила памфили  джанлука феличети  италия  куче  рим 


Още от PET CAFE

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.