Petcafe

Когато ТЕ ухапят кучето

Мила Янева
09.05.2018, 13:03 (обновена 10.05.2018, 10:09)
куче

Снимка: © Getty Images

Как да защитим четириногия си приятел от кърлежи и паяци

Топла лятна нощ, отворени прозорци и леко веещи се от тихия ветрец завеси, обсипано със звезди небе и любимото ви куче, спящо някъде наблизо. И в този момент, в тишината на лятната стая някъде около главата ви се чува онова тихо, но постоянно "ззззз"... Комар!

Всеки знае какво следва - ставаш, светваш лампата, въоръжаваш се с най-близкия пешкир или първата попаднала под ръка фланелка и започваш да преследваш досадното летящо или цялото му многобройно семейство, настървило се да те яде, докато спиш.

Кръжиш из стаята, шляпаш стените в несвяст, а малкото звънтящо чудовище все намира как да избяга и да започне да свири отнякъде. И все пак има надежда накрая някак да го неутрализираш.

В стаята обаче има едно същество, което не би могло да се защити нито от комара, нито от което и да е друго насекомо, готово да го ухапе - домашният любимец. Нещо повече - вашето куче е изложено постоянно на опасността да бъде нахапано от комари, паяци, мухи, пчели, оси, мравки или кърлежи, просто защото се движи из местата, където тези насекоми се чувстват у дома си.

То души около растенията или кошчетата в градинките и по улиците, обожава да рови в почвата, лежи на влажните места, за да избегне жегата през топлите месеци, играе в тревата или направо скача да плува в реки и езерца в парковете, където го разхождате.

Точно тези места са естествени развъдници на всякакви инсекти, които със сигурност няма да оставят някоя влажна муцуна да им наруши спокойствието.

И въпреки че сме свикнали да приемаме подобни ухапвания като нещо неприятно, но не толкова опасно, трябва да знаем, че когато става дума за четирикраките ни приятели, те могат да доведат до сериозни и дори фатални последствия.

Симптоми и първа реакция

Разбира се, няма как да предвидите всички възможни места, на които кучето ви може да бъде атакувано от насекоми, за да ги избягвате. Много важно е обаче да наблюдавате четириногия си приятел постоянно, за да можете да уловите проявата на първите симптоми след евентуално ухапване.

Най-често те се проявяват до двайсет минути след "атаката" и се изразяват в подуване и зачервяване на мястото върху кожата на животното. Съвсем естествено след подобно ухапване е да има и сърбеж, затова вероятно кучето Ви ще започне усилено да се чеша.

Дори и да не забележите описаните симптоми, наподобаващи тези при нас, хората, добре е да проверявате щателно тялото на кучето за евентуални ухапвания след всяка разходка, както и да следите поведението му в следващите двайсет и четири часа.

Важно е също да не разчитате на факта, че кучето Ви е от дългокосместа порода - истина е, че козината не е привлекателна за някои инсекти, но пък по-оголените места като корема и слабините, ушите, езика и носа се атакуват лесно и бързо, защото са открити и са по-близо до земята.

Комарите атакуват кучетата точно толкова, колкото и хората, независимо от това дали козината е къса или дълга.

Кърлежите пък нямат никакви пречки да стигат до кожата и на най-пухкавите и рошави кучета и по-трудно се откриват именно по тях. Честа грешка е и разбирането, че кърлежът така или иначе пада сам, когато се насмуче с кръв, така че отстраняването му или превенцията не са необходими.

Основната опасност за здравето и доброто състояние на кучето не идва толкова от самото ухапване, колкото от евентуалното пренасяне на вируси и зарази след него, както и от инфектиране на самото атакувано място.

Ето защо най-доброто решение би била превантивната защита. В случай, че не сте подсигурили такава, необходимо е след ухапването веднага да потърсите лекарска помощ.

Преди товад дезинфекцирайте раната и отстранете евентуалното останало в кожата жило. В никакъв случай не го правете с пинсети, тъй като можете да го скъсате и така отровата да остане в тялото на кучето. По-добре притиснете отстрани с кредитна карта, за да можете да го избутате или оставете тази работа на ветеринарния лекар.

Когато кучето е ухапано от бълха, имайте предвид, че тя никога не е сама, така че трябва добре да огледате цялата козина, защото тя може да се е превърнала в топъл и уютен дом за гадинките. Сред опасните за кучетата насекоми са и паяците.

Има най-различни видове паяци, като повечето от тях не са особено опасни за кучетата, тъй като не могат да се закачат за козината. Но има и видове (като т.нар. Черна вдовица), които могат сериозно да навредят на кучето.

Сред реакциите от подобни ухапвания са подуване на клепачите, ушите, устните или някаква друга част на лицето, уртикария, затруднено дишане вследствие на отичането на тъканите около носа, физическа слабост и омаяност, дори безсъзнание, слаб пулс, треперене, повръщане или припадъци.

Малки и големи неприятни последици

Колкото и незначително да Ви се струва едно ухапване, то може да се окаже причина за последващо заболяване. Сред най-често срещаните са алергичните реакции, инфекция на кожата, вирусно заболяване, стомашни реакции.

Възможно е също вследствие на сърбежите и чесането мястото на ухапването да се възпали и козината да падне.

След ухапване от насекомо реакциите могат да наподобяват тези, причинени по други причини, затова и диагностицирането е много трудно. За да бъдете сигурни за причината Вашето куче да не се чувства добре, най-добре е да направите кръвни тестове.

Особено важни са те за откриването на вирусни заболявания, причинени от ухапвания от комари. Сред тях са West Nile Virus (WNV), Eastern Equine Encephalitis (EEE) и Systemic Lupus Erythematosus (SLE). Макар и по-рядко да засягат кучета, те не са изключени като заплаха за здравето му.

Умното решение

За да сведете до минимум възможността комари да нападнат косматия Ви приятел, най-добре му подсигурете специална каишка Foresto или използвайте пипетите Advantix. Техните активни субстанции не влизат в кръвообращението, а при контакт с тях кърлежите, бърхите и комарите умират оше преди да ухапят кучето.

По този начин избягвате всички останали почти невъзможни за спазване съвети за предпазване на кучето от атаките на насекомите, като това да не го разхождате по места, където те живеят, да го пазите от водоизточници, да слагате комарници у дома и презпазни мрежи около мястото, където то спи.

Oще: advantix  foresto  адвантикс  вредители  защита кърлежи  комари  куче  кучета  кърлежи  мравки  мухи  паяци  пипети  форесто 


Още от PET CAFE